HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Magyarország-Románia  Határon Átnyúló Együttműködési Program ...

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program a foglalkoztatásért

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-RO) támogatási keretéből Arad, Bihar, Békés és Hajdú-Bihar megyéket lefedve közös munkaerő-piaci adatbázist hoznak létre, közös monitoring rendszert építenek ki és a munkaadók igényei alapján mind a két országban elismert szakképzéseket indítanak. Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának vezetője szerint a fejlesztés az egész Kárpát-medencére kiterjeszthető.

Közös munkaerő-piaci adatbázis és monitoring rendszer létrehozásáról, valamint mindkét országban elismert szakképzés indításáról egyeztettek szerdán Gyulán Arad és Békés megye munkaügyi szervezetei. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ vezetője a fő célt a munkaadók és a munkavállalók egymásra találásában látja, amelyet EU-támogatások felhasználásával kell elősegíteni a határ két oldalán. Arad megyében a munkanélküliség 5,2 százalék, Békés megyében tíz százalék. Az itt élő emberek számára a legfontosabb a megélhetés, és ebből a szempontból lényegtelen, hogy 10-20 kilométeres körzetben a határ melyik oldalán találnak munkát.

 A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság vezetője, Molnár György elmondta, Magyarország 2014-2020 között a határokon átívelő közös pénzalapon túl saját EU pénzalapjaiból is támogathatja a szomszédos térségek közös fejlesztési és foglalkoztatási projektjeit, erről tavaly decemberben született döntés Brüsszelben. A lehetőségek "határtalanok" a közös fejlesztési célokban, kibővíthetőek az egész Kárpát-medencére - mutatott rá Molnár György. 

A Román Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, Horváth Levente Ákos arról tájékoztatott, hogy a magyar és a román kormány megegyezett abban, hogy az EU új költségvetési időszakában a HU-RO programot Románia koordinálja, Bukarestben. A következő hét évben a határ menti régiókban kiemelt feladat a gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatás elősegítése. Aradon a multinacionális vállalatok részéről van kereslet a képzett és a képezhető munkaerő iránt.    

Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott kiemelt célnak tekinti a határok átjárhatóságának bővítését, mint mondta, a kishatár átkelők megnyitása alapfeltétele a határ menti együttműködéseknek és a közös programoknak.

 Forrás: MTI

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria