HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Szász Jenő: a nemzeti összetartozás egyik ...

Szász Jenő: a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb jelképe a magyar zászló és címer

A nemzeti imádság mellett a magyar nemzeti összetartozás legfontosabb jelképének nevezte a nemzeti zászlót és címert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar zászló és címer emléknapján rendezett konferencián, Szombathelyen. 

2015. március 16-án első alkalommal ünnepelhettük a magyar zászló és címer napját. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a szombathelyi Őrvidék Házban tudományos konferenciával hívta fel a figyelmet nemzeti jelképeink fontosságára és meghatározó erejére identitásunkban.

Megnyitó beszédében Szász Jenő emlékeztetett: a jelenleg is használatos zászlót és nemzeti címert az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején használták először. Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy március 16-át a magyar zászló és címer emléknapjává nyilvánítja.

A magyar emberek számára a nemzeti jelképek különleges jelentőséggel bírnak, mert azok, noha Magyarország határai nem esnek egybe a nemzet határaival, a nemzet közös nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységesek – fogalmazott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A konferencia résztvevőit levélben köszöntötte Hende Csaba, a rendezvény fővédnöke. A honvédelmi miniszter egyebek között hangsúlyozta: csak azok a közösségek lehetnek sikeresek, amelyek értik az összetartozás erejét, ezért aztán az összetartozás jeleként megadják nemzet szimbólumainknak a tiszteletet.

„Az a zászló, amelyet nem tisztelnek a katonák, amelynek nem adnak tiszteletet a civilek, nem zászló többé, csak bot és vászon, semmire sem jó” – írta a miniszter, hozzáfűzve: Magyarország zászlaja és címere minden magyaré, a Kárpát-medencében és azon is túl azt jelenti, hogy összetartozunk, egy nemzet vagyunk.

Az egykori 11-es huszárok laktanyája parancsnoki épületében neves budapesti és elismert Vas megyei történészek részvételével megrendezett konferencia mindhárom szekcióját nagy érdeklődés kísérte. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karát a szakma nagyjai, Dr. Bertényi Iván és Dr. Pandula Attila képviselték, előadásaikat árnyalták és kiegészítették a Dr. Rácz Györgytől, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettesétől és a Dr. Hidán Csabától, a Károli Egyetem tanárától hallottak. A második szekció nyitóelőadásában Dr. Töll László hadtörténész, ezredes, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője a magyar szablya a hadtörténetben betöltött jelentőségére hívta fel figyelmet. Dr. Bali János, az NSKI igazgatóhelyettese a szimbólumok nemzeti identitásunkban betöltött szerepét hangsúlyozta, míg Mihály János székelyudvarhelyi kutató munkatársunk a székely nemzeti jelképek fejlődéstörténetét mutatta be. Dr. Bokányi Péter irodalomtörténész az armalista nemesi települések érdekességeire hívta fel előadásában a figyelmet. A délutáni szekció előadói lokális témákra fókuszáltak: Dr. Zágorhidi Czigány Balázs Vas vármegye címerének történetét, ikonográfiai, értelmezési kapcsolódásait mutatta be, majd Pál Ferenc a szombathelyi egyházmegye püspökeinek címerhasználatát elemezte. Kukor Ferenc a Rákóczi-jelképek közoktatásba történő beépítésére adott jó ötleteket, végül Takács Zoltán Bálint, a sárvári Nádasdy Múzeum igazgatója mutatta be a Nádasdy család címerhasználatát.

A szakmai rendezvényt a Göncölszekér Vándorszínház március 15-e szellemiségét megidéző műsora zárta. 

Tekintse meg a Szász Jenővel készült interjút:

Forrás: M1│2015. március 16. │Ma este 21:24

 

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria