HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”

„Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”

Nemzetstratégiai feladat a határon túli ifjúság helyzetének vizsgálata – jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Dísztermében megrendezett Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projektnyitó konferenciáján.

Az intézetvezető kiemelte: a nemzetegyesítés jól működő, összefüggő rendszerek felállításából áll az élet minden területén, és amikor a magyar ifjúság helyzetét vizsgálják, elsőrendű nemzetstratégiai feladatuknak tesznek eleget. Az ifjúság 2010 óta nem probléma, hanem erőforrás – mondta.

Szász Jenő kitért arra is, hogy a lassan eltűnő államhatárok ellenére a Kárpát-medencében szétszóratott magyarságot az asszimiláció, a kivándorlás és a vegyes házasságok néhány évtizeden belül felszámolhatják. Az intézményi és jogi, gazdasági megmaradásban sem állunk jól – állapította meg kiemelve, hogy az autonómiák széles körű és többszintű rendszere a megmaradás legjobb biztosítéka a normatív és garantált pénzügyi források mellett.

A külhoni magyarság kérdése elsősorban gazdasági kérdés – mutatott rá, és azt szorgalmazta, adjanak új fogalmat a hazának, ne a 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodjanak. Jelezte: kidolgozták a Kárpát-haza fejlesztési koncepciót, és ezen belül kimunkálták a nemzetegyesítés fejlesztési programját is hétéves időtartamra.

Patyi András, a rendezvénynek otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntőjében az intézmény épületére utalt, azt mondta: az az újjászületésről szól, arról, hogy egy pusztulásra ítélt, a demokratikus kormányok idején is veszni hagyott nemzeti hagyomány megmenthető. Az egyetem – amely egyszerre katonai és rendészeti tisztképző, valamint a közigazgatási képzések központja – ma a magyar állam újjászervezésének jelképe – fogalmazta meg.

A magyar állam hosszú távon nem lesz sikeres, ha nem áll mögötte átgondolt nemzetstratégia és jövőkép. A jövő mindig a fiataloké – emelte ki a rektor, aki szerint a trianoni békediktátum elsősorban az ifjúságot ölte meg.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának társadalmi szervezetek munkacsoportja tavaly decemberben fogalmazta meg, hogy nagyon keveset lehet tudni a külhoni magyar nemzetrészek ifjúságának helyzetéről, ezért ezt fel kellene tárni egy kutatás keretében. A feladatra az NSKI-t kérte fel.

A kutatás a Kárpát-medence külhoni régiói 15-29 év közötti magyar ifjúságának vizsgálatára vállalkozik. Alapvető célja – a külhoni magyar ifjúság helyzetének ismeretében – olyan stratégia javaslatcsomag megfogalmazása, amelyet a politikai döntéshozatalban közvetlenül érintett szervezetek a gyakorlatban is alkalmazni tudnak – körvonalazták.

A kutatás megállapításairól szóló kötetet november 14-éig publikálják, és akkor lesz a záró konferencia is. A kutatást az NSKI finanszírozza, teljes költségvetése 18,6 millió forint.

A rendezvény arra is alkalmat adott, hogy az NSKI bemutassa a nagyközönségnek Kárpát-haza Szemle kiadványsorozat hatodik, Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014, Metszetek című kötetét, mely a külhoni magyar ifjúság regionális helyzetképei mellett ifjúsággal foglalkozó gyakorlati szakemberek beszámolóit, tanulmányait tartalmazza.

Forrás: MTI / NSKI

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia részletes programja
Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria