HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Szakmai kapcsolatépítés az erdélyi magyar tudományos ...

Szakmai kapcsolatépítés az erdélyi magyar tudományos műhelyekkel

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóságának munkatársai szakmai kapcsolatépítés céljából folyó év június 22-26. között Kolozsvárra látogattak. A szakmai találkozókban gazdag néhány nap kiemelt célja volt a Kincses Kolozsvár 2015 kutatási projekt szakmai egyeztetése és elindítása.

A megbeszélésen a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány részéről Veres Valér, Dániel Botond, Pásztor Gyöngyi, Péter László és Székely Tünde vettek részt. A 700 kolozsvári magyar nemzetiségű hallgatóra kiterjedő empirikus adatfelvételt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezte a tavalyi Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 program folytatásaként. A survey típusú mélyfúrás időzítését jelentősen befolyásolta, hogy Kolozsvár elnyerte az Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 címet. Így 2015 nyarától a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány szervezésében személyes és on-line kérdezéssel történik meg az adatfelvétel, amelynek során a Kolozsváron tanuló magyar fiatalok társadalmi státusa, identitása, munkaerő-piaci elgondolásai, migrációs hajlandósága és Magyarország-percepciója, valamint életmódja kerül kivizsgálásra.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak alkalmuk nyílt ugyanakkor találkozni a két legjelentősebb magyar vonatkozású felsőoktatási intézmény képviselőivel is. Munkatársainkat fogadta Dr. Soós Anna egyetemi docens asszony, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektor-helyettese, a Magyar Tagozat vezetője. Rektor-helyettes asszonnyal áttekintésre került a Tudományegyetem és az NSKI lehetséges együttműködését taglaló stratégiai együttműködési megállapodás kerete és tartalma. Az NSKI munkatársai bemutatkozó látogatást tettek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karán, ahol dr. Szenkovics Dezső adjunktus, kari főtitkár úr mutatta be az impozáns épületet, illetve a célszerűen berendezett helyiségekben folyó szakmai munkát.

Kolozsvári tartózkodásuk lezárásaként a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai június 25-én részt vettek a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely kerekasztal-beszélgetésén, melyre – A külhoni magyarság szórványoktatás kérdéseiről címmel – az evangélikus-lutheránus püspökség Argay György Gyülekezeti Teremében került sor. A beszélgetésen – többek között – részt vett Szász Jenő elnök, Bali János igazgatóhelyettes, Puskás Attila pedagógus, egyházügyi referens, valamint Veres Valér szociológus, egyetemi docens; Pozsony Ferenc néprajzkutató, egyetemi docens; Vetési László szórványkutató; Makkai Dénes magyarpéterfalvi református lelkész; Székely Melinda, a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola igazgatónője és Szilágyi Szabolcs, a Kolozsvári Rádió szerkesztője. A beszélgetést Szabó Csaba, az TVR szerkesztője; a Fehér Holló Médiaklub Egyesület vezetője moderálta. A rendezvény alkalmat adott arra is, hogy az NSKI a szakma és a média nyilvánossága előtt érdemben bemutassa a „Magyar gyermeket magyar iskolába” elnevezésű szórványoktatási mintaprogramját.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria