HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

A város Szent István-napi programsorozatában, csütörtökön délután leplezték le Túri Török Tibor: Márton Áron mellszobrát a „Kézfogás” Európa szoborparkban.

Az alkotást a székelyföldi Tusnádfürdő adományozta Balaton-parti testvérvárosi településének. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke avatóbeszédében kiemelte Szent István király államalapítói, illetve a kereszténység felvételében szerzett elévülhetetlen érdemeit és párhuzamot vont az ezer évvel később élt erdélyi püspök életével.

 

Valóban erős az a nemzet, amelyik ilyen szellemi és lelki nagyságokat képes „kitermelni” magából, mint amilyen Márton Áron püspök volt, nemcsak erdélyi, hanem Kárpát-medencei viszonylatban egyaránt – hangsúlyozta beszédében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Áron püspök társadalmi tanítását a civil társadalom kisebb mértékben építi be a közgondolkodásba, noha ez az örökség olyan, akár egy iránytű, éppen ezért lényegesen nagyobb hangsúlyra volna érdemes. Hitelesebb tanítást, mint amit a boldog emlékű püspök megfogalmazott, aligha találunk, ráadásul itt van még a közelünkben, néhány évtizeddel előttünk élt, sokan találkoztak vele, emlékeznek rá, ezért is különösen fontos, hogy figyeljünk a szavaira.

 

A laudációt T. Bilibók Géza lelkész, a néhai püspök szellemi és lelki tanítványa osztotta meg a több száz fős hallgatósággal. A székelyföldi küldöttséget Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere vezette. A rendezvényen közreműködött a Ringató Balaton Táncegyüttes.

 

 Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria