HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek >  Maroknyi székely legényke

Maroknyi székely legényke

Az elmúlt hetek-hónapok magyar jégkorongsikereihez csatlakozott az a huszonhárom piciny székely legényke is, akik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Programjának „színeibe” öltözve a Dél-Tirolban megrendezett „Igor Loro” kupán második helyezést értek el. 

A tizenkét év alatti székely jégkorong válogatott - az U 12 Sekler Select - 6 ország 25 csapatát utasította maga mögé az olaszországi autonóm státussal rendelkező tartományban megrendezett tornán, csupán a döntőben találtak legyőzőre a csehországi SC Kolin csapatának személyében.

 

„A sport egy nemzet nagykövete és az is tudvalevő, hogy a székelyek nemzeti sportja a jégkorong. Ezekből az alapelvekből kiindulva kezdődött a 12 év alatti válogatott szervezése, célunk pedig nem volt más, mint a „székely hoki” fejlesztése,  a nemzeti öntudat és a hovatartozás megerősítése” – mondta Márton Róbert László csapatvezető. „Első lépésben egy ütemterv készült, amiben közös edzőtáborok és egy idényt befejező megmérettetés szerepelt. 2015 márciusára két edzőtábort, majd április hónapra egy nagyon erős nemzetközi tornán való részvételt terveztünk. A torna helyszínének - nem véletlenül - a Dél-Tirolban megrendezendő “Igor Loro” kupát választottuk, ami nem csak a nagyon erős színvonal miatt volt fontos, hanem a székelyek autonómia törekvései miatt is. Köszönjük a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek, hogy partnerséget vállalt törekvéseinkkel, nélkülük nem értük volna el ezt a sikert, ami bizakodással tölt el a jövőt illetően”

 

Az „Igor Loro” kupát kétévente szervezik, 2015-ben 6 ország 26 csapata vett részt, 470 sportolóval,  130 edzővel és csapatvezetővel. A négy nap alatt lejátszott 99 mérkőzésen és a torna szervezésében  52 önkéntes és 70 játékvezető működött közre. A mérkőzések 60 km-es körzetben 6 különböző  jégpályán zajlottak, a döntőt több mint 1.000 néző követte, közöttük egy 6 fős lelkes székely szurkolótábor is.

  

Csoportmérkőzések, első kör:

Academy Bolzano(Dél Tirol) – Secler Select  0-12

EHC Klosterse (Németország)– Secler Select 0-17

HC Pieve de Cadore (Olaszország)– Secler Select 0-11

 

Középszakasz:

Secler Select - HC Brumov-Bylnice (Csehország)3-2

LLZ Karnten (Ausztria)- Secler Select 0-6

Secler Select – Junior Viena Capitals(Ausztria) 3- 1

 

Döntő:

Secler Select – SC Kolin (Csehország) 1-6

 

Hajrá Magyarország, hajrá Székelyföld!

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria