HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

A maroshévízi önkormányzat, az Alma Mater Egyesület, a Kemény János Gimnázium és Alapítvány, a Maroshévízi RMDSZ, valamint a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület szervezésében jött létre a negyedik Maroshévízi Magyar Napok május 12-e és 17-e között. A rendezvényen Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese Orbán Balázs politikai tevékenységéről tartott előadást.

Czirják Károly, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke elmondta, minden nap más tematika szerint zajlott az ötnapos rendezvény. Május 12-én az egyház és kultúra kapott főszerepet ökumenikus istentisztelettel, zenekari fellépéssel. 13-án a magyar kultúra napját ünnepelte kulturális műsorával a Kemény János Gimnázium diáksága. 14-én volt az iskola napja, a magyar tannyelvű intézmény fennállásának 25. évfordulója, amely alkalomból a díszbeszédek és a szavalatok után koszorúkat helyeztek el a névadó szobránál.

 

Ép testben ép lélek nevet viselte a május 15-re tervezett programsorozat, mely magába foglalt teremlabdarúgó-bajnokságot is. Másnap, 16-án a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület Napja, a névadó emléknapja volt. Az ökumenikus istentiszteletet ifj. Molnár Árpád orgonakoncertje, majd koszorúzás követte. Az ünnepség a gimnázium dísztermében folytatódott ünnepi köszöntőkkel és az Urmánczy Nándor-díjak átadásával. Az idei két kitüntetett, Böjte Csaba ferences szerzetes és Németh Szilárd országgyűlési képviselő lett. Németh Szilárdot Fráter Olivér, Böjte Csabát pedig Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul laudálta. Bemutatták ugyanakkor a „Consummatum est! - Az Urmánczy-örökség” című filmet Püsök Botond filmrendező jelenlétében.

 

Nagy érdeklődésre tartott számot Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének előadása, amely „A néppel a népért” címmel Orbán Balázs politikai tevékenységét mutatta be. A napot The Blast-koncert zárta a művelődési házban.

 

A magyar napok utolsó napján magyar majális is volt, a magyaros ízek és népi táncok töltötték be a teret az Urmánczy strandon. Fellépett a borszéki Czifrasarok, a ditrói Borsika és a maroshévízi Csillagszem iskolás néptánccsoport is.

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria