HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > „Magyar az, akinek fáj Trianon” – ...

„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező június 4-e 2010 óta nemzeti emléknap Magyarországon: a Nemzeti Összetartozás Napja. 2015. június 4-én Berettyóújfaluban is megemlékeztek a trianoni békeszerződésről. Az eseményen beszédet mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.

A diktátum kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Berettyóújfaluban a Járási Hivatal Fráter László termében tartottak megemlékezést. A rendezvényen beszédet mondott Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese. Mint elmondta: az Intézet feladati közé tartozik, hogy a széttagoltan élő magyar nemzet önazonosságát megőrizve megmaradjon, sőt lehetőség szerint gyarapodjon szülőföldjén.

„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Őshonos kisebbségeink és az elszakított magyar területetek magyar közösségei csak a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása, a gazdasági megerősödés és a lelki megújulás mentén kaphatnak esélyt és lehetőséget a Kárpát-medencei magyar jövő folytatására. Mindezek megoldására folytatott létküzdelmünkben azonban nem vagyunk egyedül. Adassék számunkra, hogy valódi európaiságot és minőségi nemzetközi együttműködést mutassunk fel egymás és a világ előtt. Ezért dolgozunk Önökkel közösen – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Ezt követően a József Attila Általános Iskola tanulóinak előadását láthattuk. A megemlékezés dr. Fráter László, egykori Bihar Megyei alispán és járási főszolgabíró domborművének megkoszorúzásával zárult.

Forrás: berettyohir.hu • Nagy Sándor írása nyomán

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria