HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Sinko Szabina muravidéki festőművész „Járókelők” című ...

Sinko Szabina muravidéki festőművész „Járókelők” című kiállításának megnyitója a Kárpát-haza Galériában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria idei első kiállítására január 20-án került sor. Sinko Szabina muravidéki festőművész „Járókelők” című tárlatának megnyitó rendezvényén részt vett Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, Aliaksandr Khainouski, a Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövete, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Igor Esmerov, a Macedón Köztársaság magyarországi nagykövete. Az est fővédnöke a magyar felmenőkkel rendelkező Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete volt.

Sinko Szabina Mariborban született, de gyermekkorától kezdve Lendván él. A festőművészet mellett díszlet- és bábtervezéssel is foglalkozik. Tanulmányait a Maribori Egyetem Pedagógiai Karán végezte, ahol jelenleg is docensként tanít báb- és díszlettervezést. Tanulmányai befejezése után 1993-ban Lendván megalapította a Pupilla Bábszínházat, mely azóta az egyik legismertebb és legszínvonalasabb bábszínházzá nőtte ki magát. Számos színházi előadás vizuális megtervezése fűződik a nevéhez Szlovéniában és külföldön egyaránt. Önálló és csoportos kiállításai mellett több gyermekkönyvet illusztrált, valamint a szlovén Litera Kiadó Piramida sorozatának borítóterveire is megbízást kapott. 2010-ben a Ljubljanai Egyetem kitüntetésben részesítette a bábjáték és színház területén végzett kimagasló munkásságáért, tevékenységéért.

A Szlovén Köztársaság részéről példaértékűnek nevezte Szász Jenő, hogy egy magyar gyökerekkel rendelkező nagykövetet nevezett ki Budapestre, ami mindennél beszédesebben jeleníti meg a kiváló magyar-szlovén kapcsolatokat. „Azt hiszem az Önök nevében is beszélhetek, amikor azt mondom, hogy a környező országok, ahol külhoni magyar közösségeink élnek, követhetnék ezt a jó példát” – szögezte le a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A közelgő Magyar Kultúra Napjára hivatkozva Szász kiemelte, hogy ezt az ünnepet - a Himnusz kéziratának véglegesítését jelentő napot - csak negyed évszázada, 1989 óta ünnepli az egyetemes magyarság. „Azóta feladatunk megteremteni a hagyományőrzés és a korszellem megkövetelte állandó megújulás egészséges, kulturális értékteremtő egyensúlyát. Azóta kötelességünk külhoni magyar kulturális értékeinkkel gazdagítani az anyaországot, és beépíteni értékeit a honi művelődési életbe. És azóta kötelességünk hitet tenni az egységes, valódi és igaz magyar művészet mellett.” Az Intézet vezetője szerint Sinko Szabina és művészete is ennek a kötelességnek tesz eleget.

Őexcellenciája Ksenija Škrilec kiemelte, hogy mindig boldogsággal töltti el mikor Szlovénia, illetve Muravidék Budapesten mutatkozhat be. Elmondása szerint leginkább a kulturális megjelenés áll hozzá legközelebb, hiszen ez az a terület, amely a diplomáciának is eszköze. A művészet a lelkünket úgy szólítja meg, ahogy a szavak képtelenek, így a legmélyebb rétegekig is elér – mondta a nagykövet, majd megemlítette: „a legnagyobb öröm, hogy egy földim mutatkozik be Budapesten, hát még ha ráadásul egy volt gimnáziumi osztálytársam” Büszkeségét fejezte ki továbbá, hogy két napon belül Szlovéniában közös magyar-szlovén kormányülésre kerül sor, amely szintén két ország közti kiváló viszonyt bizonyítja.

A Kárpát-medence hatalmas olvasztótégely, amely vonatkozik a művészetre is – kezdte beszédét Benedek Katalin művészettörténész, majd kifejtette: a művészek sokféle világlátást forrasztanak össze egységes magyar művészetté. „A Kárpát-medencére való nyitás tehát ennek a többféle, s mégis egységes látásmódnak az elfogadását jelenti. Nem egyszerűen arról van szó, hogy vannak magyarok, akik magyar közegben élnek, és más magyarok, akik különböző tájegységekben, más-más nemzeti közegben alkotnak, hanem kultúrák együttéléséről, amelyek egyre közelebb kerülnek egymáshoz, hatnak egymásra. A muravidéki művészet is részét képezi összmagyar művészetünknek.”

Az est fényét Kovács Nóri, a Népművészet Ifjú Mestere díjas előadóművész dalcsokra emelte. A kiállítás február 17-ig tekinthető meg a Teréz körúti Forrás Galériában.  

Tekintse meg a rendezvényről készült videót:

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria