HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Nemzetegyesítés Ópusztaszeren: öt országon átívelő turisztikai ...

Nemzetegyesítés Ópusztaszeren: öt országon átívelő turisztikai desztinációs együttműködés veszi kezdetét

A Kárpát-medencei turizmus szintjén is intézményesülhet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetegyesítési szándéka. A turisztikai desztinációk hosszú távú együttműködésének alapjait megteremtő szándéknyilatkozatot tizennyolc – Magyarországot, Délvidéket, Erdélyt, Kárpátalját és Felvidéket képviselő – szervezet írta alá.

Az alapítói szándéknak megfelelően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet – az anyaországi és külhoni magyar közösségek összefogásából létrejövő – összefüggő Kárpát-medencei rendszerek létrehozása által képzeli el a határokon átívelő nemzetegyesítési törekvések megvalósítását. A hálózat kiépítésének fontos részét képezi a Kárpát-medencei turisztikai desztinációk hosszú távú együttműködésének létrehozása, melynek érdekében öt országon átívelő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá június 29-én, Ópusztaszeren, Horkay Nándor  az NSKI kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója, valamint tizenhét másik hazai és határon túli szervezet vezetője.

A Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség által kezdeményezett együttműködéshez a Nemzetstratégiai Kutatóintézeten kívül további tizenhat Kárpát-medencei szervezet csatlakozott: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a Hét Vezér Turisztikai Egyesület, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Szovátai Turisztikai Egyesület, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület, a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Kara, a Pogány-havas Kistérségi Társulás, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda, a Hídverő Társulás, TDM Törökkanizsa, TDM Magyarkanizsa, TDM Zenta, a Vojnich Oszkár Polgári Egyesület, valamint az Észak-bácskai Homokháti Kistérség Településfejlesztési Egyesület.

Az együttműködést a szervezetek első sorban a képzések, a jó gyakorlatok megosztásában, a határokon átívelő turizmus szakmai, kutatási és fejlesztési programjaiban, a szomszédos országokban szervezett road-show-k kiterjesztésében, valamint egymás turisztikai rendezvényein való kölcsönös résztvételben látják. A Kárpát-medencei turisztikai desztinációk együttműködése lehetőséget teremt a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztésben érdekelt szereplőkkel való együttműködés fejlesztésére, a turisztikai kapcsolatok területén a tudástranszfer és a hálózatosodás elősegítésére.

A nyilatkozat értelmében a felek közösen dolgozzák ki a 2014–2015. évi időszakra szóló akciótervet, amely a remények szerint magában foglalja majd a Kárpát-medence, mint turisztikai desztináció piacra vitelének lehetőségét, a térség turizmusfejlesztési irányelveinek meghatározását, valamint a turisztika termékeinek, szolgáltatásainak és befektetési lehetőségeinek rendszerbe gyűjtését. A szervezetek mindezt a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel történő együttműködésben teszik.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke időszerűnek nevezte a turizmus területén létrejövő összefogást, hiszen XX. századi szétszórattatásunk miatt a magyar az egyetlen olyan uniós nemzet, amely Európa akár tíz különböző országában is jelen van. A határokon átívelő nemzeti összefogás pedig lehetőséget teremt a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztésére a tagállamok együttműködésére szánt uniós források lehívásán keresztül. A trianoni tragédiánk következtében kialakult állapot – bizonyos esetekben – akár versenyelőnnyé is változtatható, a lehetőség kiaknázása, az erre irányuló kormányzati szándéknak megfelelően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet lehetősége és felelőssége.

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria