HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az ...

„Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az Orbán Balázs Akadémia első tudományos konferenciája

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a BGA Pro Transilvania partnerségével - „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” címmel - nemzetközi tudományos konferenciát szervezett április 24–25-én, Székelyudvarhelyen. Az Orbán Balázs Akadémia konferenciasorozatának első rendezvényén magyarországi és helyi turisztikai szakemberek tartottak előadásokat.

Az első nap eseményei április 24-én a Septimia Hotel Wellness&Spa-ban délután három órakor kezdődtek. Köszöntő beszédet mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, valamint Dr. Kandikó József, az Edutus Főiskola rector emeritusa. Ezt követően neves előadók osztották meg gondolataikat a szép számban jelen lévő turisztikai szakemberrel és érdeklődővel.

Szász Jenő nyitóelőadásában a nemzetegyesítés felelősségéről és lehetőségéről beszélt. Elmondása szerint 2010-ben megszülettek azok a törvények, amelyek megteremtették a magyarság lelki és közjogi egységét, a nemzeti re-integrációt és a szülőföldön való boldogulást. A gazdaságot – ezen belül a turizmust – a kultúrát, az oktatást, a társadalmi élet valamennyi területét egy közös térként kell kezelni, a fő cél pedig nem más, mint egy összetartó és gyarapodó Kárpát-medencei magyarság – szögezte le a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

 Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára előadásában az egészségturizmus, a kulturális turizmus és a hivatásturizmus kiemelt szerepéről beszélt a Kárpát-medencében; kitért a 2014-2020 közötti időszak operatív programjainak turisztikai lehetőségeire és az átgondolt, a pályázatokat megalapozó turisztikai projektek kidolgozását hangsúlyozta.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója a Kárpát-medencei szintű fejlesztések feltételrendszerét - a program, a partnerség és a finanszírozás együttesét -, illetve a Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat fontosságát emelte ki előadásában. Beszámolt arról, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet összesen negyvenhat összehangolt, egymással kölcsönhatásban álló Kárpát-medencei szintű fejlesztési projekt-javaslatot fogalmazott meg és nyújtott be 2015. évi indításra, a magyarországi operatív programok Kárpát-medencei kiterjesztése érdekében.

Április 25-én, szombaton a konferencia öt helyszínen - Székelyudvarhelyen, a Madarasi Hargitán, Szovátán, Székelyderzsen és az Oroszhegy községhez tartozó Tibódon – folytatta munkáját. Délután öt órától a MÜTF Oktatási Központ előadó termében került sor egy összegző plenáris ülésre, amelynek levezető és kiértékelő elnöke dr. Kandikó József rector emeritus volt. A kihelyezett üléseken megtartott előadásokról a szekcióelnökök számoltak be és vontak le következtetéseket.

A továbbiakban a jelenlevők Dr. Horváth Gyula a Regionális Kutatások Központja igazgatójának előadását hallgathatták meg „Regionális tudomány és területfejlesztés” címmel, majd Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság igazgatóhelyettese osztotta meg gondolatait a konferencia résztvevőivel „Székelyföld (is) a Kárpát-haza része” címmel. Végezetül Dr. Nagy Benedek a Sapientia EMTE adjunktusa megemlékezett dr. Buday-Sántha Attila professzor, a határon túli magyar tudományosság érdekében kifejtett munkásságáról.

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia részletes szakmai beszámolója
Hírek
2019. október 7.
Az aradi vértanúkra emlékezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dolgozói pénteken. Az NSKI székházában megkoszorúzták Nagysándor József domborművét, valamint lerótták tiszteletüket a Batthyány-örökmécsesnél is.


2019. október 7.
Tizenhét magyart avattak tiszteletbeli székellyé Oklándon

Tizenhét személy kapta meg a Tiszteletbeli Székely címet szombaton az oklándi unitárius templomban tartott istentiszteleten, ahol a felújított orgonát is felszentelték. Az ünnepség felszólalói a magyar nemzet összetartozásának és összefogásának fontosságát hangsúlyozták.


2019. október 7.
Kövér László: Székelyföldnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt

Kövér László szerint Székelyföldnek és a székelységnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt. Az Országgyűlés elnöke Székelyudvarhelyen beszélt erről szombaton, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) felújított épületének avatóünnepségén.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
október>>
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria