HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja ...

Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn

2014. október 4-én került sor a Bekecs-tetői és a bekecsaljai katonatemető megkoszorúzására és átadására, melyet a Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Honvéd Határvadász-zászlóalj Hagyományőrző csoport újított fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával.

Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn

 Összesen 35, az első világháborúban elesett honvéd emlékét őrző sír újult meg a Bekecs-tetőn. A Bekecs-tetői megemlékezést, kopjafaavatást és a koszorúzást követően – az idén első alkalommal – a résztvevők egy rövid zarándoklattal is lerótták tiszteletünket a frissen felújított bekecsaljai katonatemetőben nyugvó magyar honvédek és bosnyák katonák előtt.

 Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn

Józsa András, szovátai helytörténész és ifj. Benkő József történész, a Magyar Királyi 23. Határvadász Zászlóalj Hagyományőrző Csoport vezetője a bekecsi csatáról, annak előzményeiről, következményeiről beszélt a jelenlevőknek, míg Sepsiszéki Nagy Balázs Fráter Olivérnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének üzenetét tolmácsolta.

„Az I. világháború emlékezete méltó alkalmat teremt számunkra, a Kárpát-haza és a nagyvilág bármely pontján a találkozásra és a számvetésre. […] Ezt különös hangsúllyal mondhatjuk egy olyan történelmi helyen, itt a Bekecs-tetőn, ahol 1916-ban a kassai 9-es honvéd gyalogezred megtorpanásra, majd visszavonulásra kényszerítette az Erdélybe betört román csapatokat. […] a mai nap tisztelgés, az ősi hazáért hősi halált halt katonák emlékezete előtt, melynek üzenete szembe megy minden árulással és lemondással. Igazunk és igazságunk része, hogy egykori vesztesként és közösségi tragédiánk dacára méltányosságot és megértést kérjünk, megértést követeljünk magunk és hőseink számára.”

Ahogy lenni szokott, az idei rendezvényt is a nyárádmagyarósi iskolások verses-zenés előadása színesítette.

Kapcsolódó anyagok:

A Duna Televízió beszámolója a Bekecs-tetői I. világháborús megemlékezésről és hadisírgondozásról a Sírjaik hol domborulnak című műsorban.

 

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria