HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az ...

„Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az Orbán Balázs Akadémia első tudományos konferenciája

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a BGA Pro Transilvania partnerségével - „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” címmel - nemzetközi tudományos konferenciát szervezett április 24–25-én, Székelyudvarhelyen. Az Orbán Balázs Akadémia konferenciasorozatának első rendezvényén magyarországi és helyi turisztikai szakemberek tartottak előadásokat.

Az első nap eseményei április 24-én a Septimia Hotel Wellness&Spa-ban délután három órakor kezdődtek. Köszöntő beszédet mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, valamint Dr. Kandikó József, az Edutus Főiskola rector emeritusa. Ezt követően neves előadók osztották meg gondolataikat a szép számban jelen lévő turisztikai szakemberrel és érdeklődővel.

Szász Jenő nyitóelőadásában a nemzetegyesítés felelősségéről és lehetőségéről beszélt. Elmondása szerint 2010-ben megszülettek azok a törvények, amelyek megteremtették a magyarság lelki és közjogi egységét, a nemzeti re-integrációt és a szülőföldön való boldogulást. A gazdaságot – ezen belül a turizmust – a kultúrát, az oktatást, a társadalmi élet valamennyi területét egy közös térként kell kezelni, a fő cél pedig nem más, mint egy összetartó és gyarapodó Kárpát-medencei magyarság – szögezte le a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

 Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára előadásában az egészségturizmus, a kulturális turizmus és a hivatásturizmus kiemelt szerepéről beszélt a Kárpát-medencében; kitért a 2014-2020 közötti időszak operatív programjainak turisztikai lehetőségeire és az átgondolt, a pályázatokat megalapozó turisztikai projektek kidolgozását hangsúlyozta.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója a Kárpát-medencei szintű fejlesztések feltételrendszerét - a program, a partnerség és a finanszírozás együttesét -, illetve a Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat fontosságát emelte ki előadásában. Beszámolt arról, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet összesen negyvenhat összehangolt, egymással kölcsönhatásban álló Kárpát-medencei szintű fejlesztési projekt-javaslatot fogalmazott meg és nyújtott be 2015. évi indításra, a magyarországi operatív programok Kárpát-medencei kiterjesztése érdekében.

Április 25-én, szombaton a konferencia öt helyszínen - Székelyudvarhelyen, a Madarasi Hargitán, Szovátán, Székelyderzsen és az Oroszhegy községhez tartozó Tibódon – folytatta munkáját. Délután öt órától a MÜTF Oktatási Központ előadó termében került sor egy összegző plenáris ülésre, amelynek levezető és kiértékelő elnöke dr. Kandikó József rector emeritus volt. A kihelyezett üléseken megtartott előadásokról a szekcióelnökök számoltak be és vontak le következtetéseket.

A továbbiakban a jelenlevők Dr. Horváth Gyula a Regionális Kutatások Központja igazgatójának előadását hallgathatták meg „Regionális tudomány és területfejlesztés” címmel, majd Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság igazgatóhelyettese osztotta meg gondolatait a konferencia résztvevőivel „Székelyföld (is) a Kárpát-haza része” címmel. Végezetül Dr. Nagy Benedek a Sapientia EMTE adjunktusa megemlékezett dr. Buday-Sántha Attila professzor, a határon túli magyar tudományosság érdekében kifejtett munkásságáról.

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia részletes szakmai beszámolója
Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria