HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- ...

Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

Szeptember 11-14. között immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Szülőföldem szép határa nemzetközi kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivált Ungváron. Az Európában egyedülálló múlttal rendelkező fesztivál idei rendezvényét a Magyar Rádió, az MTVA és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közösen támogatta. Ma délelőtt a díjazott magyar versenyfilmek és rádiós műsorok alkotóinak közösen gratuláltak az intézményvezetők.

Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója; Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és
Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója

A fesztivál évek óta olyan dokumentumfilmeket, televíziós és rádiós programokat mutat be, amelyek elősegítik a nemzetiségi kisebbségek lelki újjászületését, kulturális örökségük és értékeik megőrzését és jelenlegi problémáik megoldását.

Magyarországról idén nyolc televíziós és öt rádiós pályaművet neveztek a fesztiválra, melyen Ausztria, Ukrajna, Románia, Szlovákia, Szerbia és Macedónia alkotói is képviseltették magukat.

A magyar alkotások közül 2014-ben Bencsik János Komlósi Mars című dokumentumfilmjét díjazta a zsűri, a legjobb rendezői díjat pedig Antala Zsuzsa kapta a Haluskafesztivál című alkotásáért. A legjobb zenei szerkesztői kitüntetést Sebők György Poltyánok című, a bánáti bolgárokról szóló alkotása, a legjobb hangmesteri díjat pedig Sibalin György Viharral jöttek című, a Baranya megyei szerbekről szóló munkája kapta.

 Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

A rádiós alkotások szemléjének két magyar nyertese Sebő Ferenc Zerkula János gyimesbükki zenészről készített portréja, valamint Kiss Gábor Istvánnak a Kossuth Rádióban az idei tusnádfürdői szabadegyetemről elhangzott 30 perces műsora volt.

Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

 

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria