HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „Magyar az, akinek fáj Trianon” – ...

„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező június 4-e 2010 óta nemzeti emléknap Magyarországon: a Nemzeti Összetartozás Napja. 2015. június 4-én Berettyóújfaluban is megemlékeztek a trianoni békeszerződésről. Az eseményen beszédet mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.

A diktátum kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Berettyóújfaluban a Járási Hivatal Fráter László termében tartottak megemlékezést. A rendezvényen beszédet mondott Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese. Mint elmondta: az Intézet feladati közé tartozik, hogy a széttagoltan élő magyar nemzet önazonosságát megőrizve megmaradjon, sőt lehetőség szerint gyarapodjon szülőföldjén.

„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Őshonos kisebbségeink és az elszakított magyar területetek magyar közösségei csak a kedvezőtlen demográfiai trend megfordítása, a gazdasági megerősödés és a lelki megújulás mentén kaphatnak esélyt és lehetőséget a Kárpát-medencei magyar jövő folytatására. Mindezek megoldására folytatott létküzdelmünkben azonban nem vagyunk egyedül. Adassék számunkra, hogy valódi európaiságot és minőségi nemzetközi együttműködést mutassunk fel egymás és a világ előtt. Ezért dolgozunk Önökkel közösen – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Ezt követően a József Attila Általános Iskola tanulóinak előadását láthattuk. A megemlékezés dr. Fráter László, egykori Bihar Megyei alispán és járási főszolgabíró domborművének megkoszorúzásával zárult.

Forrás: berettyohir.hu • Nagy Sándor írása nyomán

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria