HUN ENG
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Hírek Fotó- és videógaléria Kapcsolat A Kárpát-haza Őrei
Nyitóoldal > Hírek > VII. Gelencei Jancsó Napok

VII. Gelencei Jancsó Napok

Gelence Község Polgármesteri Hivatala, a Jancsó Alapítvány, a Székely Nemzeti Múzeum, a Székely Nemzeti Tanács és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében szeptember 18-21. között ünnepi megemlékezés-sorozatra került sor Háromszéken, a nagy székely tudós születésének 160. évfordulója alkalmából.

A rendezvénysorozat csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kezdődött egy tudományos konferenciával, ahol olyan neves előadók elevenítették fel Jancsó Benedek életét és munkásságát, mint Egyed Ákos történész, Jáki László professzor, Sas Péter művelődéstörténész - akinek tanulmányát Jancsó András, az alapítvány volt kurátora olvasta fel -, Tóth-Bartos András történész és Raffay Ernő történész. Fráter Olivér, a Nem­zetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese Jancsó Benedeket, mint az egykori Székely Nemzeti Tanács alapító elnökét mutatta be.

Aznap este a gelencei  Bodor György Művelődési Otthon kistermében került sor „Háromszéki kúriák” címmel -  az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület válogatásában -  a Kónya Ádám fotóiból, valamint Jancsó Zoltán festőművész munkáiból - „Képek a Kárpát-hazától Mexikóig” címmel  - összeállított kiállítások megnyitó ünnepségére. A rendezvényen részt vett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, aki beszédében kiemelte: Jancsó Benedeket az eljövendő korok erdélyi magyarságának azzal a tisztelettel kell körülvennie, mely az emberiség történetének kimagasló alakjait megilleti.

Szombaton a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által korábban támogatott Pusztába kiáltott szó? – Jancsó Benedek breviárium című könyv bemutatójára került sor, ahol – többek között - Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese tartott előadást.

Hírek
2019. szeptember 10.
Megnyílt Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Megnyílt Zászkaliczky Ágnes, Bécsben élő magyar festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Elnöki Kabinetjének vezetője, valamint Adorján Attila festőművész.


2019. augusztus 27.
Szent Bertalan napja az erdélyi Széken

1717. augusztus 24-én 600 embert hurcoltak el a tatárok Székről, azóta a népviseletbe öltözött helyiek minden évben három istentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére. Az idei, 302. gyászünnep vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


2019. augusztus 20.
Egy a nemzet!

összes hír >>

Herbaland
EFOP-1.12.1-17-2017-00003 - „Makroregionális kutatások a Kárpát-medencében a közösségfejlesztés és társadalmi felelősségvállalás megerősítése érdekében”

Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
Események
<<
szeptember>>
HKSZCSPSZV
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kárpát-Haza Galéria

 

 

Jobb oldali tartalom

 

Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Adatvédelmi tájékoztató
Szakmai tevékenység Impresszum
Hírek Oldaltérkép
Fotógaléria