HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren 

Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványprogramjának keretében 2014. június 26-án az erdélyi Küküllőszög területéről egy hatvankilenc fős, gyermekekből és felnőttekből álló csoport érkezett Ópusztaszerre, ahol a Nemzeti Történeti Emlékparkban – a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszínén – kétnapos programon vehettek részt.

A magyar nyelven történő továbbtanulást elősegíteni hivatott szórványprogram részeként, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bevonásával a szórványban élő fiatalok számára a magyar identitástudat megerősítése a cél.

Az alapítói okiratnak megfelelően, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetegyesítési törekvése elsősorban egy összefüggő, a társadalmi berendezkedés minden területére kiterjedő Kárpát-medencei hálózatok kiépítését feltételezi. Szász Jenő, az NSKI elnöke a nemzetmegtartó és újraegyesítő erőt a külhoniak számára adott lehetőségekben látja. A külhoni magyar közösségeknek érezniük kell az anyaország törődését, az Alkotmányban is megfogalmazott felelősségvállalást. 

Az Erdély szívében található Küküllőszög Balázsfalva, Magyarpéterfalva, Búzásbocsárd, Bethlenszentmiklós, Boldogfalva és Küküllővár településeket foglalja magába. A csoportot kísérő Makkai Dénes  református lelkész elmondása szerint, egyes településeken a magyar lakosság száma nem haladja meg a húsz-harminc százalékot sem. A román többségben lévő falvakban nehéz a magyarság helyzete az identitás-tudat megőrzése, ezáltal a fennmaradás tekintetében. A beolvadás elleni harc legfontosabb alappillérei, hogy a gyermekek magyarul tanuljanak, hogy ne csak az iskolában, hanem egymás között és az élet más területein is anyanyelvüket használják.

A szórványban élők magyarságának megtartása érdekében az is elengedhetetlen, hogy magyar a magyarral találkozzon, ezáltal a határon túlról érkezők közelebb kerülhessenek gyökereikhez, nemzeti múltjukhoz, hogy ne csak azt a történelemszemléletet ismerjék, amelyet az országuk többségi nemzete hangoztat. Ez a kirándulás lehetőséget nyújtott minderre, mégpedig egy olyan helyszínen, ahol honfoglaló őseink, Árpád és vezérei tették le a Kárpát-haza alapköveit.

 

Hírek
2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

2019. augusztus 15.
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás

Az 50. Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 21-ig tartó programsorozata szerda délután a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BOLDOGASSZONY kiállításának megnyitó ünnepségével vette kezdetét. A Kölcsey Központban sorra került megnyitón részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


2019. augusztus 5.
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása

Megnyílt Kalló László erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a művészt Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész méltatta.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
augusztus>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria