HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Megfestett akarat és szabadságvágy

Megfestett akarat és szabadságvágy

Közösségünk elismertetése a nagyvilágban értékeink bemutatásával kezdődik – mondta Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese  Molnos Zoltán festőművész  kiállításának keddi megnyitóján az Erdély Művészetéért Alapítvány EGalériájában.

Az esemény, illeszkedve ehhez a gondolathoz, egy ilyen értékbemutató találkozóként is felfogható. A tárlat „Az Erdélyi Művészek az Autonómiáért" sorozat részeként nyílt meg.

Méltatásában Fráter Olivér utalt rá: a képek bűvöletében döntött úgy, hogy a megnyitón a szabadságról és az önrendelkezésről ejt majd szót. Molnos Zoltán művészetére rátérve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyetteses kiemelte a művészt előrehajtó akarást és szabadságvágyat. Hangsúlyozta: ugyan az alkotó keze az akadémiai tudástól béklyózott, hiszen minden vonala precíz, és nagyon tudatos a színválasztása is, ám ezt a fegyelmezett kezet mégis ezek a törekvések vezetik. A festményeken látható absztrakt, jégkorszaki hátteret az a szellem olvaszthatja meg, amely egyszerre táplálkozik a viking sagák, a Kalevala és a székely néphagyomány erejéből, ugyanakkor nyitott a világ felé, hiszen Salvador Dalí vagy Max Ernst hatása éppúgy felismerhető. És ennek a szellemi térnek részei a magyar történelem alakjai is, hiszen Molnos képein többek között Csaba királyfi, Árpád fejedelem és Szent László alakja is feltűnik. Forrásvidéke pedig a bartóki univerzum, az erdélyi székely magyar világ. A történész szerint a tárlat üzenete: felelősség és hűség szűkebb hazájához, Székelyudvarhelyhez.

Kicsit más úton közelítette meg Molnos művészetét másik méltatója, Koltay Gábor filmrendező. Amikor annak idején belevágott Trianon témájába, nem a kül- és belpolitikai okok foglalkoztatták elsősorban, hanem az: hogyan tudott az ország egy ilyen helyzetből feltápászkodni. Nagyszüleit is erről faggatta: hogyan lehetett így munkába menni, élni, szeretni. Koltay emlékeztetett rá: nagyjából tizenöt év alatt közepesen fejlett országok közé kerültünk a történelmi trauma után, ami bámulatos tett. Ez azokat a százezreket is dicséri, akik nem hagyták kihunyni a lángot, így a politikusoknak volt mire építeni, az emberek lelke mélyén lévő nemzettudatra. Molnos Zoltán művészete szerinte alkalmas arra, hogy segítsen őrizni a lángot.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria