HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Molnár György a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben

Molnár György a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben

Békéscsabai szakember kapott lehetőséget arra, hogy a miniszterelnök közvetlen irányítása alá tartozó Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) Kárpát-medencei hálózatfejlesztési tevékenységét kialakítsa és irányítása. Molnár György, aki húsz éven át volt a békéscsabai képző központ igazgatója, a felkérést elfogadta, mert úgy látja, hogy az a munka, amit Békéscsabán a kollégáival elindított, most nemzetstratégiai jelentőségűvé válhat.

Molnár György, a csabai eredményeket is felhasználva, olyan stratégián dolgozik, amely a szülőföldön való boldogulást segíti.

Ahogy fogalmazott: nálunk, de a Délvidéktől a Felvidékig, Kárpátaljától a Székelyföldig mindenütt éreztetni kell a magyarsággal, hogy mindnyájan a magyar világ részei vagyunk, és segíteni kell, hogy mindenki ott boldoguljon, ahol él, ahol az otthona van.

– A Türr István Képző és Kutatóintézet Békéscsabai Igazgatósága, illetve annak jogelődje, a Békéscsabai Regionális Képző Központ bizonyos területeken országosan is példa értékű kezdeményezésekkel élt. Április elsejétől vagyok az NSKI Kárpát-medencei hálózatfejlesztésért felelős vezetője, ezzel lehetőséget kaptam arra, hogy amit Békéscsabán az elmúlt húsz évben felépítettünk, azt országos, sőt Kárpát-medencei horizontra emeljük, hiszen feladatom az összefüggő Kárpát-medencei rendszerek, hálózatok létrehozása és ezek összekapcsolása lesz az élet minden területén. A képző központban tudatosan építettük egymásra a képzést, a fejlesztést és a Kárpát-medencei hálózatunk építését, ez most a miniszterelnök által irányított, új szervezeti formában kerülhet magasabb szintre – mondta Molnár György, hozzátéve, hogy ez a lehetőség a Békéscsaba és Székelyudvarhely közötti testvérvárosi kapcsolatnak is köszönhető, hiszen az intézet elnökével, Szász Jenővel való kapcsolata még ott kezdődött.

Molnár György, miután húsz évig irányította a hátrányos helyzetű emberek képzésében és a Kárpát-medencei felnőttképzési hálózat kiépítésében élen járó csabai központot, most ezen eredmények felhasználásával egy olyan stratégián dolgozik, amely a szülőföldön való boldogulást segíti. Olyan új, fejlődő, felfutó ágazatokra kívánnak képzési, foglalkoztatási programokat építeni, mint a megújuló energiák, a szolgáltatóipar, valamint az agrár- és vidékfejlesztés. Ezen a három területen az új munkahelyek létrehozásában az egész Kárpát-medence érdekelt.

Békéscsaba vezetése támogatja, hogy városunk legyen a nemzetstratégiai jelentőségű Kárpát-medencei hálózatok munkájának az egyik központja. Ez a jövőben úgy valósulhat meg, hogy az NSKI adja a szakmai és elméleti hátteret, a csabai képző központ kollektívája pedig kibontakoztathatja, átültetheti azt a gyakorlatba, kiemelt projektek, programok formájában. Molnár Györgyre mostantól még szélesebb körű munka hárul, amelyben – mint mondta – továbbra is számít a csabaiakra.

Forrás: Csabai Mérleg Online – Mikóczy Erika

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria