HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Magyarország-Románia  Határon Átnyúló Együttműködési Program ...

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program a foglalkoztatásért

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-RO) támogatási keretéből Arad, Bihar, Békés és Hajdú-Bihar megyéket lefedve közös munkaerő-piaci adatbázist hoznak létre, közös monitoring rendszert építenek ki és a munkaadók igényei alapján mind a két országban elismert szakképzéseket indítanak. Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának vezetője szerint a fejlesztés az egész Kárpát-medencére kiterjeszthető.

Közös munkaerő-piaci adatbázis és monitoring rendszer létrehozásáról, valamint mindkét országban elismert szakképzés indításáról egyeztettek szerdán Gyulán Arad és Békés megye munkaügyi szervezetei. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ vezetője a fő célt a munkaadók és a munkavállalók egymásra találásában látja, amelyet EU-támogatások felhasználásával kell elősegíteni a határ két oldalán. Arad megyében a munkanélküliség 5,2 százalék, Békés megyében tíz százalék. Az itt élő emberek számára a legfontosabb a megélhetés, és ebből a szempontból lényegtelen, hogy 10-20 kilométeres körzetben a határ melyik oldalán találnak munkát.

 A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság vezetője, Molnár György elmondta, Magyarország 2014-2020 között a határokon átívelő közös pénzalapon túl saját EU pénzalapjaiból is támogathatja a szomszédos térségek közös fejlesztési és foglalkoztatási projektjeit, erről tavaly decemberben született döntés Brüsszelben. A lehetőségek "határtalanok" a közös fejlesztési célokban, kibővíthetőek az egész Kárpát-medencére - mutatott rá Molnár György. 

A Román Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, Horváth Levente Ákos arról tájékoztatott, hogy a magyar és a román kormány megegyezett abban, hogy az EU új költségvetési időszakában a HU-RO programot Románia koordinálja, Bukarestben. A következő hét évben a határ menti régiókban kiemelt feladat a gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatás elősegítése. Aradon a multinacionális vállalatok részéről van kereslet a képzett és a képezhető munkaerő iránt.    

Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott kiemelt célnak tekinti a határok átjárhatóságának bővítését, mint mondta, a kishatár átkelők megnyitása alapfeltétele a határ menti együttműködéseknek és a közös programoknak.

 Forrás: MTI

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria