Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > „Magyar az, akinek fáj Trianon” – ...

„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező június 4-e 2010 óta nemzeti emléknap Magyarországon: a Nemzeti Összetartozás Napja. 2015. június 4-én Berettyóújfaluban is megemlékeztek a trianoni békeszerződésről. Az eseményen beszédet mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.

A diktátum kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Berettyóújfaluban a Járási Hivatal Fráter László termében tartottak megemlékezést. A rendezvényen beszédet mondott Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese. Mint elmondta: az Intézet feladati közé tartozik, hogy a széttagoltan élő magyar nemzet önazonosságát megőrizve megmaradjon, sőt lehetőség szerint gyarapodjon szülőföldjén.

„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Őshonos kisebbségeink és az elszakított magyar területetek magyar közösségei csak a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása, a gazdasági megerősödés és a lelki megújulás mentén kaphatnak esélyt és lehetőséget a Kárpát-medencei magyar jövő folytatására. Mindezek megoldására folytatott létküzdelmünkben azonban nem vagyunk egyedül. Adassék számunkra, hogy valódi európaiságot és minőségi nemzetközi együttműködést mutassunk fel egymás és a világ előtt. Ezért dolgozunk Önökkel közösen – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Ezt követően a József Attila Általános Iskola tanulóinak előadását láthattuk. A megemlékezés dr. Fráter László, egykori Bihar Megyei alispán és járási főszolgabíró domborművének megkoszorúzásával zárult.

Forrás: berettyohir.hu • Nagy Sándor írása nyomán

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Adatvédelmi tájékoztató, Szakmai tevékenység, Impresszum, Hírek, Oldaltérkép, Fotógaléria

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2020