HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek >  Néptáncpedagógus képzést indít a jászberényi ...

Néptáncpedagógus képzést indít a jászberényi Szent István Egyetem

Erdélyből, Moldvából, Felvidékről hagyományőrző népművészek és a tudományos élet kiemelkedő szakembereinek közreműködésével indít néptáncpedagógus képzést a Csángó Fesztivál Alapítvánnyal és Jászság Népi Együttessel közösen a jászberényi Szent István Egyetem.    

A magyar néptánc és népzenekincs, a viselet és szokáskultúra elengedhetetlenül hozzátartozik nemzeti kultúránkhoz és évszázadokon keresztül világszínvonalú értékeivel táplálta a magyar kultúra gazdagodását.

 Néptáncpedagógus képzést indít a jászberényi Szent István Egyetem

A Ki-Mit-Tud győztes, „Fölszállott a páva” győztes és Príma és Príma Primissima Közönség-díjas Jászság Népi Együttes táncoktatói segítségével és táboraiban, tanfolyamain, valamint a Csángó Fesztivál műhelyprogramjain szerezhetik meg a hallgatók a szükséges gyakorlati ismereteket.

A cél olyan néptáncpedagógusok képzése, akik képesek a NAT-ban és az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjában foglalt céloknak megfelelően a néptánc oktatására, valamint olyan művészeti nevelésre, amelyben integrált módon jelennek meg a népi hagyományok, szellemi kulturális örökségünk elemei: néptánc, népzene, a magyar kárpát-medencei táncdialektusok, népi játékok, az emberélet fordulóihoz kapcsolódó ünnepek, rítusok, a hagyományos viselet, néprajzi alapvetés, művelődéstörténet, tánctörténet. 

Megszerzett pedagógiai, pszichológiai, elméleti és technikai ismereteik birtokában alkalmasak a köznevelési intézményekben, kreatív műhelyekben és személyiségfejlesztő tréningeken, valamint művészeti közösségekben, táncegyüttesekben és táncházakban a néptánc és a hozzá kapcsolódó népi kultúra közvetítésére, értékének megőrzésére.

Olyan pedagógiai, közösségfejlesztő tevékenységre is alkalmasak lesznek, amelyben komplex személyiségformáló hatást fejthetnek ki a harmonikus személyiség kibontakozásához szükséges értelmi, érzelmi, testi és szociális képességek fejlesztésével. Ebben az érték-átöröklési folyamatban a tánctudás mellett a modern kor igényeinek megfelelő pedagógiai, pszichológiai, szociálpszichológiai, személyiségelméleti és vezetői tudással vértezi fel a képzés mindazokat, akik egy közösség vezetői kívánnak lenni.

A tantervben a szakirányú elméleti tárgyak: néprajz, művelődéstörténet, tánctörténet, színpadi technikák, színpadi tánctörténet, népdal-népzeneismeret, népszokások, népi játékok, népviselet mellett a táncdialektusokat, az egyes tájegységek táncait 4 féléven keresztül a gyakorlatban sajátítják el a hallgatók.

A képzés 4 féléves, tömbösített levelezős képzési formában történik, díja egy félévre 120.000 Ft.  A jelentkezési határidő: 2015. szeptember 30.

Érdeklődni lehet: Magyar Orsolya - dékáni titkárság, telefonszám: 57/502-401, 8-16 óra között. E-mail: jaszsag@csangofesztivalalapitvany.hu vagy aniko.peterbencze@gmail.com,  +36 70 621 20 27 További információ a honlapon: www.abk.szie.hu a továbbképzések menüpont alatt. 

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria