akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

A maroshévízi önkormányzat, az Alma Mater Egyesület, a Kemény János Gimnázium és Alapítvány, a Maroshévízi RMDSZ, valamint a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület szervezésében jött létre a negyedik Maroshévízi Magyar Napok május 12-e és 17-e között. A rendezvényen Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese Orbán Balázs politikai tevékenységéről tartott előadást.

Czirják Károly, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke elmondta, minden nap más tematika szerint zajlott az ötnapos rendezvény. Május 12-én az egyház és kultúra kapott főszerepet ökumenikus istentisztelettel, zenekari fellépéssel. 13-án a magyar kultúra napját ünnepelte kulturális műsorával a Kemény János Gimnázium diáksága. 14-én volt az iskola napja, a magyar tannyelvű intézmény fennállásának 25. évfordulója, amely alkalomból a díszbeszédek és a szavalatok után koszorúkat helyeztek el a névadó szobránál.

 

Ép testben ép lélek nevet viselte a május 15-re tervezett programsorozat, mely magába foglalt teremlabdarúgó-bajnokságot is. Másnap, 16-án a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület Napja, a névadó emléknapja volt. Az ökumenikus istentiszteletet ifj. Molnár Árpád orgonakoncertje, majd koszorúzás követte. Az ünnepség a gimnázium dísztermében folytatódott ünnepi köszöntőkkel és az Urmánczy Nándor-díjak átadásával. Az idei két kitüntetett, Böjte Csaba ferences szerzetes és Németh Szilárd országgyűlési képviselő lett. Németh Szilárdot Fráter Olivér, Böjte Csabát pedig Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul laudálta. Bemutatták ugyanakkor a „Consummatum est! - Az Urmánczy-örökség” című filmet Püsök Botond filmrendező jelenlétében.

 

Nagy érdeklődésre tartott számot Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének előadása, amely „A néppel a népért” címmel Orbán Balázs politikai tevékenységét mutatta be. A napot The Blast-koncert zárta a művelődési házban.

 

A magyar napok utolsó napján magyar majális is volt, a magyaros ízek és népi táncok töltötték be a teret az Urmánczy strandon. Fellépett a borszéki Czifrasarok, a ditrói Borsika és a maroshévízi Csillagszem iskolás néptánccsoport is.

Hírek
2021. június 16.
Új könyv az országzászló mozgalomról

Megjelent a Szimbolikus térfoglalásaink – Az országzászló mozgalom kibontakozása 1928–1944 című kötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. június 16.
Fenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar módra

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei kiterjedésű, karbon-semleges zöldenergia előállításának lehetőségeit kutatja és tervezi, amelyek moduláris biomassza alapú reaktorok üzemeltetésén alapulnak. Az új Horizont Európa program keretén belül kapcsolatot kezdeményeztünk a fenntartható zöldenergia termelő és értékesítő vállalatokkal és szervezetekkel a Hungarian Energy Investors Forum 2021 elnevezésű energetikai konferencián.


2021. június 9.
Megemlékezés a tragikus trianoni békediktátum 101. évfordulóján

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2021. június 4-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai megemlékezést tartottak a budapesti Összetartozás Emlékhelyénél.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre