akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”

„Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”

Nemzetstratégiai feladat a határon túli ifjúság helyzetének vizsgálata – jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Dísztermében megrendezett Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projektnyitó konferenciáján.

Az intézetvezető kiemelte: a nemzetegyesítés jól működő, összefüggő rendszerek felállításából áll az élet minden területén, és amikor a magyar ifjúság helyzetét vizsgálják, elsőrendű nemzetstratégiai feladatuknak tesznek eleget. Az ifjúság 2010 óta nem probléma, hanem erőforrás – mondta.

Szász Jenő kitért arra is, hogy a lassan eltűnő államhatárok ellenére a Kárpát-medencében szétszóratott magyarságot az asszimiláció, a kivándorlás és a vegyes házasságok néhány évtizeden belül felszámolhatják. Az intézményi és jogi, gazdasági megmaradásban sem állunk jól – állapította meg kiemelve, hogy az autonómiák széles körű és többszintű rendszere a megmaradás legjobb biztosítéka a normatív és garantált pénzügyi források mellett.

A külhoni magyarság kérdése elsősorban gazdasági kérdés – mutatott rá, és azt szorgalmazta, adjanak új fogalmat a hazának, ne a 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodjanak. Jelezte: kidolgozták a Kárpát-haza fejlesztési koncepciót, és ezen belül kimunkálták a nemzetegyesítés fejlesztési programját is hétéves időtartamra.

Patyi András, a rendezvénynek otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntőjében az intézmény épületére utalt, azt mondta: az az újjászületésről szól, arról, hogy egy pusztulásra ítélt, a demokratikus kormányok idején is veszni hagyott nemzeti hagyomány megmenthető. Az egyetem – amely egyszerre katonai és rendészeti tisztképző, valamint a közigazgatási képzések központja – ma a magyar állam újjászervezésének jelképe – fogalmazta meg.

A magyar állam hosszú távon nem lesz sikeres, ha nem áll mögötte átgondolt nemzetstratégia és jövőkép. A jövő mindig a fiataloké – emelte ki a rektor, aki szerint a trianoni békediktátum elsősorban az ifjúságot ölte meg.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának társadalmi szervezetek munkacsoportja tavaly decemberben fogalmazta meg, hogy nagyon keveset lehet tudni a külhoni magyar nemzetrészek ifjúságának helyzetéről, ezért ezt fel kellene tárni egy kutatás keretében. A feladatra az NSKI-t kérte fel.

A kutatás a Kárpát-medence külhoni régiói 15-29 év közötti magyar ifjúságának vizsgálatára vállalkozik. Alapvető célja – a külhoni magyar ifjúság helyzetének ismeretében – olyan stratégia javaslatcsomag megfogalmazása, amelyet a politikai döntéshozatalban közvetlenül érintett szervezetek a gyakorlatban is alkalmazni tudnak – körvonalazták.

A kutatás megállapításairól szóló kötetet november 14-éig publikálják, és akkor lesz a záró konferencia is. A kutatást az NSKI finanszírozza, teljes költségvetése 18,6 millió forint.

A rendezvény arra is alkalmat adott, hogy az NSKI bemutassa a nagyközönségnek Kárpát-haza Szemle kiadványsorozat hatodik, Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014, Metszetek című kötetét, mely a külhoni magyar ifjúság regionális helyzetképei mellett ifjúsággal foglalkozó gyakorlati szakemberek beszámolóit, tanulmányait tartalmazza.

Forrás: MTI / NSKI

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia részletes programja
Hírek
2021. június 16.
Új könyv az országzászló mozgalomról

Megjelent a Szimbolikus térfoglalásaink – Az országzászló mozgalom kibontakozása 1928–1944 című kötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. június 16.
Fenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar módra

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei kiterjedésű, karbon-semleges zöldenergia előállításának lehetőségeit kutatja és tervezi, amelyek moduláris biomassza alapú reaktorok üzemeltetésén alapulnak. Az új Horizont Európa program keretén belül kapcsolatot kezdeményeztünk a fenntartható zöldenergia termelő és értékesítő vállalatokkal és szervezetekkel a Hungarian Energy Investors Forum 2021 elnevezésű energetikai konferencián.


2021. június 9.
Megemlékezés a tragikus trianoni békediktátum 101. évfordulóján

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2021. június 4-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai megemlékezést tartottak a budapesti Összetartozás Emlékhelyénél.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre