HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban 

Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban

Tudományos konferenciával és kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik a legnagyobb székelyre, Orbán Balázsra a székelylengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) partnerségben. A rendezvényen felidézik Székelyföld krónikásának szerteágazó munkásságát, illetve emléktáblát is elhelyeznek Orbán Balázs szülőházán.

Halálának 125. évfordulója alkalmából, április 18–19-én tartják az Orbán Balázs Emlékkonferenciát a tervezettek szerint három helyszínen: a legnagyobb székely szülőfalujában, Székelylengyelfalván, síremlékénél a Szejkefürdőn, illetve Székelyudvarhelyen. A kezdeményezéssel a lengyelfalvi alapítvány kereste fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, a felkérés pedig nem csak megtisztelő, de kötelez is – mondta el a rendezvény apropóján Szász Jenő. Az NSKI elnöke hétfőn Székelyudvarhelyen számolt be az emlékrendezvény tervezett programjáról. Az emlékkonferenciát szombaton, április 18-án tartanák, a meghívottak között Pozsony Ferenc erdélyi néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Kovács Sándor teológiai tanár, Borsos Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese, illetve Zepeczáner Jenő székelyudvarhelyi helytörténész is szerepel.

A konferencia lejártával orgonakoncertet tartanak a lengyelfalvi templomban, majd állófogadás lesz a helyi kultúrotthonban. Vasárnap leplezik le az emléktáblákat, majd a résztvevők megkoszorúzzák Orbán Balázs szejkefürdői sírját, illetve este kulturális rendezvényt tartanak, kedvező idő esetén a tervek szerint a legnagyobb székely udvarhelyi szobránál. A szervezők felkérték Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét, hogy nyissa meg az emlékkonferenciát, az eseményre pedig meghívták Felsőboldogfalva község vezetőjét is, illetve a vasárnapi megemlékezésre Kelemen Hunor szövetségi elnököt is tisztelettel várják.

Forrás: Székelyhon.ro

Hírek
2019. április 23.
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában

Kiss Márti felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalom- és művészetkritikus.


2019. április 12.
Magyar gyermek magyar iskolába

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi szórványban élő magyarság számára egy fenntartható, rövid, közép és hosszú távon is eredményekkel szolgáló stratégia kidolgozását kezdeményezte. A program célja olyan lehetőségek feltárása, illetve gyakorlatba ültetése, amelyek hozzájárulnak a szórványban élő magyarság identitásvesztésének és asszimilációjának csökkentéséhez, a tendencia megfordításához. Kiemelt cél a szórványban élő magyar emberek megőrzése nemzetünk számára, olyan minta-projektek kidolgozása és gyakorlatba ültetése, melyek által a szórványban élő magyarság számára egyértelművé tehető: értéket jelent, de ugyanakkor lehetőséget is kínál magyar voltuk, identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzése, megerősítése, a magyar nemzethez való tartozás nem hátrányt, hanem éppenséggel kitörési pontot jelenthet jövőjük szempontjából.


2019. április 10.
19. Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt Kiskunhalason. Az esemény már hat éve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően – Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
április>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria