HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Szász Jenő: a nemzeti összetartozás egyik ...

Szász Jenő: a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb jelképe a magyar zászló és címer

A nemzeti imádság mellett a magyar nemzeti összetartozás legfontosabb jelképének nevezte a nemzeti zászlót és címert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar zászló és címer emléknapján rendezett konferencián, Szombathelyen. 

2015. március 16-án első alkalommal ünnepelhettük a magyar zászló és címer napját. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a szombathelyi Őrvidék Házban tudományos konferenciával hívta fel a figyelmet nemzeti jelképeink fontosságára és meghatározó erejére identitásunkban.

Megnyitó beszédében Szász Jenő emlékeztetett: a jelenleg is használatos zászlót és nemzeti címert az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején használták először. Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy március 16-át a magyar zászló és címer emléknapjává nyilvánítja.

A magyar emberek számára a nemzeti jelképek különleges jelentőséggel bírnak, mert azok, noha Magyarország határai nem esnek egybe a nemzet határaival, a nemzet közös nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységesek – fogalmazott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A konferencia résztvevőit levélben köszöntötte Hende Csaba, a rendezvény fővédnöke. A honvédelmi miniszter egyebek között hangsúlyozta: csak azok a közösségek lehetnek sikeresek, amelyek értik az összetartozás erejét, ezért aztán az összetartozás jeleként megadják nemzet szimbólumainknak a tiszteletet.

„Az a zászló, amelyet nem tisztelnek a katonák, amelynek nem adnak tiszteletet a civilek, nem zászló többé, csak bot és vászon, semmire sem jó” – írta a miniszter, hozzáfűzve: Magyarország zászlaja és címere minden magyaré, a Kárpát-medencében és azon is túl azt jelenti, hogy összetartozunk, egy nemzet vagyunk.

Az egykori 11-es huszárok laktanyája parancsnoki épületében neves budapesti és elismert Vas megyei történészek részvételével megrendezett konferencia mindhárom szekcióját nagy érdeklődés kísérte. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karát a szakma nagyjai, Dr. Bertényi Iván és Dr. Pandula Attila képviselték, előadásaikat árnyalták és kiegészítették a Dr. Rácz Györgytől, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettesétől és a Dr. Hidán Csabától, a Károli Egyetem tanárától hallottak. A második szekció nyitóelőadásában Dr. Töll László hadtörténész, ezredes, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője a magyar szablya a hadtörténetben betöltött jelentőségére hívta fel figyelmet. Dr. Bali János, az NSKI igazgatóhelyettese a szimbólumok nemzeti identitásunkban betöltött szerepét hangsúlyozta, míg Mihály János székelyudvarhelyi kutató munkatársunk a székely nemzeti jelképek fejlődéstörténetét mutatta be. Dr. Bokányi Péter irodalomtörténész az armalista nemesi települések érdekességeire hívta fel előadásában a figyelmet. A délutáni szekció előadói lokális témákra fókuszáltak: Dr. Zágorhidi Czigány Balázs Vas vármegye címerének történetét, ikonográfiai, értelmezési kapcsolódásait mutatta be, majd Pál Ferenc a szombathelyi egyházmegye püspökeinek címerhasználatát elemezte. Kukor Ferenc a Rákóczi-jelképek közoktatásba történő beépítésére adott jó ötleteket, végül Takács Zoltán Bálint, a sárvári Nádasdy Múzeum igazgatója mutatta be a Nádasdy család címerhasználatát.

A szakmai rendezvényt a Göncölszekér Vándorszínház március 15-e szellemiségét megidéző műsora zárta. 

Tekintse meg a Szász Jenővel készült interjút:

Forrás: M1│2015. március 16. │Ma este 21:24

 

Hírek
2019. március 18.
Zászlók, ha lengenek… - Díjátadó 2019

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet immár ötödik alkalommal hirdetett rajz- és esszépályázatot a Kárpát-medencében és a világban szétszóratva élő, magukat magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták részére. A beérkezett többezer képzőművészeti alkotás, illetve a több mint hetven irodalmi munka közül neves zsűri választotta ki a díjazott alkotásokat. Az ünnepélyes díjátadóra a Várkert Bazárban került sor március 16-án, a magyar címer és zászló ünnepnapján.


2019. március 11.
Rajz- és esszépályázat 2019 – munkában a zsűri

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – immár ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára.


2019. március 5.
VI. Budapesti Székely Bál

A keresztényi segítségnyújtás legfőbb mérvadója a szeretet, amely a jótetteket is vezérli. A VI. Budapesti Székely Bál kedvezményezettjei -  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkórus, valamint a derceni Református Gyülekezet – idén egy-egy millió forinttal többől végezhetik áldásos tevékenységüket.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria