HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban 

Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban

Tudományos konferenciával és kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik a legnagyobb székelyre, Orbán Balázsra a székelylengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) partnerségben. A rendezvényen felidézik Székelyföld krónikásának szerteágazó munkásságát, illetve emléktáblát is elhelyeznek Orbán Balázs szülőházán.

Halálának 125. évfordulója alkalmából, április 18–19-én tartják az Orbán Balázs Emlékkonferenciát a tervezettek szerint három helyszínen: a legnagyobb székely szülőfalujában, Székelylengyelfalván, síremlékénél a Szejkefürdőn, illetve Székelyudvarhelyen. A kezdeményezéssel a lengyelfalvi alapítvány kereste fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, a felkérés pedig nem csak megtisztelő, de kötelez is – mondta el a rendezvény apropóján Szász Jenő. Az NSKI elnöke hétfőn Székelyudvarhelyen számolt be az emlékrendezvény tervezett programjáról. Az emlékkonferenciát szombaton, április 18-án tartanák, a meghívottak között Pozsony Ferenc erdélyi néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Kovács Sándor teológiai tanár, Borsos Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese, illetve Zepeczáner Jenő székelyudvarhelyi helytörténész is szerepel.

A konferencia lejártával orgonakoncertet tartanak a lengyelfalvi templomban, majd állófogadás lesz a helyi kultúrotthonban. Vasárnap leplezik le az emléktáblákat, majd a résztvevők megkoszorúzzák Orbán Balázs szejkefürdői sírját, illetve este kulturális rendezvényt tartanak, kedvező idő esetén a tervek szerint a legnagyobb székely udvarhelyi szobránál. A szervezők felkérték Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy nyissa meg az emlékkonferenciát, az eseményre pedig meghívták Felsőboldogfalva község vezetőjét is, illetve a vasárnapi megemlékezésre Kelemen Hunor szövetségi elnököt is tisztelettel várják.

Forrás: Székelyhon.ro

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria