HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja ...

Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn

2014. október 4-én került sor a Bekecs-tetői és a bekecsaljai katonatemető megkoszorúzására és átadására, melyet a Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Honvéd Határvadász-zászlóalj Hagyományőrző csoport újított fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával.

Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn

 Összesen 35, az első világháborúban elesett honvéd emlékét őrző sír újult meg a Bekecs-tetőn. A Bekecs-tetői megemlékezést, kopjafaavatást és a koszorúzást követően – az idén első alkalommal – a résztvevők egy rövid zarándoklattal is lerótták tiszteletünket a frissen felújított bekecsaljai katonatemetőben nyugvó magyar honvédek és bosnyák katonák előtt.

 Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn

Józsa András, szovátai helytörténész és ifj. Benkő József történész, a Magyar Királyi 23. Határvadász Zászlóalj Hagyományőrző Csoport vezetője a bekecsi csatáról, annak előzményeiről, következményeiről beszélt a jelenlevőknek, míg Sepsiszéki Nagy Balázs Fráter Olivérnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének üzenetét tolmácsolta.

„Az I. világháború emlékezete méltó alkalmat teremt számunkra, a Kárpát-haza és a nagyvilág bármely pontján a találkozásra és a számvetésre. […] Ezt különös hangsúllyal mondhatjuk egy olyan történelmi helyen, itt a Bekecs-tetőn, ahol 1916-ban a kassai 9-es honvéd gyalogezred megtorpanásra, majd visszavonulásra kényszerítette az Erdélybe betört román csapatokat. […] a mai nap tisztelgés, az ősi hazáért hősi halált halt katonák emlékezete előtt, melynek üzenete szembe megy minden árulással és lemondással. Igazunk és igazságunk része, hogy egykori vesztesként és közösségi tragédiánk dacára méltányosságot és megértést kérjünk, megértést követeljünk magunk és hőseink számára.”

Ahogy lenni szokott, az idei rendezvényt is a nyárádmagyarósi iskolások verses-zenés előadása színesítette.

Kapcsolódó anyagok:

A Duna Televízió beszámolója a Bekecs-tetői I. világháborús megemlékezésről és hadisírgondozásról a Sírjaik hol domborulnak című műsorban.

 

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria