HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra ...

Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra Tanács

A felújított Várkert Bazár épületében a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén Orbán Viktor miniszterelnök nemzetinek és patriótának nevezte Magyarország kormányát, melynek egyik legfontosabb törekvése a nemzet összetartozásának erősítése.

Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra Tanács

Orbán Viktor beszédében leszögezte, hogy Magyarország egész egyszerűen „magyarbarát” politikát folytat, és „az a dolga, hogy lojális szövetséges legyen, de mindent megtegyen annak érdekében, hogy a geopolitikai helyzetéből fakadó gazdasági érdekeit próbálja – kellő őszinteséggel és ravaszsággal – megvédeni.”

A külhoni magyarság helyzetével foglalkozó, illetve az azt segítő programok – mint a Nemzeti Regiszter vagy a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram – folytatódnak.  A jövő évi költségvetésben is egymilliárd forint áll rendelkezésre, hogy a magyar kulturális szerveződések erősödjenek ezeken a területeken – tájékoztatott a miniszterelnök.  Emellett pedig, a diaszpóra felhalmozott kulturális értékeinek megmentését célzó Mikes-programra 500 millió forintot különítettek el.  

A bevándorlásról szólva a kormányfő elmondta, a menekültekre költött forrásokból azokat a kontinenseket kellene megerősíteni, ahonnan ezek az emberek érkeznek. A kormány abban hisz, hogy a demográfiai hanyatlást nem a bevándorlással kell megoldani, ugyanis létezik olyan családpolitika, amellyel kísérletet lehet tenni a negatív trendek megfordítására.  

A tanácskozáson előadást tartott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is, akit a diaszpórában élő magyarság helyzetéről, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ebben a rendszerben elfoglalt helyéről és feladatairól, valamint a közös nemzeti célokról, a magyar jövőről kérdeztünk.

Tekintsék meg a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén készített videónkat:

 

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria