HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei V. Budapesti Székely Bál
Nyitóoldal > Kárpát-haza Galéria > Rendezvények 2016 > Sinko Szabina kiállítása

Sinko Szabina kiállítása

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria idei első kiállítására január 20-án került sor. Sinko Szabina muravidéki festőművész „Járókelők” című tárlatának megnyitó rendezvényén részt vett Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Aliaksandr Khainouski, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Igor Esmerov, a Macedón Köztársaság magyarországi nagykövete. Az est fővédnöke a magyar felmenőkkel rendelkező Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete volt.

Sinko Szabina Mariborban született, de gyermekkorától kezdve Lendván él. A festőművészet mellett díszlet- és bábtervezéssel is foglalkozik. Tanulmányait a Maribori Egyetem Pedagógiai Karán végezte, ahol jelenleg is docensként tanít báb- és díszlettervezést. Tanulmányai befejezése után 1993-ban Lendván megalapította a Pupilla Bábszínházat, mely azóta az egyik legismertebb és legszínvonalasabb bábszínházzá nőtte ki magát. Számos színházi előadás vizuális megtervezése fűződik a nevéhez Szlovéniában és külföldön egyaránt. Önálló és csoportos kiállításai mellett több gyermekkönyvet illusztrált, valamint a szlovén Litera Kiadó Piramida sorozatának borítóterveire is megbízást kapott. 2010-ben a Ljubljanai Egyetem kitüntetésben részesítette a bábjáték és színház területén végzett kimagasló munkásságáért, tevékenységéért.

A Szlovén Köztársaság részéről példaértékűnek nevezte Szász Jenő, hogy egy magyar gyökerekkel rendelkező nagykövetet nevezett ki Budapestre, ami mindennél beszédesebben jeleníti meg a kiváló magyar-szlovén kapcsolatokat. „Azt hiszem az Önök nevében is beszélhetek, amikor azt mondom, hogy a környező országok, ahol külhoni magyar közösségeink élnek, követhetnék ezt a jó példát” – szögezte le a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A közelgő Magyar Kultúra Napjára hivatkozva Szász kiemelte, hogy ezt az ünnepet - a Himnusz kéziratának véglegesítését jelentő napot - csak negyed évszázada, 1989 óta ünnepli az egyetemes magyarság. „Azóta feladatunk megteremteni a hagyományőrzés és a korszellem megkövetelte állandó megújulás egészséges, kulturális értékteremtő egyensúlyát. Azóta kötelességünk külhoni magyar kulturális értékeinkkel gazdagítani az anyaországot, és beépíteni értékeit a honi művelődési életbe. És azóta kötelességünk hitet tenni az egységes, valódi és igaz magyar művészet mellett.” Az Intézet vezetője szerint Sinko Szabina és művészete is ennek a kötelességnek tesz eleget.

Őexcellenciája Ksenija Škrilec kiemelte, hogy mindig boldogsággal töltti el mikor Szlovénia, illetve Muravidék Budapesten mutatkozhat be. Elmondása szerint leginkább a kulturális megjelenés áll hozzá legközelebb, hiszen ez az a terület, amely a diplomáciának is eszköze. A művészet a lelkünket úgy szólítja meg, ahogy a szavak képtelenek, így a legmélyebb rétegekig is elér – mondta a nagykövet, majd megemlítette: „a legnagyobb öröm, hogy egy földim mutatkozik be Budapesten, hát még ha ráadásul egy volt gimnáziumi osztálytársam” Büszkeségét fejezte ki továbbá, hogy két napon belül Szlovéniában közös magyar-szlovén kormányülésre kerül sor, amely szintén két ország közti kiváló viszonyt bizonyítja.

A Kárpát-medence hatalmas olvasztótégely, amely vonatkozik a művészetre is – kezdte beszédét Benedek Katalin művészettörténész, majd kifejtette: a művészek sokféle világlátást forrasztanak össze egységes magyar művészetté. „A Kárpát-medencére való nyitás tehát ennek a többféle, s mégis egységes látásmódnak az elfogadását jelenti. Nem egyszerűen arról van szó, hogy vannak magyarok, akik magyar közegben élnek, és más magyarok, akik különböző tájegységekben, más-más nemzeti közegben alkotnak, hanem kultúrák együttéléséről, amelyek egyre közelebb kerülnek egymáshoz, hatnak egymásra. A muravidéki művészet is részét képezi összmagyar művészetünknek.”

Az est fényét Kovács Nóri, a Népművészet Ifjú Mestere díjas előadóművész dalcsokra emelte. A kiállítás február 17-ig tekinthető meg a Teréz körúti Forrás Galériában.  

Kapcsolódó anyagok

 

Sinko Szabina kiállítása  Sinko Szabina festőművész életútja

 Sinko Szabina kiállítása

Meghívó Sinko Szabina muravidéki festőművész kiállítására

 

Tekintse meg a rendezvényről készült videót:

Kárpát-haza Galéria
Rendezvények 2017
Göntér Endre kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Komárom
Balázs József kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Ipolyság
Bekay Nagy Maya kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Munkács
Nagy Péter kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Pélmonostor
Ádám Gyula kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Pancsova
Glück Gábor kiállítása
Szocska László kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Zenta
Réti János kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Magyarkanizsa
Rendezvények 2016
Bocskay Vince kiállítása
Vargha Mihály kiállítása
Szabó Ákos kiállítása
Bartusz György kiállítása
Jánváry Zoltán kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Kolozsvár
Soltész István festőművész kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Szováta
Iváncsó András festőművész kiállítása
Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin festőművészek kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Marosvásárhely
Boldogasszony kiállítás - Tusnádfürdő
Micska Zoltán Kiállítása
Matl Péter kiállítása
Boldogasszony-kiállítás Székelykeresztúron
Torok Melinda kiállítása
Boldogasszony-kiállítás Szentegyházán
Sinko Szabina kiállítása
Boldogasszony-kiállítás Kézdivásárhelyen
Rendezvények 2015
Zsáki István kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Székelyudvarhely
Lázár Tibor kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Sepsiszentgyörgy
Lipcsey György kiállítása
Tóth Tímea kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Gyergyószentmiklós
Kákonyi Csilla kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Gyimesfelsőlok
Duncsák Attila kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Csíkszereda
Boldogasszony kiállítás - Beregszász
Léphaft Pál kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Ungvár
Szabó Ottó kiállítása
Boldogasszony kiállítássorozat megnyitó rendezvénye, Budapest
Bokotej András kiállítása
Mezei Erzsébet kiállítása
ifj. Habda László kiállítása
Kopriva Attila kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Kiállító művészek
Kortárs Magyar Művészet 2014
Rendezvények 2014
Páll Lajos kiállítása
Kusztos Endre kiállítása
Jakobovits Miklós kiállítása
Magyar László kiállítása
Szajkó István kiállítása
Sipos László kiállítása
Király Ferenc kiállítása
Penovác Endre kiállítása
Vinczeffy László kiállítása
Erfán Ferenc kiállítása
Nagy János kiállítása
Kuti Dénes kiállítása
Hírek
2017. december 13.
Bécsben a Boldogasszony kiállítás

Immár harmadik éve járja a Kárpát-medence magyarlakta területeit a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Boldogasszony kiállítás, amely krakkói kitérője után ezúttal Bécsbe érkezett. 


2017. december 13.
Mi egy vérből valók vagyunk – VIII. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna

Kárpátaljai és székelyföldi sikereket hozott a rekordszámú 56 csapattal és több mint 700 fő részvételével megrendezett VIII. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet főszervezői, valamint a „DNS” Diósdi Sportközpont, a Székelyföldért Társaság és a székelyudvarhelyi Hargita Sportegyesület társszervezői szerepvállalásával – és Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének fővédnöksége alatt – lebonyolításra került 2017. december 9-10-i sporteseménynek – a hagyományoknak megfelelően – ebben az évben Diósd városa adott otthont.  


2017. december 12.
Hit és megmaradás – könyvbemutató Beregszászon

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete társkiadásában jelent meg és került bemutatásra Marosi Anita – ötven kárpátaljai nagycsaládot bemutató – Hit és megmaradás című interjúkötete december 7-én, a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi Házban. 


összes hír >>
Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
december>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria