HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

A város Szent István-napi programsorozatában, csütörtökön délután leplezték le Túri Török Tibor: Márton Áron mellszobrát a „Kézfogás” Európa szoborparkban.

Az alkotást a székelyföldi Tusnádfürdő adományozta Balaton-parti testvérvárosi településének. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke avatóbeszédében kiemelte Szent István király államalapítói, illetve a kereszténység felvételében szerzett elévülhetetlen érdemeit és párhuzamot vont az ezer évvel később élt erdélyi püspök életével.

 

Valóban erős az a nemzet, amelyik ilyen szellemi és lelki nagyságokat képes „kitermelni” magából, mint amilyen Márton Áron püspök volt, nemcsak erdélyi, hanem Kárpát-medencei viszonylatban egyaránt – hangsúlyozta beszédében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Áron püspök társadalmi tanítását a civil társadalom kisebb mértékben építi be a közgondolkodásba, noha ez az örökség olyan, akár egy iránytű, éppen ezért lényegesen nagyobb hangsúlyra volna érdemes. Hitelesebb tanítást, mint amit a boldog emlékű püspök megfogalmazott, aligha találunk, ráadásul itt van még a közelünkben, néhány évtizeddel előttünk élt, sokan találkoztak vele, emlékeznek rá, ezért is különösen fontos, hogy figyeljünk a szavaira.

 

A laudációt T. Bilibók Géza lelkész, a néhai püspök szellemi és lelki tanítványa osztotta meg a több száz fős hallgatósággal. A székelyföldi küldöttséget Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere vezette. A rendezvényen közreműködött a Ringató Balaton Táncegyüttes.

 

 Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria