akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Szakmai tevékenység > A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL > Publikációk > SKHU/1703/3.1/040 - „A jövő a múltra ... > Útépítés Nagygéres és Nagyrozvágy között (SKHU/1802/3.1/008 ...

Útépítés Nagygéres és Nagyrozvágy között (SKHU/1802/3.1/008 - Hemp road)

Nagyrozvágy és Nagygéres (SK) mindkét országban a keleti periférián, közvetlenül a programterület magyar-szlovák határvonalának két oldalán fekszik. Nagyrozvágy magyar oldalon Bodrogközi járásban található, míg Nagygéres a szlovák oldalon a tőketerebesi járásba tartozik.

A térség az észak-déli irányú közúti összeköttetés hiányával küzd. A két érintett település között sem megoldott a közvetlen átjárhatóság, mert a természetes akadályt egy - a határon húzódó - árok képezi, amelyen személygépkocsival nem lehet áthaladni. A fenti hiányzó határúti kapcsolat a két település lakosságát kerülőútra kényszeríti.

A projekt elsődleges célja a közvetlen átjárhatóság biztosítása Nagyrozvágy és Nagygéres között. Specifikus célok és elvárt eredmények (E):

  • SC1: az utazási távolság, az utazási idők és az utazási költségek csökkentése EE: a keleti és nyugati irányú 20-20 km távolságú  és 20-30 perc időigényű kerülőutak eliminálása
  • SC2: környezeti károk és szűk keresztmetszetek megszüntetése EE: kerülőutak útterhelésének csökkenése, baleseti kockázatok csökkenése

A projekt közvetlen eredménye egy 4,3 km hosszú, határon átnyúló közút, melyből 1925m 2x1 sávos szakasz magyar oldalon; 2,3 km 2x1 sávos új útszakasz pedig a szlovák oldalon épül meg. A teljes új útszakasz elsődleges haszonélvezői a két település lakossága, iskoláskorú tanulói és munkavállalói.

Közvetett haszonélvezők: vállalkozások, mezőgazdasági termelők és beszállítók, fuvarozók (3,5 súlykorlátozással), közintézmények, szolgáltatási szektor.

Magyarországon a 345/2012 (XII. 6.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletének 1.238 pontja, illetve az 1/a. melléklet 1.109 pontja a „Nagyrozvágy (H) – Vel’ky Hores (Nagygéres, SK) közötti közúti kapcsolatok fejlesztése” című projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedés-infrastrukturális beruházásnak minősíti. 

Vezető kedvezményezett: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NIF Zrt.) - www.nif.hu

A projekt megvalósításában partner:

Nagygéres Község Önkormányzata (Obec Veľký Horeš) –http://www.velkyhores.sk/

A projekt összköltsége: 4 306 119,27 EUR

ERDF támogatás összege: 3 660 201,37 EUR

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. december 31.

Szakmai tevékenység
SZAKMAI SZERVEZETI EGYSÉGEK
Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság
Nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság
Elnöki Kabinet - Kárpát-medencei kulturális- és sportéleti misszió
Külhoni Kutatási Hálózatok Igazgatósága
A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL
Publikációk
Projektek külső támogatással
Kárpát-haza Galéria
Beszámolók
NSKI-konferenciasorozatok és konferenciák
Stratégiai együttműködési megállapodások
Munkatervek és fejlesztési javaslatok
Kiemelt partnereink
Hírek
2021. április 8.
Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


2021. március 12.
„Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” GASTROKULTURA című projekt

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK - Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor az SKHU/WETA/1901/4.1/205 azonosító számú, Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


2021. március 4.
Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

Idén új külsővel és tartalommal jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai folyóirata, a Kárpát-haza Szemle. A kiadvány az idei évtől lektorált folyóiratként, és új, számos műhelyt képviselő interdiszciplinális szerkesztőbizottsággal működik tovább.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria
feliratkozás hírlevélre