HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem 

Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási terepének számító dél-hevesi Átány községben – az önfenntartást segítő fejlesztés eredményeként – 2014. december 19-én ünnepélyes keretek között átadták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával, a Darányi Ignác terv keretében megvalósuló Aranykalász Tésztaüzemet.

A családi kisvállalkozás vezetője, ifj. Jámbor Dénes rávilágított, hogy a megvalósult beruházás munkahelyeket teremt, továbbá a helyben megtermelt alapanyagok felhasználásával is hozzájárul a település és a térség fejlesztéséhez. Nyitrai Zsolt, Átány Község Országgyűlési képviselője üdvözölte a beruházást, hiszen véleménye szerint ma hazánkban a legfontosabb tennivaló az új munkahelyek létesítése, illetve a régiek megőrzése.

Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem

A vidékfejlesztés továbbra is stratégiai fontosságú terület. Eddig 14 ezer pályázatot bíráltak el a Darányi Ignác Terv keretében. Az új fejlesztési ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében elsősorban új munkahelyek létesítését, régi munkahelyek megtartását, az állattenyésztést, a zöldség- és gyümölcstermesztést, valamint az ehhez kapcsolódó feldolgozóipar fejlesztését kívánja támogatni a kormány, erre 1200 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta a képviselő.

 Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem

Dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási igazgatóhelyettese beszédében kiemelte, hogy a Kárpát-medence hátrányos helyzetű, falusi közösségei számára két út kínálkozik az önfenntartás erősítésére, s közvetve a szülőföldön való megmaradás biztosítására, amely kiemelt nemzetstratégiai feladat. Egyrészt, ha a település önkormányzata egyfajta „falugazdaságot” létrehozva, különféle közmunkaprogramokon keresztül maga is integrálja az agrárgazdaságba bevonható lakosokat – ami már komoly eredményeket mutat a településen – másrészt, a helyi kis- és középvállalkozások létrehozása. Dr. Bali János továbbá kihangsúlyozta, hogy a kisgazdaságok, kisüzemek termékeinek fogyasztásával az emberek nem pusztán a vállalkozást erősítik, hanem a jó minőségű, helyi alapanyagokból készült termékeik a környezet- és egészségtudatosabb táplálkozást is szolgálják.

A köszöntőket követően Ferenczfi Zoltán református lelkész megáldotta az épületet, majd Nyitrai Zsolt, Dr. Bali János és ifj. Jámbor Dénes elvágva az avatószalagot, hivatalosan is megnyitotta az üzemet.

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria