HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum ...

Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum Királyhelmecen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás közös szer­ve­zésében került sor november 8-án Királyhelmecen a Mailáth konferenciára.

A helyi városi művelődési központban, a KÁRPÁT-MEDENCEI FEJLESZTÉSI TERVDOKUMENTUMOK ÉS KAPCSOLÓDÁSUK bemutatásán, Pásztor Istvánnak, a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás elnökének üdvözlő beszéde után Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott köszöntő beszédet, majd Duray Miklós, egyetemi docens, közíró beszéde következett Mailáth gróf küldetése és a nemzetpolitika új kihívásai címmel.

A konferencia második összefüggő egységében, amely a „Kárpát-medencei tervdokumentumok és a felvidéki kapcsolódások bemutatása" címet viselte, elsőként Sütő Attila, vezető tervező (Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság) szólt az egybegyűltekhez a „Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030" címet viselő előadásában.

Molnár György, igazgató, NSKI, Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság – előadásának témája „A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020" volt. Pogány Erzsébet, az SZAKC irodahálózat igazgatója, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke a „Baross Gábor Terv – Dél-Szlovákia/Felvidék regionális gazdasági fejlesztési terve" és a Kárpát-haza fejlesztési tervdokumentumok kapcsolódásai címen tartotta meg előadását.

Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a 2014-2020-as időszak közvetlen uniós forráslehetőségekről beszélt. A Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat bemutatására is sor került Ginter Gábor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tervező-elemzőjének előadásában. A nap délelőtti programját Bali Jánosnak, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetőjének előadása zárta, amely előadás a „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás 2014 – Áttekintő és felvidéki kutatási eredmények" címet viselte.

A rendezvény délutáni programja keretében került sor gróf Mailáth József szobrának ünnepélyes felavatására a helyi görög-katolikus templom tövében. Pásztor István beszéde után köszöntőt mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő és Dr. Puskás Imre - kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár, majd Rubovszky György, KDNP-s országgyűlési képviselővel együtt leplezték le Mailáth szobrát, amelyet a történelmi egyházak képviselői szenteltek meg. Ezt követően a görög-katolikus templomban a helyi művészeti iskola növendékei adtak koncertet és az egész napos rendezvényt Mailáth József életét összefoglaló, Élet a kastélyban című könyv bemutatása zárta, amelynek keretében Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszélgetett a kötet szerzőjével, Cap Györggyel.

Forrás: Felvidék.ma

 

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria