HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren 

Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványprogramjának keretében 2014. június 26-án az erdélyi Küküllőszög területéről egy hatvankilenc fős, gyermekekből és felnőttekből álló csoport érkezett Ópusztaszerre, ahol a Nemzeti Történeti Emlékparkban – a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszínén – kétnapos programon vehettek részt.

A magyar nyelven történő továbbtanulást elősegíteni hivatott szórványprogram részeként, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bevonásával a szórványban élő fiatalok számára a magyar identitástudat megerősítése a cél.

Az alapítói okiratnak megfelelően, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetegyesítési törekvése elsősorban egy összefüggő, a társadalmi berendezkedés minden területére kiterjedő Kárpát-medencei hálózatok kiépítését feltételezi. Szász Jenő, az NSKI elnöke a nemzetmegtartó és újraegyesítő erőt a külhoniak számára adott lehetőségekben látja. A külhoni magyar közösségeknek érezniük kell az anyaország törődését, az Alkotmányban is megfogalmazott felelősségvállalást. 

Az Erdély szívében található Küküllőszög Balázsfalva, Magyarpéterfalva, Búzásbocsárd, Bethlenszentmiklós, Boldogfalva és Küküllővár településeket foglalja magába. A csoportot kísérő Makkai Dénes  református lelkész elmondása szerint, egyes településeken a magyar lakosság száma nem haladja meg a húsz-harminc százalékot sem. A román többségben lévő falvakban nehéz a magyarság helyzete az identitás-tudat megőrzése, ezáltal a fennmaradás tekintetében. A beolvadás elleni harc legfontosabb alappillérei, hogy a gyermekek magyarul tanuljanak, hogy ne csak az iskolában, hanem egymás között és az élet más területein is anyanyelvüket használják.

A szórványban élők magyarságának megtartása érdekében az is elengedhetetlen, hogy magyar a magyarral találkozzon, ezáltal a határon túlról érkezők közelebb kerülhessenek gyökereikhez, nemzeti múltjukhoz, hogy ne csak azt a történelemszemléletet ismerjék, amelyet az országuk többségi nemzete hangoztat. Ez a kirándulás lehetőséget nyújtott minderre, mégpedig egy olyan helyszínen, ahol honfoglaló őseink, Árpád és vezérei tették le a Kárpát-haza alapköveit.

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria