HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren 

Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványprogramjának keretében 2014. június 26-án az erdélyi Küküllőszög területéről egy hatvankilenc fős, gyermekekből és felnőttekből álló csoport érkezett Ópusztaszerre, ahol a Nemzeti Történeti Emlékparkban – a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszínén – kétnapos programon vehettek részt.

A magyar nyelven történő továbbtanulást elősegíteni hivatott szórványprogram részeként, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bevonásával a szórványban élő fiatalok számára a magyar identitástudat megerősítése a cél.

Az alapítói okiratnak megfelelően, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetegyesítési törekvése elsősorban egy összefüggő, a társadalmi berendezkedés minden területére kiterjedő Kárpát-medencei hálózatok kiépítését feltételezi. Szász Jenő, az NSKI elnöke a nemzetmegtartó és újraegyesítő erőt a külhoniak számára adott lehetőségekben látja. A külhoni magyar közösségeknek érezniük kell az anyaország törődését, az Alkotmányban is megfogalmazott felelősségvállalást. 

Az Erdély szívében található Küküllőszög Balázsfalva, Magyarpéterfalva, Búzásbocsárd, Bethlenszentmiklós, Boldogfalva és Küküllővár településeket foglalja magába. A csoportot kísérő Makkai Dénes  református lelkész elmondása szerint, egyes településeken a magyar lakosság száma nem haladja meg a húsz-harminc százalékot sem. A román többségben lévő falvakban nehéz a magyarság helyzete az identitás-tudat megőrzése, ezáltal a fennmaradás tekintetében. A beolvadás elleni harc legfontosabb alappillérei, hogy a gyermekek magyarul tanuljanak, hogy ne csak az iskolában, hanem egymás között és az élet más területein is anyanyelvüket használják.

A szórványban élők magyarságának megtartása érdekében az is elengedhetetlen, hogy magyar a magyarral találkozzon, ezáltal a határon túlról érkezők közelebb kerülhessenek gyökereikhez, nemzeti múltjukhoz, hogy ne csak azt a történelemszemléletet ismerjék, amelyet az országuk többségi nemzete hangoztat. Ez a kirándulás lehetőséget nyújtott minderre, mégpedig egy olyan helyszínen, ahol honfoglaló őseink, Árpád és vezérei tették le a Kárpát-haza alapköveit.

 

Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria