HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az ...

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az NSKI a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel

„A szorgos munkás hétköznapokat, a fiatal erdélyi értelmiségiek nemzeti ismereteinek gazdagítását és nemzeti felelősségtudatának erősítését”, közös kutatásokat, összehangolt projekteket szolgál az az együttműködési megállapodás, amelyet kedden írt alá Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora Marosvásárhelyen.

„Az elmúlt négy évben több okunk volt örvendeni, hiszen 2010-ben kimondták: minden magyar egy nemzethez tartozik, és közösen kell építse a jövőt, majd megszületett a kettős állampolgárságot szavatoló törvény. A magyar kormány lehetőséget teremtett arra, hogy a határon kívül élő magyarok is éljenek szavazati jogukkal, s végül az alaptörvénybe is belefoglalták, hogy a magyar állam felelősséggel tartozik a külhoni magyarok iránt, és a magyar jövőt a nemzeti és keresztény múltra kell építeni. Most következnek a dolgos hétköznapok, amikor partnereket keresünk a Kutatóintézet céljainak megvalósítása érdekében, a nemzeti együvé tartozás erősítéséért.” – számolt be Szász Jenő. Emlékeztetett arra is, hogy az NSKI már több jó nevű magyarországi egyetemmel kötött együttműködési szerződést, a határon túli felsőoktatási intézmények közül a Sapientia az első, amellyel aláírt.

A csíkszeredai Sapientiával már van egy közös projektje az NSKI-nak, amelynek keretében a kutatócsoport felméri Székelyföld gazdasági életét, annak érdekében, hogy meg lehessen határozni a főbb fejlődési irányvonalakat.

A mostani szerződéskötést az eddig elért sikerek eredményeként értékelte Dávid László. A rektor elmondta, a Sapientia Erdélyben megtartó erőt próbál létrehozni, ellensúlyozva az elvándorlást, tudást, munkahelyet, jövőt teremtve a fiataloknak. Az elmúlt 15 évben olyan szakokat választott az egyetem, amelyeket nehezebb tanítani, ám végzőseinek jobb megélhetési lehetőséget biztosít. „A 15 év alatt bebizonyítottuk, hogy Erdélyben is lehet minőségi oktatás. Olyan szakmákat oktatunk, amelyek élhető jövőt biztosítanak Erdélyben, s mindent megteszünk azért, hogy a tőlünk kikerülő magyar értelmiségiek itthon boldoguljanak. Örvendünk, hogy ezentúl tervünkben partnerünk a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is”– hangsúlyozta az egyetem rektora, aki fontosnak tartja az NSKI-val kötött együttműködést, és reméli, hogy minél több gyakorlati eredményről számolhatnak majd be.

Forrás: Maszol.ro, Székelyhon.ro

Kapcsolódó anyagok

Interjú Szász Jenővel │Marosvásárhelyi Rádió │2015. február 24.

Interjú Dávid Lászlóval│Marosvásárhelyi Rádió │2015. február 24.

 

 

Hírek
2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


2019. július 25.
KONFERENCIA-FELHÍVÁS: INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria