akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Szakmai tevékenység > A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL > Publikációk > SKHU/1703/3.1/040 - „A jövő a múltra ... > SKHU/1703/3.1/040 - „A jövő a múltra ...

SKHU/1703/3.1/040 - „A jövő a múltra épül. Az ipari kender feldolgozásán alapuló, határon átnyúló gazdasági fejlődés” (FUTURE IN HEMP)

Tisztelt Látogató!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) együttműködésével valósul meg az ipari kender feldolgozásán alapuló, határon átnyúló gazdasági fejlődést célzó projekt a Területi Foglalkoztatási Akcióterv (Territorial Action Plan, továbbiakban: TAPE) keretében.

Az NSKI egyik stratégiai célkitűzése az egykor kiterjedt, rendszerben működő, de évtizedekkel ezelőtt megszűnt ipari kendergazdaság újjáépítésének elindítása és kiterjesztése a Kárpát-medencében, melynek érdekében ötödik éve végez előkészítő, tudásgyűjtő és partnerség szervező tevékenységet. E folyamat fontos állomása a projekt, mely a magyar-szlovák határtérség észak-keleti régiójában valósul meg.

Az Akcióterv általános célja a munkanélküliség csökkentése, új munkahelyek létrehozása. További célkitűzés a helyi adottságokra épülő gazdaság fejlesztése, hozzáadott érték és az ipari kender feldolgozottsági szintjének növelése az iparban. A célkitűzések között szerepel a versenyképes tudás megosztása a helyi gazdasági szereplőkkel. Az elméleti tudás és a gyakorlati tapasztalatok szintézise segíti a helyi gazdaságfejlesztési törekvések megvalósítását. A projekt előtérbe helyezi az ökológiai szemléletmódot, a fenntartható gazdálkodást és a zöldgazdaságból származó alapanyagok feldolgozását.

Legfőbb eredmények: versenyképes tudás megszerzése, magas piaci értékű helyi termékek gyártása és értékesítése. A projekt haszonélvezői a helyi munkavállalók: betanított munkások, közgazdászok, mérnökök, az önkormányzatok.

Az Akcióterv a következő tevékenységeket foglalja magában:

- a határon átnyúló munkaerő mobilitás javítása azzal, hogy megépül a Nagyrozvágy és                                Nagygéres (Velky Hores) településeket összekötő út
- helyi termékek és szolgáltatások fejlesztése, amely lehetőséget biztosít versenyképes termékek             piaci bevezetésére, új munkahelyek teremtésére

Ezt a kulcstevékenységet a következő projekt tevékenységek mozdítják elő:

-  kendermag és kenderkóró feldolgozására alapozott gyártásfejlesztés;
-  az ipari kenderre alapozott termelés és értékesítés infrastruktúrájának fejlesztése;
-  feldolgozóipari, foglalkoztatási tudásmegosztási program.

A fenti tevékenységek koordinálására, az eredmények kommunikálására a TAPE egy kommunikációs és koordinációs tevékenységet is magában foglal, valamint a kockázatok kezelésére kockázat felmérési- és kezelési tervet irányoz elő.

 A Területi Akciótervet alkotó hat projekt bemutatása a következő linkekre kattintva olvasható:

Koordináció és kommunikáció (SKHU/1802/3.1/013 - FUTURE IN HEMP – CCP)

Feldolgozóipari, foglalkoztatási tudásmegosztási program
(SKHU/1802/3.1/012 - FUTURE IN HEMP - KNOW HOW)

Útépítés Nagygéres és Nagyrozvágy között (SKHU/1802/3.1/008 - Hemp road)

Kendermag feldolgozására alapozott gyártásfejlesztés
(SKHU/1802/3.1/019 - FUTURE IN HEMP – SEED)

Kenderkóró feldolgozására alapozott gyártásfejlesztés
(SKHU/1802/3.1/001 - FUTURE IN HEMP – FIBER)

Az ipari kenderre alapozott termelés és értékesítés infrastruktúrájának fejlesztése (SKHU/1802/3.1/020 - FUTURE IN HEMP – PROD)

 

A projekt koordinátora: Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Partner: Nagykapos és Vidéke Társulás

A projekt címe: „A jövő a múltra épül. Az ipari kender feldolgozásán alapuló, határon átnyúló gazdasági fejlődés” (FUTURE IN HEMP)

A projekt azonosítószáma: SKHU/1703/3.1/040

A hat projektből álló programcsomag teljes költségvetése: 7 012 325,74 EUR

A programcsomag megvalósításának ideje: 2020. január 1 – 2022. június 30.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Jelen aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

Szakmai tevékenység
SZAKMAI SZERVEZETI EGYSÉGEK
Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság
Nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság
Elnöki Kabinet - Kárpát-medencei kulturális- és sportéleti misszió
Külhoni Kutatási Hálózatok Igazgatósága
A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL
Publikációk
Projektek külső támogatással
Kárpát-haza Galéria
Beszámolók
NSKI-konferenciasorozatok és konferenciák
Stratégiai együttműködési megállapodások
Fejlesztési javaslatok
Hírek
2021. december 27.
Robbanás előtt az ipari kender

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet átfogó, komplex ipari kendergazdaság-fejlesztési programot dolgozott ki, amely különféle termékpályákat foglal magában a termeléstől a feldolgozáson át az értékesítésig. Az ipari kender számára a Kárpát-medence kifejezetten jó adottságokkal bír, a növény minden része, így a mag, a rost, a pozdorja, a virágzat és a levélzet szempontjából is sokoldalú lehetőségekkel számolhatnak a termelők és a feldolgozók. Míg a Kárpát-medencére kiterjedő magyarországi kezdeményezés éppen csak elindult, addig Kína, a világ ipari kenderfelhasználásának 70%-át képes biztosítani. Pásztor Zsolttal, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet agrárgazdasági referensével beszélgettünk.


2021. december 9.
„Határtalanul a Kárpát-medencében”

2021. december 7.
Kihirdették a XX. Lakiteleki Filmszemle díjait

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft., illetve a Dunaversitas Egyesület közös szervezésében került megrendezésre 2021. november 17-19. között a jubileumi XX. Lakiteleki Filmszemle. Az idei, Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére meghirdetett rendezvényre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet – az elmúlt évekhez hasonlóan ismét – különdíjakat ajánlott fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
feliratkozás hírlevélre