akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az ...

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az NSKI a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel

„A szorgos munkás hétköznapokat, a fiatal erdélyi értelmiségiek nemzeti ismereteinek gazdagítását és nemzeti felelősségtudatának erősítését”, közös kutatásokat, összehangolt projekteket szolgál az az együttműködési megállapodás, amelyet kedden írt alá Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora Marosvásárhelyen.

„Az elmúlt négy évben több okunk volt örvendeni, hiszen 2010-ben kimondták: minden magyar egy nemzethez tartozik, és közösen kell építse a jövőt, majd megszületett a kettős állampolgárságot szavatoló törvény. A magyar kormány lehetőséget teremtett arra, hogy a határon kívül élő magyarok is éljenek szavazati jogukkal, s végül az alaptörvénybe is belefoglalták, hogy a magyar állam felelősséggel tartozik a külhoni magyarok iránt, és a magyar jövőt a nemzeti és keresztény múltra kell építeni. Most következnek a dolgos hétköznapok, amikor partnereket keresünk a Kutatóintézet céljainak megvalósítása érdekében, a nemzeti együvé tartozás erősítéséért.” – számolt be Szász Jenő. Emlékeztetett arra is, hogy az NSKI már több jó nevű magyarországi egyetemmel kötött együttműködési szerződést, a határon túli felsőoktatási intézmények közül a Sapientia az első, amellyel aláírt.

A csíkszeredai Sapientiával már van egy közös projektje az NSKI-nak, amelynek keretében a kutatócsoport felméri Székelyföld gazdasági életét, annak érdekében, hogy meg lehessen határozni a főbb fejlődési irányvonalakat.

A mostani szerződéskötést az eddig elért sikerek eredményeként értékelte Dávid László. A rektor elmondta, a Sapientia Erdélyben megtartó erőt próbál létrehozni, ellensúlyozva az elvándorlást, tudást, munkahelyet, jövőt teremtve a fiataloknak. Az elmúlt 15 évben olyan szakokat választott az egyetem, amelyeket nehezebb tanítani, ám végzőseinek jobb megélhetési lehetőséget biztosít. „A 15 év alatt bebizonyítottuk, hogy Erdélyben is lehet minőségi oktatás. Olyan szakmákat oktatunk, amelyek élhető jövőt biztosítanak Erdélyben, s mindent megteszünk azért, hogy a tőlünk kikerülő magyar értelmiségiek itthon boldoguljanak. Örvendünk, hogy ezentúl tervünkben partnerünk a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is”– hangsúlyozta az egyetem rektora, aki fontosnak tartja az NSKI-val kötött együttműködést, és reméli, hogy minél több gyakorlati eredményről számolhatnak majd be.

Forrás: Maszol.ro, Székelyhon.ro

Kapcsolódó anyagok

Interjú Szász Jenővel │Marosvásárhelyi Rádió │2015. február 24.

Interjú Dávid Lászlóval│Marosvásárhelyi Rádió │2015. február 24.

 

 

Hírek
2021. február 18.
Székelyföldi Vándorbölcső Program

Újabb székelyföldi babákat ringatnak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székelyföldi vándorbölcsői.


2021. február 10.
Televíziós interjú a Rajz-és esszépályázat kapcsán

Intézetünk által idén újra meghirdetett Rajz- és esszépályázatról az M5 televíziócsatorna híradója is beszámolt 2021. február 6-án.


2021. február 3.
Ezért (is) érdemes!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén hetedik alkalommal hirdeti meg Ünnepi rajz- és esszépályázatát a magyar zászló és címer megünneplésére. Ebből az alkalomból teszünk közzé néhány kedves, tavalyi visszajelzést, annál is inkább, mert a vírushelyzet miatt az elmúlt évben elmaradt a budapesti díjátadó, a személyes találkozás öröme. Reméljük, hogy idén már másképp lesz!


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre