HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Legyen szeptember 26-a minden évben a ...

Legyen szeptember 26-a minden évben a Kárpát-medencei Turizmus Napja – hangzott el a Turizmus Világnapja alkalmából megtartott szakmai rendezvényen

Szakmai előadásokkal ünnepelt a Turizmus Világnapja alkalmából az Edutus Főiskola és a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) 2014. szeptember 26-án. A főiskola rendezvénytermében tartott szakmai eseményen az előadók a turizmus és helyi közösségre gyakorolt hatása szempontjából vizsgálták a TDM-ek működését.

„Az idén szakmai programmal járulunk hozzá a turizmus világnap megünnepléséhez” – nyitotta meg a turisztikai szakembereket és hallgatókat is vonzó rendezvényt Jandala Csilla, a Edutus Főiskola mb. rektora, a TUTSZ elnöke.

Horkay Nándor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság igazgatója „A nemzeti együttműködés elmélyítésének turizmust érintő Kárpát-medencei vonatkozásai és lehetőségei” címmel megtartott, tartalmában és víziójában is különleges előadásában arról beszélt, hogy a külhoni és hazai magyar közösség szakmai együttműködését milyen módon tudnánk kiterjeszteni, s ez milyen előnyökkel járna a Kárpát-medencei résztvevő felek (magyar-magyar, más nemzetközösségek) számára. A szakember hangsúlyozta, hogy a pozitív változáshoz a szakmai megújulás mellett a Kárpát-medencei turisztikai szakmai együttműködés és a fejlesztési rendszer megújítására is szükség van. Előadása végén kiért arra is, hogy a klasszikus turisztikai termék 75-85 százaléka a testnek, 10-15 százalék a szellemnek szól, alig 5-10 százalék a léleké, és a legtöbb esetben ez is esetleges. A „soulness”, vagyis a hiteles lelki és spirituális élmények felé nyitásban nagy lehetőségek rejlenek hazánkban is.

„A TDM-ek célja a turizmus tartós növekedési pályára állítása, aki ma ezt nem veszi komolyan, az nem trendi” – kezdte számos példával illusztrált, „A desztináció menedzsment lehetőségei Magyarországon” című előadását Semsey Nándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke. Külön hangsúlyozta, hogy a szervezetek működését keretszinten meghatározó törvényi szabályozás nélkül nehéz versenyképessé válni és növekedési pályán maradni.

Somossy Eszter, a Gárdonyi helyi és a Velencei-tavi térségi TDM munkaszervezet vezetője gyakornoki programjukat ismertetve elmondta: a gyakornokokat abba a fontos kutatómunkába is bevonták, melynek során 43 TDM hazai szervezetet kérdeztek meg vendégforgalmukkal, pályázataikkal, a menedzselésükre bízott létesítmények számával kapcsolatban. A felmérés szomorú eredménye, hogy bár 13 hazai vizsgált desztináció eléri vagy meghaladja, de a legtöbb hazai desztinációban a vendégéjszakák száma 2012-ben 200.000 alatt maradt. Magyarics Gábor, Tata és környéke Turisztikai Egyesület TDM menedzsere a mögöttük álló három év eredményeiről, kihívásairól beszélt, külön kiemelve a stratégiai tervezés fontosságát.

Az eseményen jelen volt Nemes Andrea, az NGM főosztályvezetője is, aki azt emelte ki, hogy az államigazgatásnak a többi résztvevővel közösen kellett kialakítani azt az együttműködést, ami a hazai turizmust eredményesebbé teheti. Jandala Csilla rektor asszony emlékeztetett rá, hogy szintén a Turizmus Világnaphoz kötődően, hagyományteremtő céllal rendezik meg a nap folyamán a Harsányi János Főiskolán, illetve az átalakulás óta az Edutus Főiskolán végzett turizmus szakos hallgatók alumni találkozóját.

Gomola Marius, a Horwath, HTL Hungary vezérigazgatója, a TUTSZ alelnöke elmondta: a TUTSZ koordinációs szerepet kíván betölteni a szakmai és a privát szervezetek között, bevonva a civil szervezeteket is, ezzel segítve az ágazatot a siker elérésében. Hozzászólásában a konferenciát történelmi napnak nevezte és kezdeményezte, hogy szeptember 26-a legyen a jövőben a Kárpát-medencei Turizmus Napja. Ennek megünneplésére kezdeményezte, hogy a jövő évben egy nagyszabású szakmai konferencia és számos kiegészítő program kerüljön megrendezésre az állami, vállalkozói, önkormányzati szervezetek, turisztikiai felsőoktatási intézmények, TDM szervezetek, szakmai szövetségek és csatlakozó civil szervezetek, állampolgárok bevonásával.

Forrás: turizmus.com és EDUTUS honlap

 

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria