HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Szakmai műhelytalálkozó Átányban

Szakmai műhelytalálkozó Átányban

2015. június 24-én került sor a „Kalákában a civilekért, a kultúráért és a helyi értékek megőrzéséért – Közösség- és gazdaságfejlesztés – Átány települési értékei” címet viselő szakmai műhelyfoglalkozásra Átányban. A rendezvényen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Sütő Attila és Horváth-Morber Janka vettek részt.

A Nemzeti Művelődési Intézet Heves megyei irodája és a Csillagfalu Közhasznú Egyesület által szervezett műhelytalálkozón közösség- és helyi gazdaságfejlesztés témájú, illetve Átány település értékeit bemutató előadások hangoztak el.

Nyitóbeszédében Gönczi Mihály polgármester a települési értékek fontosságát hangsúlyozta, melyek megfelelő hasznosításával kitörési pontokat képezhetünk.

Sütő Attila, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet stratégiai tervező referense nyitóelőadásában átfogó képet adott a helyi gazdaságfejlesztés, mint fejlesztési megközelítés hazai és uniós stratégiai tervezési dokumentumokban való jelenlétéről, illetve a tematika megjelenéséről a magyarországi és külhoni nemzetstratégiai, nemzeti integrációs alapdokumentumokban és gazdaságfejlesztési tervekben.

Szakmai műhelytalálkozó Átányban

A műhelybeszélgetés során további előadások keretében Almádi János a Tisza-Tarna-Rima-mente Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület által az elmúlt évek és programozási időszakok során megvalósított helyi fejlesztésekről számolt be, elsődlegesen vidékfejlesztési és LEADER fókusszal. A záró prezentációban pedig Máté György, a Néprajzi Múzeum főosztályvezetője mutatta be Átány főbb kulturális értékeit és a települési értéktár bizottság munkáját.

Szakmai műhelytalálkozó Átányban

A műhelyrendezvényt követően, illetve azzal párhuzamosan kiegészítő rendezvények is zajlottak a településen. Kézműves foglalkozások mellett átányi ételek készítésével és átányi népdalokkal ismerkedhettek meg a résztvevők a műhelyrendezvény helyszínén túl a Tájházban, az Ötvöstábornok úti Közösségi Házban, az Élő Paraszti Portán és a Kakas-házban.

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria