akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek

Hírek

2024. február 27.
X. Budapesti Székely BálX. Budapesti Székely Bál

Február 3-án a Pesti Vigadóban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálok tizedik, jubileumi alkalmára, amelynek fővédnöke – a korábbiakhoz hasonlóan – Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A bál teljes bevétele kárpátaljai gyermekek megsegítését fogja szolgálni.


tovább X. Budapesti Székely Bál

2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratbanHungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


tovább Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek SzékelyudvarhelyenTemplomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


tovább Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István BazilikábanJótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


tovább Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

2023. december 18.
| Kárpát-haza Életminőség és Jólét Kutatás 2023 || Kárpát-haza Életminőség és Jólét Kutatás 2023 |

Hogy élnek a magyarok?


tovább | Kárpát-haza Életminőség és Jólét Kutatás 2023 |

2023. december 5.
Címvédés a XI. Székelyföldért Teremlabdarúgó TornánCímvédés a XI. Székelyföldért Teremlabdarúgó Tornán

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet főszervezésében, valamint a DNS – Diósdi Nonprofit Sportközpont, a Székelyföldért Társaság és a székelyudvarhelyi Hargita Sportegyesület társszervezői szerepvállalásával – Dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének a fővédnöksége alatt – került megrendezésre 2023. december 2-3-án, Diósdon a XI. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna. A jótékony célú sportrendezvény székelykeresztúri címvédést hozott.


tovább Címvédés a XI. Székelyföldért Teremlabdarúgó Tornán

2023. november 30.
Hungarikumok – Podcast-beszélgetésHungarikumok – Podcast-beszélgetés

A közelmúltban megjelent A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában című egyetemi tankönyv szerzőjével és intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel készített podcast-beszélgetést Sallai Zsófia, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kommunikációs Irodájának vezetője.


tovább Hungarikumok – Podcast-beszélgetés

2023. november 28.
Lezajlott az NSKI ötödik interdiszciplináris konferenciája Debrecenben Lezajlott az NSKI ötödik interdiszciplináris konferenciája Debrecenben

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó interdiszciplináris konferenciáját a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről. Idén Debrecen adott otthont a rendezvénynek. 


tovább Lezajlott az NSKI ötödik interdiszciplináris konferenciája Debrecenben

2023. november 21.
XXII. Lakiteleki FilmszemleXXII. Lakiteleki Filmszemle

2023. november 15-17. között került megrendezésre a Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékének ajánlott XXII. Lakiteleki Filmszemle. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet hagyományos partnere a rendezvénynek, a szakmai zsűriben intézetünket munkatársunk, Matkovics Annamária színművész képviselte.


tovább XXII. Lakiteleki Filmszemle

2023. november 21.
Nemzetpolitika és szuverenitás konferencia Duray Miklós emlékéreNemzetpolitika és szuverenitás konferencia Duray Miklós emlékére

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Magyar Tudományos Akadémia VEAB Gazdaság-, Jog-, és Társadalomtudomány Szakbizottsága, valamint a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhelye tudományos konferenciát szervezett Nemzetpolitika és szuverenitás címmel a veszprémi várban.


tovább Nemzetpolitika és szuverenitás konferencia Duray Miklós emlékére

2023. október 18.
Észak-magyarországi Stratégiai FüzetekÉszak-magyarországi Stratégiai Füzetek

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara gondozásában évente négy alkalommal megjelenő Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek című tudományos folyóirat számai a jövőben Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való együttműködésben jelennek meg.


tovább Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek

2023. október 18.
Acta Academiae Beregsasiensis. Economics Acta Academiae Beregsasiensis. Economics

2023-ban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közös gondozásában jelenik meg az Acta Academiae Beregsasiensis. Economics című tudományos folyóirat.


tovább Acta Academiae Beregsasiensis. Economics

2023. október 17.
Légy felkészült! – projektindító konferenciaLégy felkészült! – projektindító konferencia

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet konzorciumi partnerként vesz részt az Európa Unió HORIZON elnevezésű kutatási és innovációs programja keretében megvalósuló B-prepared! projektben.


tovább Légy felkészült! – projektindító konferencia

2023. október 16.
Udvarhelyszék Népviseletben I.Udvarhelyszék Népviseletben I.

2023 október 14-én, szombat délelőtt gyönyörű népviseletbe öltözött csoportok, fiatalok és szépkorúak igyekeztek a Belvárosi Református Templom előtti térre Székelyudvarhelyen, hogy részt vegyenek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, valamint az Orbán Balázs Intézet által szervezett I. Udvarhelyszék Népviseletben rendezvényen.


tovább Udvarhelyszék Népviseletben I.

2023. október 2.
Népviseleti találkozók UdvarhelyszékenNépviseleti találkozók Udvarhelyszéken

Udvarhelyszék hat kisrégiójából több mint nyolcvan település öltözött népviseletbe az elmúlt hétvégén: ezernél több résztvevő – kicsik és nagyok, fiatalok és szépkorúak – vették ki és öltötték magukra a ládafiából a féltve őrzött ünnepi viseletet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett rendezvényeken.


tovább Népviseleti találkozók Udvarhelyszéken

2023. szeptember 27.
A Kárpát-Haza sorskérdései. Interaktív előadások az NSKI-ban.A Kárpát-Haza sorskérdései. Interaktív előadások az NSKI-ban.

Intézetünk idén is részt vesz a Kutatók Éjszakáján, melyet ezen a héten pénteken (09.29.) tartunk a földszinti díszteremben, 17:30 és 20:00 között.


tovább A Kárpát-Haza sorskérdései. Interaktív előadások az NSKI-ban.

2023. szeptember 26.
Déván a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítássorozat Déván a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítássorozat

A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban – a Hunyad Megyei Magyar Napok kiemelt programjaként – nyílt meg a Nemeztstratégiai Kutatóintézet Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítása, amelynek nyitórendezvényén az NSKI négyszáz könyvet adományozott az erdélyi magyar nyelvű oktatási intézménynek.


tovább Déván a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítássorozat

2023. szeptember 21.
Konferencia Szekciók – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság HelyzetérőlKonferencia Szekciók – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről

 

 


tovább Konferencia Szekciók – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről

2023. szeptember 11.
Konferencia Szekciók 1.0 – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság HelyzetérőlKonferencia Szekciók 1.0 – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről

Megjelent az V. Interdiszciplináris Konferencia szekcióinak első listája (Szekciók 1.0). További szekciók szeptember 18-tól várhatóak.


tovább Konferencia Szekciók 1.0 – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről

2023. szeptember 5.
Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz részt a Nemzetstratégiai KutatóintézetEurópai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az Európa Unió kutatási és innovációs programja, a HORIZON keretében valósíthat meg egy környezeti katasztrófahelyzetekre felkészítő kutatás-fejlesztési projektet az NSKI.


tovább Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2023. augusztus 28.
Új egyetemi tankönyv a hungarikumokrólÚj egyetemi tankönyv a hungarikumokról

A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában címmel egyetemi tankönyv jelent meg, melynek szerzője intézetünk munkatársa, Dr. Tőzsér Anett.


tovább Új egyetemi tankönyv a hungarikumokról

2023. július 28.
NSKI részvétel TusványosonNSKI részvétel Tusványoson

A Béke ideje... mottóval idén megrendezett 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényein a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai is részt vettek.


tovább NSKI részvétel Tusványoson

2023. július 17.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2023Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2023

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


tovább Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2023

2023. július 17.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023NSKI Diplomamunka pályázat 2023

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására. A diplomamunka pályázaton a 2022/2023-as tanévben megvédett diplomamunkákkal lehet pályázni, amennyiben a diplomamunka értékelése átlagban legalább négyes (romániai osztályozás szerint legalább 8; szlovákiai rendszerben legalább 2). A pályázaton részt vehetnek a felhívásban felsorolt témakörökhöz kötődő szakokon tanuló hallgatók magyar vagy angol nyelvű diplomamunkáikkal. A beérkezett pályázatokat és diplomamunkákat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársaiból és felkért anyaországi és külhoni szakértőkből álló Bírálóbizottság bírálja el.


tovább NSKI Diplomamunka pályázat 2023

2023. június 30.
Tudományos előadás az NSKI-ban az etnikumközi viszonyok gazdasági aspektusairólTudományos előadás az NSKI-ban az etnikumközi viszonyok gazdasági aspektusairól

2023. június 21-én zajlott a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság előadássorozatának negyedik rendezvénye, amelyen a személyesen és az online térben jelen lévő érdeklődők az etnikumközi viszonyok gazdasági aspektusairól Kárpát-medencei metszetben beszámoló tudományos előadást hallgathattak meg. Csata Zsombor, az intézet külhoni kutatási hálózatának tagja, a Babes-Bolyai Tudományegyetem docense, a közel öt éve az NSKI irányításával lefolytatott szociológiai felmérés – az Életminőség és Jólét 2018–2019 elnevezésű kutatás – eredményeit is felhasználva tartotta meg előadását. 


tovább Tudományos előadás az NSKI-ban az etnikumközi viszonyok gazdasági aspektusairól

2023. június 23.
Konferencia felhívás – V. Interdiszciplináris Konferencia  a Kárpát-medencei Magyarság HelyzetérőlKonferencia felhívás – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről


tovább Konferencia felhívás – V. Interdiszciplináris Konferencia  a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről

2023. május 18.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023

2023 május 17-én lezajlott az első Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dísztermében. Az eseményen bemutatásra kerültek a 2022. évben kiírt Tudományos Alkotás pályázat győztes pályamunkái, illetve az azokból készült tudományos kutatások. A pályázat és a rendezvény szakmai koordinációját a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság végezte.


tovább Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023

2023. május 15.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023. május 17-én!Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023. május 17-én!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában május 17-én, szerdán megrendezésre kerül a 2023. évi Tudományos Alkotás Konferencia.


tovább Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023. május 17-én!

2023. május 15.
Május 23-án rendezzük a KSKI Előadások harmadik eseményét!Május 23-án rendezzük a KSKI Előadások harmadik eseményét!

Borbély Mátyás folyamatban lévő doktori kutatása eddigi eredményeinek összefoglalását hallhatják az érdeklődők. Az előadás címe „Az etnikai esélyhátrányok „új” terei – egy folyamatban lévő doktori kutatás keretei, dilemmái és előzetes eredményei” lesz.


tovább Május 23-án rendezzük a KSKI Előadások harmadik eseményét!

2023. május 12.
A Magyar Zászló és Címer pályázat erdélyi díjátadó ünnepségeA Magyar Zászló és Címer pályázat erdélyi díjátadó ünnepsége

2023. május 9-én a székelyudvarhelyi Művelődési Házban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kilencedik alkalommal kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó ünnepségére. A bensőséges és meghitt rendezvényre Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Kalotaszegről is érkeztek különdíjas pályázók.


tovább A Magyar Zászló és Címer pályázat erdélyi díjátadó ünnepsége

2023. március 28.
Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és UngváronZászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és Ungváron

Március 17-én, pénteken, illetve március 21-én, kedden, Budapesten és Ungváron került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó rendezvényeire. 


tovább Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és Ungváron

2023. március 27.
A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában –  kutatási jelentésA hungarikumok szerepe az országimázs formálásában – kutatási jelentés

A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában címmel jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet újabb kutatási jelentése.


tovább A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában –  kutatási jelentés

2023. március 14.
Petőfi 200 – MarosvásárhelyenPetőfi 200 – Marosvásárhelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Petőfi 200 kiállítássorozata Marosvásárhelyre érkezett. Nagy Miklós Kund művészeti író, a társszervező Bernády Alapítvány alelnökének, a kiállítás szakmai megnyitójának Népújságban megjelent cikkét olvashatják.


tovább Petőfi 200 – Marosvásárhelyen

2023. február 21.
Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokértBudapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokért

Szombaton, február 18-án kilencedik alkalommal rendezte meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Budapesti Székely Bált, amelynek fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, kedvezményezettjei pedig a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium voltak.


tovább Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokért

2023. január 17.
In memoriam Duray MiklósIn memoriam Duray Miklós

Ha valaki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapjának keresőjébe beírja Duray Miklós nevét, több tucat találattal szembesül.
Nem véletlenül…


tovább In memoriam Duray Miklós

2023. január 16.
Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség SzékelyudvarhelyenMagyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség Székelyudvarhelyen

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – a Magyar Országgyűlés által kihirdetett bicentenáriumi emlékév programjaihoz kapcsolódva – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti költőnk életpályájának és költészetének üzenetét közvetítő kiállítássorozatot indított. A hetven kortárs magyar művész olvasatában ábrázolt Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.


tovább Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség Székelyudvarhelyen

2022. december 2.
Iparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán határ melletti BarabásonIparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán határ melletti Barabáson

Iparirostkender-feldolgozó üzemet építettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabáson, az európai uniós forrás segítségével, csaknem 594 ezer euróból (243 millió forint) megvalósított beruházást csütörtökön adták át a magyar-ukrán határ melletti községben.


tovább Iparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán határ melletti Barabáson

2022. december 1.
Ember és társadalom a 21. században: hálózatok, terek és határhelyzetekEmber és társadalom a 21. században: hálózatok, terek és határhelyzetek
IV. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) közös szervezésében került sor a Kárpát-medencei magyar kutatók tanácskozására Nagyváradon. 


tovább Ember és társadalom a 21. században: hálózatok, terek és határhelyzetek

2022. november 18.
KONFERENCIA FELHÍVÁSKONFERENCIA FELHÍVÁS
IV. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL


tovább KONFERENCIA FELHÍVÁS

2022. november 14.
Udvarhelyszék NépviseletbenUdvarhelyszék Népviseletben

Egynapos tanácskozást szervezett a lövétei Zöld Erdély Egyesület által működtetett Népiskolában a Nemzet­stratégiai Kutatóintézet (NSKI). A pénteki esemény apropóját Mihály János történész alapötlete szolgáltatta, az az elképzelés, amely alapján az elmúlt évtizedben létrejöttek a Homoródmentén és a Sóvidéken a népviseleti találkozók.


tovább Udvarhelyszék Népviseletben

2022. november 11.
Aranyhintó, aranykardAranyhintó, aranykard

Székelyudvarhelyre látogatott dr. Kálmán Attila történész, aki kedd délután Magyar arisztokrácia Erdélyben címmel tartott előadást a Tamási Áron Gimnázium dísztermében.


tovább Aranyhintó, aranykard

2022. november 9.
Hazatértek az egyházi zászlókHazatértek az egyházi zászlók

Ünnepeltek a temesvári Milleniumi templomban: hazahozták azt a két, 19. század végén, a dualizmus korában készült egyesületi zászlót, amelyeket 2019 és 2020 között az anyaországban restauráltak. A Temesvár-gyárvárosi Katolikus Legényegylet zászlajának (1896, 1897) és a Temesvári Ruhakészítők zászlajának és zászlószalagjának (1895) felújításához a budapesti székhelyű Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyújtott támogatást. A zászlók a koronavírus-járvány miatt értek csak most haza: október 30-án áldották meg őket a Pál József Csaba megyés püspök által celebrált szentmisén.


tovább Hazatértek az egyházi zászlók

2022. október 28.
Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairól Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairól

A Fórum Kisebbségkutató Intézet és a CP Polgári Társulás 2022. október 14-15-én kétnapos tudományos konferenciát tartott Fűrön A szlovákiai magyar közösség értékrendje és kulturális változásai címmel.


tovább Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairól

2022. október 7.
„Felejthetetlen az ő halálok!”„Felejthetetlen az ő halálok!”

Az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett tizenhárom vértanú tábornokra emlékezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nagysándor József utcai székházánál, majd az első független magyar kormány miniszterelnökére, a Budapesten kivégzett Batthyány Lajosra az örökmécsesnél.


tovább „Felejthetetlen az ő halálok!”

2022. október 6.
A nagybetűs Fény útjaA nagybetűs Fény útja

Teltház előtt nyílt meg Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész és Sárba Katalin fotográfus, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársának fotókiállítása Budapesten, a Józsa Judit Galériában. Ünnepi köszöntőt Szász Jenő, az NSKI elnöke mondott.


tovább A nagybetűs Fény útja

2022. szeptember 28.
Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete – tíz éve a nagycsaládosok szolgálatában. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete – tíz éve a nagycsaládosok szolgálatában.

2022. szeptember 24-én a Munkácsy Mihály Magyar Házban ünnepelte tízedik születésnapját a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet a rendezvényen Kudlotyák Krisztina, az Intézet kárpátaljai munkatársa képviselte.


tovább Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete – tíz éve a nagycsaládosok szolgálatában.

2022. szeptember 14.
Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit GalériábanGyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit Galériában

Szeptember 13-án rendhagyó ünnepségnek adott otthont a Józsa Judit Galéria: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyolcadik alkalommal meghirdetett rajz- és esszépályázatának Tamási Áronra vonatkozó díjnyertes alkotásaiból összeállított tárlat nyitotta meg kapuját a „belvárosi kicsi Erdélynek” is nevezett kiállítótérben.


tovább Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit Galériában

2022. szeptember 1.
A matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitásáraA matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitására


tovább A matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitására

2022. augusztus 30.
Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ünnepénSzent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ünnepén

Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével, valamint a Csemadok és a zselízi DAC-drukkerek, YBS-tagok hozzájárulásából.


tovább Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ünnepén

2022. augusztus 22.
A Magyar Hősök Arcképcsarnoka SzékelyudvarhelyenA Magyar Hősök Arcképcsarnoka Székelyudvarhelyen

Az államalapítás ünnepségeihez kapcsolódva a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban került kiállításra Somogyi Győző, Kossuth-díjas grafikus és festő ikonosztáza. A megnyitó ünnepségen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott ünnepi beszédet.


tovább A Magyar Hősök Arcképcsarnoka Székelyudvarhelyen

2022. július 21.
Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson

Gyermekvállalás, szülőföldön maradás a Székelyföldön címmel zajlott beszélgetés a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) vándorbölcsőprogramjáról Tusványos első napján, a Mikó Imre-sátorban. Az eseményen – rendhagyó módon – bölcsőátadás is történt, ezúttal egy ötödik gyermekét váró csíkszentmártoni család vehette át a bölcsőt születendő gyermekük számára.


tovább Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson

2022. július 12.
Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai KutatóintézetRészt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. július 6–10. között a felvidéki Martoson első alkalommal került megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.


tovább Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. június 30.
Budapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka Pályázatának díjaitBudapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka Pályázatának díjait

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában került sor az Intézet által első alkalommal meghirdetett Diplomamunka Pályázat díjátadó ünnepségére. A Kárpát-medence különböző szegleteiből érkező díjazottak részére a nyereményeket Szász Jenő, az NSKI elnöke és Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára adták át.


tovább Budapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka Pályázatának díjait

2022. június 30.
Utazik a Zászlók, ha lengenek… című kiállításUtazik a Zászlók, ha lengenek… című kiállítás

Vándorútra indult a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Zászlók, ha lengenek… elnevezésű pályázatának díjazott alkotásaiból rendezett kiállítás. Az elmúlt hónapokban Makón, Békéscsabán és Kétegyházán fogadták a közel száz alkotásból rendezett tárlatot.


tovább Utazik a Zászlók, ha lengenek… című kiállítás

2022. június 29.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részvétele a Partiumi Keresztény Egyetemen megrendezett II. Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói KonferenciánA Nemzetstratégiai Kutatóintézet részvétele a Partiumi Keresztény Egyetemen megrendezett II. Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencián


tovább A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részvétele a Partiumi Keresztény Egyetemen megrendezett II. Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencián

2022. június 28.
A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretében A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kassai D § D Group Invest s.r.o közös szervezésében került sor a „FUTURE IN HEMP – Kenderben a jövő” című Területi Akcióterv keretében – annak első beruházásaként – megvalósított varroda ünnepélyes átadására 2022. június 15-én, Kassán. Az NSKI részéről Nádasi László igazgató köszöntötte a résztvevőket.


tovább A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretében

2022. június 24.
Gasztrokulturális örökségi helyszínek Gasztrokulturális örökségi helyszínek

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül valósul meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, illetve a zselízi Sacher Polgári Társulás gasztrokulturális projektje.


tovább Gasztrokulturális örökségi helyszínek

2022. június 20.
Énlaka és Udvarhelyszék építészeti örökségeÉnlaka és Udvarhelyszék építészeti öröksége

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Akadémia Egyesület, illetve a székelykeresztúri Molnár István Múzeum közös szervezésében került sor június 15-én a Tamási Áron Gimnázium Nyirő József dísztermében Énlaka kulturális öröksége című kötet bemutatójára. A kiadvány az NSKI Kárpát-haza Könyvek sorozatában jelent meg 2020-ban, nyilvános bemutatását a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások akkor nem tették lehetővé.


tovább Énlaka és Udvarhelyszék építészeti öröksége

2022. június 10.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022
Eredményhirdetés


tovább Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022

2022. június 7.
Székelyföldi Vándorbölcső ProgramSzékelyföldi Vándorbölcső Program

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által gondozott Székelyföldi Vándorbölcső Program újabb eseményére Székelyudvarhelyen, a Bethlen-negyedi III. Református Egyházközségben került sor.


tovább Székelyföldi Vándorbölcső Program

2022. június 3.
Második alkalommal rendeztek nemzetközi konferenciát Orfűn a vidéki örökségi értékekről Második alkalommal rendeztek nemzetközi konferenciát Orfűn a vidéki örökségi értékekről

Az Orfűi Turisztikai Egyesület és a Dél-dunántúli Lovas Egyesület főszervezésében valósult meg 2022. május 26-28-án Az elmélet és a jógyakorlat találkozása című, a vidéki örökségi értékek jelentőségére rámutató nemzetközi konferencia. A két nap során több Kárpát-medencei vonatkozású téma is terítékre került. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – társszervezőként – saját szekcióval is hozzájárult a konferencia sikeréhez.


tovább Második alkalommal rendeztek nemzetközi konferenciát Orfűn a vidéki örökségi értékekről

2022. június 2.
Tudományos konferencia Kolozsváron a nemzetpolitikáról

Az anyaállami politika keretezése: nyilvános színtér és tudományos viták. Közép-Kelet-Európa és Magyarország” címmel rendezett tudományos konferenciát a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2022. május 26-27-én, a kincses városban. A kétnapos nemzetközi tanácskozás a határon túli kisebbségekkel rendelkező anyaállamok (kin-state) nemzetpolitikáinak vizsgálatát állította a középpontba. A rendezvényen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Schwarcz Gyöngyi osztályvezető tartott előadást.


tovább Tudományos konferencia Kolozsváron a nemzetpolitikáról

2022. május 25.
Terei György: Erődített helyek a Felvidéken és KárpátaljánTerei György: Erődített helyek a Felvidéken és Kárpátalján

Megjelent a Felvidék és Kárpátalja erődített helyei című kétkötetes várkataszter recenziója a Honismeret folyóiratban. 


tovább Terei György: Erődített helyek a Felvidéken és Kárpátalján

2022. május 25.
Lampl Zsuzsanna: Sokrétű nyomozásLampl Zsuzsanna: Sokrétű nyomozás

Megjelent a Kárpát-haza Szemle 2021/1–2. számának recenziója a Fórum Társadalomtudományi Szemlében


tovább Lampl Zsuzsanna: Sokrétű nyomozás

2022. május 25.
Ungváron és Nagydobronyban díjazták a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat kárpátaljai különdíjasaitUngváron és Nagydobronyban díjazták a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat kárpátaljai különdíjasait

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapjának megünneplése alkalmából – idén is sikeresen bonyolította le rajz- és esszépályázatát. A márciusi budapesti díjátadót követően ezúttal Ungváron és Nagydobronyban vehették át a kárpátaljai díjazottak nyereményeiket Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársaitól.


tovább Ungváron és Nagydobronyban díjazták a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat kárpátaljai különdíjasait

2022. május 16.
Magyarországi, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai fejlesztési központok szerepe a sajátos nevelési igényű gyermekek életminőségének javításában


tovább Magyarországi, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai fejlesztési központok szerepe a sajátos nevelési igényű gyermekek életminőségének javításában

2022. május 4.
NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022
Eredményhirdetés


tovább NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022

2022. április 30.
Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes felvidéki kerületek várai, erődített helyei Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes felvidéki kerületek várai, erődített helyei

2018-ban jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadásában az a hiánypótló várkataszter, melyben Karczag Ákos és Szabó Tibor – Erdély, Partium és a Bánság után – Felvidék és Kárpátalja várait, erődített helyeit foglalta kötetbe. A mintegy másfélezer oldalas, tudományos igényességgel elkészített adattár nagyon pozitív fogadtatásban részesült a szakma részéről, ezért több ízben is felmerült az igénye annak, hogy az összegyűjtött anyagot online adatbázisban is elérhetővé tegyék. Ehhez kínált lehetőséget az INTERREG VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja, amelynek a támogatásával megvalósulhatott Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek várainak, erődített helyeinek adatbázisba rendezése és a világhálón való közzététele magyar és szlovák nyelven egyaránt.


tovább Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes felvidéki kerületek várai, erődített helyei

2022. április 29.
Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórábanAz Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában

Különleges könyvbemutatót tartottak tegnap este a Polgári Magyarországért Alapítvány székházában. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar nemzetpolitika mélyebb összefüggéseiről is beszélt Bába Szilvia Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában címmel megjelent doktori értekezésének bemutatása kapcsán.


tovább Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában

2022. április 11.
Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyeiEgy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei

2022. április 7-én tartották az SK/HU/WETA/2101/4.1/015 azonosítószámú, „Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei” című projekt nyitórendezvényét a felvidéki Martoson.


tovább Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei

2022. április 1.
A sorsszobrok újra aktuálisak – Negyvenévnyi alkotómunkát tár elénk Matl Péter életműalbumaA sorsszobrok újra aktuálisak – Negyvenévnyi alkotómunkát tár elénk Matl Péter életműalbuma

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány közös szervezésében került sor 2022. március 31-én, az NSKI Nagysándor József utcai székházában Matl Péter Munkácsy Mihály-díjas kárpátaljai szobrászművész életmű albumának ünnepélyes bemutatójára. A közelmúltban megjelent kötet a művész életútjának eddigi állomásait, fontosabb sarokköveit, alkotásait mutatja be közel 300 oldalon keresztül.


tovább A sorsszobrok újra aktuálisak – Negyvenévnyi alkotómunkát tár elénk Matl Péter életműalbuma

2022. március 18.
Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat – díjátadó és kiállítás BudapestenMagyar zászló és címer rajz- és esszépályázat – díjátadó és kiállítás Budapesten

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapjának megünneplésére – immár nyolcadik alkalommal hirdette meg rajz- és esszépályázatát a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára. A nyertes pályamunkák alkotóit és szerzőit egy ünnepélyes díjátadó keretében díjazták március 17-én, Budapesten.


tovább Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat – díjátadó és kiállítás Budapesten

2022. március 16.
Az Óbudai Egyetem küldöttsége Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-étAz Óbudai Egyetem küldöttsége Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-ét

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektorának vezetésével a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központot látogatta meg a küldöttség. A delegációt Szász Jenő, a fogadó intézményt működtető Székelyudvarhelyért Alapítvány, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke fogadta.

 


tovább Az Óbudai Egyetem küldöttsége Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-ét

2022. március 7.
A szeretet megnyitja a szíveket – adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai KutatóintézetA szeretet megnyitja a szíveket – adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Több mint 12 millió forint értékben ezer-ezer darab – tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó – csomagot juttat el a Kárpátalján élő, rászoruló emberek számára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jótékonysági gyűjtésből származó felajánlást szombaton, Beregdarócon, sajtótájékoztató keretében adták át a határon túli egyházak képviselőinek.


tovább A szeretet megnyitja a szíveket – adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. február 2.
VIII. Budapesti Székely Bál a Pesti VigadóbanVIII. Budapesti Székely Bál a Pesti Vigadóban

2022 január 29-én, szombaton, nyolcadik alkalommal került sor – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében – a Budapesti Székely Bálra, amelynek kedvezményezettje a néhai Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész által létrehozott Ábel a Székelyföldi Gyermekekért Alapítvány, fővédnöke pedig Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt.


tovább VIII. Budapesti Székely Bál a Pesti Vigadóban

2022. január 28.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022

 


tovább Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022

Hírarchívum
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Hírek
2024. február 27.
X. Budapesti Székely Bál

Február 3-án a Pesti Vigadóban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálok tizedik, jubileumi alkalmára, amelynek fővédnöke – a korábbiakhoz hasonlóan – Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A bál teljes bevétele kárpátaljai gyermekek megsegítését fogja szolgálni.


2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu