HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei Egyetlen magyar sincs egyedül!
Nyitóoldal > Hírek > Újraszőjük a magyar nemzet szétszakított kelméjét… ...

Újraszőjük a magyar nemzet szétszakított kelméjét…

Komárom és Nagykapos után Beregszászban folytatta Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatot szervezett Beregszászban. A rendezvényt február 26-án tartották a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A fórum célja, hogy párbeszédet kezdeményezzenek Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködés létrehozásáról, és ennek első lépéseként egy szakértői és szervezeti adatbázist állítsanak össze.

A fórumsorozat Beregszászi találkozóján Virág László, a KMVSZ elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Szász Jenő, az NSKI elnöke nyitotta meg a főrumot és vázolta röviden a rendezvény célját. „Célunk, hogy összefüggő Kárpát-medencei rendszerek kiépítésével megpróbáljunk tartalmat adni a nemzeti integrációnak" – fogalmazott Szász.

A rendezvény további részében bevezető tájékoztatást tartottak. Molnár György, az NSKI igazgatója a nemzeti integráció fejlesztési rendszerét mutatta be. Ginter Gábor referens a 2014–2020-as uniós fejlesztési időszak forráslehetőségeiről beszélt. Suhajda Attila tanácsadó a Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködést támogató informatikai rendszerről tartott előadást. Végül Fazekas Krisztina, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Beregszászi irodájának irodavezetője a kirendeltség munkáját mutatta be.

A rendezvény második részében konzultációt tartottak a meghívott helyi szakértőkkel a kárpátaljai erőforrásokról, javaslatokról, partnerségi lehetőségekről és az adatbázis létrehozásáról.

A fórum végén Szász Jenő, az NSKI elnöke Kárpátalja.ma-nak adott interjújában a következőket mondta: „2010 óta Magyarországnak van egy olyan kormánya és parlamenti többsége, amely a határokon átívelő nemzetegyesítések ügyét komolyan gondolja. Ennek érdekében meg is teremtette azon közjogi feltételeket, amelyek gyakorlatilag lehetővé teszik az elszakított területeken élő magyar nemzetiségűek számára, hogy megfogalmazzák közjogi értelemben is a magyar nemzethez való tartozásukat. A kettős állampolgárság intézményesítése, az alaptörvény módosítása kimondja, hogy nemcsak felelősséget érez, hanem felelősséget is visel az anyaország a külhoni magyarok irányába. Intézetünknek az a küldetése, hogy ezen folyamatnak, amelyet mi nemzeti integrációnak hívunk, tartalmat adjon. Ennek a hálózatépítésnek a jegyében érkeztünk ma Beregszászba azzal a céllal, hogy a 20. század tragikus traumájára próbáljunk 21. századi modern eszközökkel választ adni".

A tagállami uniós források, a területi együttműködési alapok és a közvetlen Brüsszeli források lehetőséget rejtenek, melynek elérése érdekében Kárpát-medencei fejlesztési hálózatot kell létrehozni, és ezen belül több száz szakember és a mögöttük álló intézmények együttműködésére van szükség. S ha mindez közös cselekvéssé alakul, akkor az elkövetkező néhány esztendő esélyt tartogat a magyarság számára. Az intézet pedig úgy kíván tartalmat adni mindennek, hogy összefüggő Kárpát-medencei rendszereket épít az élet valamennyi területén: oktatás, felsőoktatás, egészségügy, szociális háló, kultúra és gazdasági tekintetében is. Ha újraszőjük a magyar nemzet 1920-ban szétszakított kelméjét, akkor ez beboríthatja a Kárpát-medencét – nyilatkozta Szász Jenő.

A beregszászi fórum a hálózathoz való csatlakozás lehetőségét kínálta fel a résztvevőknek. A jelenlévők üdvözölték a kezdeményezést, beszéltek a régió gondjairól. Ha ez a közös adatbázis fölépül, akkor lesz egy olyan együttes platform, amelyre építeni lehet. Hogy ez mit jelent konkrétan a kárpátaljai magyarság esetében? Együttműködést, és olyan szakemberek kijelölését, valamint képzését, akik az elkövetkező időszakban az uniós lehetőségeknek, forrásoknak, projekteknek a mesterei lesznek. Ebben a tanulási folyamatban kínál aktív részvétet az NSKI.

Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy a Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozat jó kezdeményezés, amely remélhetőleg támogatást kap a közeljövőben.

Forrás: Kárpátalja.ma – Gál Adél

Hírek
2020. június 25.
Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


2020. június 5.
Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


2020. június 4.
Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után

2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


összes hír >>

EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Kárpát-Haza Őrei
Kárpát-Haza Galéria
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria