HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem 

Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási terepének számító dél-hevesi Átány községben – az önfenntartást segítő fejlesztés eredményeként – 2014. december 19-én ünnepélyes keretek között átadták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával, a Darányi Ignác terv keretében megvalósuló Aranykalász Tésztaüzemet.

A családi kisvállalkozás vezetője, ifj. Jámbor Dénes rávilágított, hogy a megvalósult beruházás munkahelyeket teremt, továbbá a helyben megtermelt alapanyagok felhasználásával is hozzájárul a település és a térség fejlesztéséhez. Nyitrai Zsolt, Átány Község Országgyűlési képviselője üdvözölte a beruházást, hiszen véleménye szerint ma hazánkban a legfontosabb tennivaló az új munkahelyek létesítése, illetve a régiek megőrzése.

Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem

A vidékfejlesztés továbbra is stratégiai fontosságú terület. Eddig 14 ezer pályázatot bíráltak el a Darányi Ignác Terv keretében. Az új fejlesztési ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében elsősorban új munkahelyek létesítését, régi munkahelyek megtartását, az állattenyésztést, a zöldség- és gyümölcstermesztést, valamint az ehhez kapcsolódó feldolgozóipar fejlesztését kívánja támogatni a kormány, erre 1200 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta a képviselő.

 Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem

Dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási igazgatóhelyettese beszédében kiemelte, hogy a Kárpát-medence hátrányos helyzetű, falusi közösségei számára két út kínálkozik az önfenntartás erősítésére, s közvetve a szülőföldön való megmaradás biztosítására, amely kiemelt nemzetstratégiai feladat. Egyrészt, ha a település önkormányzata egyfajta „falugazdaságot” létrehozva, különféle közmunkaprogramokon keresztül maga is integrálja az agrárgazdaságba bevonható lakosokat – ami már komoly eredményeket mutat a településen – másrészt, a helyi kis- és középvállalkozások létrehozása. Dr. Bali János továbbá kihangsúlyozta, hogy a kisgazdaságok, kisüzemek termékeinek fogyasztásával az emberek nem pusztán a vállalkozást erősítik, hanem a jó minőségű, helyi alapanyagokból készült termékeik a környezet- és egészségtudatosabb táplálkozást is szolgálják.

A köszöntőket követően Ferenczfi Zoltán református lelkész megáldotta az épületet, majd Nyitrai Zsolt, Dr. Bali János és ifj. Jámbor Dénes elvágva az avatószalagot, hivatalosan is megnyitotta az üzemet.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria