HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Székely szimbólumok régen és ma 

Székely szimbólumok régen és ma

Székely szimbólumok régen és ma címmel tartott előadást Mihály János székelyudvarhelyi történész a Csepel Galériában március 14-én.

Mihály János arról beszélt, hogy a székelység az 1989-es forradalom után kezdett el behatóbban foglalkozni szimbólumaival, amelyeknek a története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. 2009 után munkacsoport jött létre a tudományos kutatásra, s ennek eredményeképpen születtek meg a tanulmánykötetek. Tervezik, hogy az eddig megjelent három könyvet románul is kiadják. Azóta vándorkiállításokon és előadásokon ismertetik a székelység régi és mai jelképrendszerét.

A székelyek címerében már a 15. században feltűnnek a jellegzetes motívumok: a páncélozott emberi kar, benne egy tőr, rajta pedig egy szív, amely a hűség szimbóluma. Szintén látható a Napot jelképező csillag. A Nap és a félhold megjelenése a későbbi címerekben visszatérő és fontos elemek, amelyek az 1659-es székely nemzet pecsétjén is felfedezhetőek. Ezek a motívumok még a kommunista rendszer idején megalkotott Hargita megye címerében is láthatóak. A Kónya Ádám által tervezett Székely Nemzeti Tanács zászlaján szintén feltűnnek a jellegzetes és elmaradhatatlan jelképek. „A zászlónak összetartó és mozgósító ereje van; a rajta megjelenő szimbólumok pedig a reményt és a hűséget sugallják” – mondta Mihály János.

Forrás: Csepel.hu

Hírek
2020. augusztus 4.
Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogással

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


2020. július 30.
Elindult a Kárpát-haza Statisztikák

2020. július 21.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria