akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Kratochvil Károlyra emlékeztek Nagyváradon

Kratochvil Károlyra emlékeztek Nagyváradon

A legendás Székely Hadosztály parancsnoka, a két világháború közötti Csonka-Magyarország egyik legaktívabb közéleti személyisége, Kratochvil Károly halálának 70. évfordulója alkalmából kiállításra, tudományos konferenciára és emléktábla avatásra került sor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében.

Kratochvil Károly egyike a magyar történelem méltatlanul elfeledett nagy alakjainak, akinek személye és munkássága több szempontból is figyelmet érdemel. A nagy háború ideje alatt három éven át volt a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred parancsnoka, megjárva a galíciai és az olasz hadszíntereket. Parancsnoksága alatt a Székely Hadosztály katonái hazaszeretetükkel és önfeláldozásukkal állítottak példát az utókor számára.

A megemlékezés „A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi” című kiállítás megnyitó ünnepségével vette kezdetét, melyen Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka, Csűry István, az egyházkerület hivatalban lévő püspöke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondtak köszöntőt.

Ft. Csűry István református püspök a következő meggyőződésének adott hangot: „Amikor a testvéri közösségek egymás mellé állnak, keressük az embert és megtaláljuk a másikat, akkor Isten még erőteljesebben mellénk áll, és ki akarja fejezni azt, hogy az ő gondviselő szeretetével vezet bennünket.” Pál apostol a rómaiakhoz írt leveléből idézve ugyanakkor azt nyomatékosította: „Ha velünk az Isten, akkor a legnagyobb vereségek, hatalmas veszteségek dacára is talpra tudunk állni, a dicsőséges pillanatokat pedig abból a szempontból is ki tudjuk használni, hogy megmaradjunk Európában, ünnepeljünk, emlékezzünk és jövőt álmodjunk magunknak annak tudatában, hogy Isten velünk lesz a holnapokban is.” 

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar történelem dicső múltjára emlékezünk, még akkor is, ha Doberdó Mohács és a Don-kanyar felsorolásába illeszkedik a végeredmény tekintetében, de az első világháborúban helyt állt katonáink előtt főt kell hajtanunk, mert ők hősiesen harcoltak. Úgy fogalmazott: felelősséggel és hűséggel kell emlékeznünk a tiszteletbeli székelynek számító Kratochvil Károly kitartása előtt, abban reménykedve, hogy a magyarságnak nem csak büszke múltja, hanem biztató jövője is van. „A hűség nem más, mint a Jóisten viszonyulása az általa teremtett ember iránt, azaz a szeretet, a felelősség pedig az ember válasza a Jóistentől kapott küldetésre. Ha bennünket az Isten magyarnak teremtett ide, a Kárpát-medencébe, akkor az a küldetésünk, hogy az eleinktől kapott felelősséggel és hűséggel szolgáljuk hazánkat és nemzetünket”- közölte.

A tudományos konferenciát Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg. Történészek és hagyományőrzők értekeztek Kratochvil katonai pályafutásáról és Trianon utáni közéleti tevékenységéről, a Székely Hadosztályról, a nagyváradi 4-es gyalogezredről, illetve a megemlékezés és emlékállítás feladatairól és eredményeiről. Az érdeklődőket Kun Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos köszöntötte, a tudományos konferencia első részét Szoleczky Emese főmuzeológus, a második felét pedig Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese moderálta.                                                                                                                                          

Balla Tibor alezredes, a HM HIM hadtörténésze Szentkereszthelyi Kratochvil Károly katonai pályafutásról értekezett. Többek közt arra hívta fel a figyelmet: 1914. augusztus 22-től az orosz fronton harcoló magyar királyi nagyváradi 4. honvéd gyalogezred I. zászlóaljának parancsnoka, részt vett a Lemberg körüli harcokban. 1914. szeptember 10-től a 4. honvéd gyalogezred parancsnoka, 1915. június végétől pedig az olasz fronton harcol. 1917. október 13-tól a monarchia összeomlásáig a nagyváradi 39. honvéd gyalogdandár parancsnoka, és fegyelmezetten vezette vissza dandárját Váradra 1918 novemberében. Stencinger Norbert történész (Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány) Szentkereszthegyi Kratochvil Károly katonai szolgálata az Isonzó mentén – A Doberdó-fennsík és a Monte San Gabriele védelme címmel mutatott be prezentációt, míg Nagy Szabolcs főlevéltáros (Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára) Kratochvil Trianon utáni közéleti tevékenységéről beszélt.

A megemlékezés részeként emléktábla avatásra is került sor a magyar királyi 4. honvéd gyalogezred tiszteletére a KREK székházának udvarán. Ünnepi beszédében Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese kiemelte: „Magyar történelmi arcképcsarnokunk, csak az olyan államférfiak, hadvezérek és vezetők életútjával lehet teljes, akik nemzetünk és ezerszáz éves európai államiságunk küzdelmét, sikerét és kudarcát a személyes sorsában is példázza. Kratochvil Károly nélkül e lista nem lehet teljes.” A 4-es nagyváradi honvédek négyéves és a Székely Hadosztály néhány hónapos honvédő harcában Kratochvil erőn felüli katonai és emberi teljesítménnyel viselte a parancsnoki feladatkör súlyát, sorsa eggyé vált a vezénylete alá tartozó katonák sorsával – fogalmazott az NSKI elnökhelyettese.

Forrás: erdon.ro

 

Hírek
2024. július 16.
A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu