HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Ünnepi rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az ...

„Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az Orbán Balázs Akadémia első tudományos konferenciája

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a BGA Pro Transilvania partnerségével - „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” címmel - nemzetközi tudományos konferenciát szervezett április 24–25-én, Székelyudvarhelyen. Az Orbán Balázs Akadémia konferenciasorozatának első rendezvényén magyarországi és helyi turisztikai szakemberek tartottak előadásokat.

Az első nap eseményei április 24-én a Septimia Hotel Wellness&Spa-ban délután három órakor kezdődtek. Köszöntő beszédet mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, valamint Dr. Kandikó József, az Edutus Főiskola rector emeritusa. Ezt követően neves előadók osztották meg gondolataikat a szép számban jelen lévő turisztikai szakemberrel és érdeklődővel.

Szász Jenő nyitóelőadásában a nemzetegyesítés felelősségéről és lehetőségéről beszélt. Elmondása szerint 2010-ben megszülettek azok a törvények, amelyek megteremtették a magyarság lelki és közjogi egységét, a nemzeti re-integrációt és a szülőföldön való boldogulást. A gazdaságot – ezen belül a turizmust – a kultúrát, az oktatást, a társadalmi élet valamennyi területét egy közös térként kell kezelni, a fő cél pedig nem más, mint egy összetartó és gyarapodó Kárpát-medencei magyarság – szögezte le a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

 Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára előadásában az egészségturizmus, a kulturális turizmus és a hivatásturizmus kiemelt szerepéről beszélt a Kárpát-medencében; kitért a 2014-2020 közötti időszak operatív programjainak turisztikai lehetőségeire és az átgondolt, a pályázatokat megalapozó turisztikai projektek kidolgozását hangsúlyozta.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója a Kárpát-medencei szintű fejlesztések feltételrendszerét - a program, a partnerség és a finanszírozás együttesét -, illetve a Kárpát-haza Fejlesztési Hálózat fontosságát emelte ki előadásában. Beszámolt arról, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet összesen negyvenhat összehangolt, egymással kölcsönhatásban álló Kárpát-medencei szintű fejlesztési projekt-javaslatot fogalmazott meg és nyújtott be 2015. évi indításra, a magyarországi operatív programok Kárpát-medencei kiterjesztése érdekében.

Április 25-én, szombaton a konferencia öt helyszínen - Székelyudvarhelyen, a Madarasi Hargitán, Szovátán, Székelyderzsen és az Oroszhegy községhez tartozó Tibódon – folytatta munkáját. Délután öt órától a MÜTF Oktatási Központ előadó termében került sor egy összegző plenáris ülésre, amelynek levezető és kiértékelő elnöke dr. Kandikó József rector emeritus volt. A kihelyezett üléseken megtartott előadásokról a szekcióelnökök számoltak be és vontak le következtetéseket.

A továbbiakban a jelenlevők Dr. Horváth Gyula a Regionális Kutatások Központja igazgatójának előadását hallgathatták meg „Regionális tudomány és területfejlesztés” címmel, majd Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság igazgatóhelyettese osztotta meg gondolatait a konferencia résztvevőivel „Székelyföld (is) a Kárpát-haza része” címmel. Végezetül Dr. Nagy Benedek a Sapientia EMTE adjunktusa megemlékezett dr. Buday-Sántha Attila professzor, a határon túli magyar tudományosság érdekében kifejtett munkásságáról.

Kapcsolódó dokumentumok
A konferencia részletes szakmai beszámolója
Hírek
2019. március 26.
Sydneyben is díjazták a rajz- és esszépályázat résztvevőit

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által – a magyar zászló és címer emléknapja alkalmából – meghirdetett rajz- és esszépályázat lezárásaként – Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának együttműködésével – 2019. március 17-én, Glendenningben díjazták az ausztráliai magyarságtól érkező legjobb pályamunkák alkotóit. A Délvidéki Magyar Klubban megtartott díjátadón dr. Mikola István, Magyarország canberrai nagykövete, valamint Fráter Olivér, Magyarország Sydney-i Külgazdasági és Konzuli Irodájának vezető konzulja, az NSKI korábbi elnökhelyettese adta át a díjakat és az elismerő okleveleket.


2019. március 26.
„Kelj föl, sugaras Nap!” – identitáserősítés az erdélyi Fehér megyei mélyszórványban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórványban történő identitáserősítő programsorozatának folytatásaként, a Magyar gyermek magyar iskolába” című oktatási és nevelési mintaprojekt keretében 2019. március 22-e és 24-e között az erdélyi Fehér-megyében található szórványközösségek óvodás és elemi iskolás diákjai, szüleik és pedagógusok vehettek részt a „Kelj föl, sugaras Nap!” című interaktív gyermekfoglalkozáson.


2019. március 25.
Az NSKI rajzpályázatának kárpátaljai díjátadó ünnepsége és Szent Korona miniszobor-avatás

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat hagyományos kárpátaljai díjátadójának. A 2019. március 19-én hagyományos jelleggel megrendezett eseményen huszonnyolc kárpátaljai díjazott vehette át nyereményeit és az elismerő okleveleket. A díjátadót követően a résztvevők felavatták Kolodkó Mihály kárpátaljai szobrászművész Szent Koronát ábrázoló bronz miniszobrát.


összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Együttélési modellek a Kárpát-medencében c. konferencia
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
március>>
HKSZCSPSZV
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kárpát-Haza Galéria

 Jobb oldali tartalom

Erdélyi János Emlékév

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria