HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Magyar Címer és Zászló Rajzpályázat: Az ...

Magyar Címer és Zászló Rajzpályázat: Az egész Kárpát-medence magyar fiatalsága képviseltette magát

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága március 16-án, a Duna Palotában tartotta az általuk kiírt ünnepi címer és zászló rajzpályázat díjátadó ünnepségét. A kiírásra közel 4000 pályamunka érkezett.

A Magyar Országgyűlés 45/2014. (XII. 17.) határozatában a magyar zászló és címer emléknapjául március 16-át jelölte ki. Nemzeti jelképeink e napja újabb kapocs lehet az anyaország és az elszakított magyar nemzetrészek között, amely alkalmat és lehetőséget teremt a magyar zászló és címer nemzeti összetartozást jelképező méltó és közös megünneplésére. 

A magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak a nemzeti jelképek. Ennek legfőbb oka az, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet ennek ellenére közös nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Nemzeti imádságunk mellett ezért nemzeti összetartozásunk legfontosabb jelképe a magyar zászló és a nemzeti címer.

A magyar címer és zászló ünnepi rajzpályázatra közel 4000 alkotás érkezett az egész Kárpát-medence területéről – de még a kanadai Torontóból is pályáztak –, melyekből neves szakmai zsűri választotta ki kategóriánként a nyertes alkotásokat. A zsűri elnöke Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke volt, tagjai pedig Erfán Ferenc festőművész, múzeumigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Keresztes Dóra festő- és grafikusművész; Kobzos Kiss Tamás előadóművész, zenetanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészeti Tagozat vezetője és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

Szakmai értékelőjében Keresztes Dóra elmondta, hogy a fő szempont a hét kategória nyerteseinek kiválasztásában az volt, hogy a mindenki által ismert sablonoktól mennyire tértek el a pályamunkák, mennyire mertek újat alkotni a készítők.

A pályázat fővédnökei Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, védnökei pedig Wittner Mária, az ’56-os forradalom hőse és Németh Szilárd országgyűlési képviselő voltak.

Videó megtekintése

Forrás: M1│2015. március 16. │Híradó 19:30

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria