akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat 2023
Nyitóoldal > Hírek

Hírek

2023. március 28.
Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és UngváronZászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és Ungváron

Március 17-én, pénteken, illetve március 21-én, kedden, Budapesten és Ungváron került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó rendezvényeire. 


tovább Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és Ungváron

2023. március 27.
A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában –  kutatási jelentésA hungarikumok szerepe az országimázs formálásában – kutatási jelentés

A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában címmel jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet újabb kutatási jelentése.


tovább A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában –  kutatási jelentés

2023. március 14.
Petőfi 200 – MarosvásárhelyenPetőfi 200 – Marosvásárhelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Petőfi 200 kiállítássorozata Marosvásárhelyre érkezett. Nagy Miklós Kund művészeti író, a társszervező Bernády Alapítvány alelnökének, a kiállítás szakmai megnyitójának Népújságban megjelent cikkét olvashatják.


tovább Petőfi 200 – Marosvásárhelyen

2023. február 21.
Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokértBudapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokért

Szombaton, február 18-án kilencedik alkalommal rendezte meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Budapesti Székely Bált, amelynek fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, kedvezményezettjei pedig a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium voltak.


tovább Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokért

2023. január 17.
In memoriam Duray MiklósIn memoriam Duray Miklós

Ha valaki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapjának keresőjébe beírja Duray Miklós nevét, több tucat találattal szembesül.
Nem véletlenül…


tovább In memoriam Duray Miklós

2023. január 16.
Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség SzékelyudvarhelyenMagyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség Székelyudvarhelyen

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – a Magyar Országgyűlés által kihirdetett bicentenáriumi emlékév programjaihoz kapcsolódva – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti költőnk életpályájának és költészetének üzenetét közvetítő kiállítássorozatot indított. A hetven kortárs magyar művész olvasatában ábrázolt Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.


tovább Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség Székelyudvarhelyen

2022. december 2.
Iparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán határ melletti BarabásonIparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán határ melletti Barabáson

Iparirostkender-feldolgozó üzemet építettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabáson, az európai uniós forrás segítségével, csaknem 594 ezer euróból (243 millió forint) megvalósított beruházást csütörtökön adták át a magyar-ukrán határ melletti községben.


tovább Iparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán határ melletti Barabáson

2022. december 1.
Ember és társadalom a 21. században: hálózatok, terek és határhelyzetekEmber és társadalom a 21. században: hálózatok, terek és határhelyzetek
IV. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) közös szervezésében került sor a Kárpát-medencei magyar kutatók tanácskozására Nagyváradon. 


tovább Ember és társadalom a 21. században: hálózatok, terek és határhelyzetek

2022. november 18.
KONFERENCIA FELHÍVÁSKONFERENCIA FELHÍVÁS
IV. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL


tovább KONFERENCIA FELHÍVÁS

2022. november 14.
Udvarhelyszék NépviseletbenUdvarhelyszék Népviseletben

Egynapos tanácskozást szervezett a lövétei Zöld Erdély Egyesület által működtetett Népiskolában a Nemzet­stratégiai Kutatóintézet (NSKI). A pénteki esemény apropóját Mihály János történész alapötlete szolgáltatta, az az elképzelés, amely alapján az elmúlt évtizedben létrejöttek a Homoródmentén és a Sóvidéken a népviseleti találkozók.


tovább Udvarhelyszék Népviseletben

2022. november 11.
Aranyhintó, aranykardAranyhintó, aranykard

Székelyudvarhelyre látogatott dr. Kálmán Attila történész, aki kedd délután Magyar arisztokrácia Erdélyben címmel tartott előadást a Tamási Áron Gimnázium dísztermében.


tovább Aranyhintó, aranykard

2022. november 9.
Hazatértek az egyházi zászlókHazatértek az egyházi zászlók

Ünnepeltek a temesvári Milleniumi templomban: hazahozták azt a két, 19. század végén, a dualizmus korában készült egyesületi zászlót, amelyeket 2019 és 2020 között az anyaországban restauráltak. A Temesvár-gyárvárosi Katolikus Legényegylet zászlajának (1896, 1897) és a Temesvári Ruhakészítők zászlajának és zászlószalagjának (1895) felújításához a budapesti székhelyű Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyújtott támogatást. A zászlók a koronavírus-járvány miatt értek csak most haza: október 30-án áldották meg őket a Pál József Csaba megyés püspök által celebrált szentmisén.


tovább Hazatértek az egyházi zászlók

2022. október 28.
Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairól Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairól

A Fórum Kisebbségkutató Intézet és a CP Polgári Társulás 2022. október 14-15-én kétnapos tudományos konferenciát tartott Fűrön A szlovákiai magyar közösség értékrendje és kulturális változásai címmel.


tovább Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairól

2022. október 7.
„Felejthetetlen az ő halálok!”„Felejthetetlen az ő halálok!”

Az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett tizenhárom vértanú tábornokra emlékezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nagysándor József utcai székházánál, majd az első független magyar kormány miniszterelnökére, a Budapesten kivégzett Batthyány Lajosra az örökmécsesnél.


tovább „Felejthetetlen az ő halálok!”

2022. október 6.
A nagybetűs Fény útjaA nagybetűs Fény útja

Teltház előtt nyílt meg Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész és Sárba Katalin fotográfus, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársának fotókiállítása Budapesten, a Józsa Judit Galériában. Ünnepi köszöntőt Szász Jenő, az NSKI elnöke mondott.


tovább A nagybetűs Fény útja

2022. szeptember 28.
Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete – tíz éve a nagycsaládosok szolgálatában. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete – tíz éve a nagycsaládosok szolgálatában.

2022. szeptember 24-én a Munkácsy Mihály Magyar Házban ünnepelte tízedik születésnapját a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet a rendezvényen Kudlotyák Krisztina, az Intézet kárpátaljai munkatársa képviselte.


tovább Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete – tíz éve a nagycsaládosok szolgálatában.

2022. szeptember 14.
Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit GalériábanGyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit Galériában

Szeptember 13-án rendhagyó ünnepségnek adott otthont a Józsa Judit Galéria: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyolcadik alkalommal meghirdetett rajz- és esszépályázatának Tamási Áronra vonatkozó díjnyertes alkotásaiból összeállított tárlat nyitotta meg kapuját a „belvárosi kicsi Erdélynek” is nevezett kiállítótérben.


tovább Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit Galériában

2022. szeptember 1.
A matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitásáraA matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitására


tovább A matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitására

2022. augusztus 30.
Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ünnepénSzent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ünnepén

Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével, valamint a Csemadok és a zselízi DAC-drukkerek, YBS-tagok hozzájárulásából.


tovább Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ünnepén

2022. augusztus 22.
A Magyar Hősök Arcképcsarnoka SzékelyudvarhelyenA Magyar Hősök Arcképcsarnoka Székelyudvarhelyen

Az államalapítás ünnepségeihez kapcsolódva a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban került kiállításra Somogyi Győző, Kossuth-díjas grafikus és festő ikonosztáza. A megnyitó ünnepségen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott ünnepi beszédet.


tovább A Magyar Hősök Arcképcsarnoka Székelyudvarhelyen

2022. július 21.
Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson

Gyermekvállalás, szülőföldön maradás a Székelyföldön címmel zajlott beszélgetés a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) vándorbölcsőprogramjáról Tusványos első napján, a Mikó Imre-sátorban. Az eseményen – rendhagyó módon – bölcsőátadás is történt, ezúttal egy ötödik gyermekét váró csíkszentmártoni család vehette át a bölcsőt születendő gyermekük számára.


tovább Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson

2022. július 12.
Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai KutatóintézetRészt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. július 6–10. között a felvidéki Martoson első alkalommal került megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.


tovább Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. június 30.
Budapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka Pályázatának díjaitBudapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka Pályázatának díjait

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában került sor az Intézet által első alkalommal meghirdetett Diplomamunka Pályázat díjátadó ünnepségére. A Kárpát-medence különböző szegleteiből érkező díjazottak részére a nyereményeket Szász Jenő, az NSKI elnöke és Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára adták át.


tovább Budapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka Pályázatának díjait

2022. június 30.
Utazik a Zászlók, ha lengenek… című kiállításUtazik a Zászlók, ha lengenek… című kiállítás

Vándorútra indult a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Zászlók, ha lengenek… elnevezésű pályázatának díjazott alkotásaiból rendezett kiállítás. Az elmúlt hónapokban Makón, Békéscsabán és Kétegyházán fogadták a közel száz alkotásból rendezett tárlatot.


tovább Utazik a Zászlók, ha lengenek… című kiállítás

2022. június 29.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részvétele a Partiumi Keresztény Egyetemen megrendezett II. Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói KonferenciánA Nemzetstratégiai Kutatóintézet részvétele a Partiumi Keresztény Egyetemen megrendezett II. Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencián


tovább A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részvétele a Partiumi Keresztény Egyetemen megrendezett II. Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencián

2022. június 28.
A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretében A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kassai D § D Group Invest s.r.o közös szervezésében került sor a „FUTURE IN HEMP – Kenderben a jövő” című Területi Akcióterv keretében – annak első beruházásaként – megvalósított varroda ünnepélyes átadására 2022. június 15-én, Kassán. Az NSKI részéről Nádasi László igazgató köszöntötte a résztvevőket.


tovább A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretében

2022. június 24.
Gasztrokulturális örökségi helyszínek Gasztrokulturális örökségi helyszínek

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül valósul meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, illetve a zselízi Sacher Polgári Társulás gasztrokulturális projektje.


tovább Gasztrokulturális örökségi helyszínek

2022. június 20.
Énlaka és Udvarhelyszék építészeti örökségeÉnlaka és Udvarhelyszék építészeti öröksége

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Akadémia Egyesület, illetve a székelykeresztúri Molnár István Múzeum közös szervezésében került sor június 15-én a Tamási Áron Gimnázium Nyirő József dísztermében Énlaka kulturális öröksége című kötet bemutatójára. A kiadvány az NSKI Kárpát-haza Könyvek sorozatában jelent meg 2020-ban, nyilvános bemutatását a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások akkor nem tették lehetővé.


tovább Énlaka és Udvarhelyszék építészeti öröksége

2022. június 10.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022
Eredményhirdetés


tovább Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022

2022. június 7.
Székelyföldi Vándorbölcső ProgramSzékelyföldi Vándorbölcső Program

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által gondozott Székelyföldi Vándorbölcső Program újabb eseményére Székelyudvarhelyen, a Bethlen-negyedi III. Református Egyházközségben került sor.


tovább Székelyföldi Vándorbölcső Program

2022. június 3.
Második alkalommal rendeztek nemzetközi konferenciát Orfűn a vidéki örökségi értékekről Második alkalommal rendeztek nemzetközi konferenciát Orfűn a vidéki örökségi értékekről

Az Orfűi Turisztikai Egyesület és a Dél-dunántúli Lovas Egyesület főszervezésében valósult meg 2022. május 26-28-án Az elmélet és a jógyakorlat találkozása című, a vidéki örökségi értékek jelentőségére rámutató nemzetközi konferencia. A két nap során több Kárpát-medencei vonatkozású téma is terítékre került. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – társszervezőként – saját szekcióval is hozzájárult a konferencia sikeréhez.


tovább Második alkalommal rendeztek nemzetközi konferenciát Orfűn a vidéki örökségi értékekről

2022. június 2.
Tudományos konferencia Kolozsváron a nemzetpolitikáról

Az anyaállami politika keretezése: nyilvános színtér és tudományos viták. Közép-Kelet-Európa és Magyarország” címmel rendezett tudományos konferenciát a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2022. május 26-27-én, a kincses városban. A kétnapos nemzetközi tanácskozás a határon túli kisebbségekkel rendelkező anyaállamok (kin-state) nemzetpolitikáinak vizsgálatát állította a középpontba. A rendezvényen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Schwarcz Gyöngyi osztályvezető tartott előadást.


tovább Tudományos konferencia Kolozsváron a nemzetpolitikáról

2022. május 25.
Terei György: Erődített helyek a Felvidéken és KárpátaljánTerei György: Erődített helyek a Felvidéken és Kárpátalján

Megjelent a Felvidék és Kárpátalja erődített helyei című kétkötetes várkataszter recenziója a Honismeret folyóiratban. 


tovább Terei György: Erődített helyek a Felvidéken és Kárpátalján

2022. május 25.
Lampl Zsuzsanna: Sokrétű nyomozásLampl Zsuzsanna: Sokrétű nyomozás

Megjelent a Kárpát-haza Szemle 2021/1–2. számának recenziója a Fórum Társadalomtudományi Szemlében


tovább Lampl Zsuzsanna: Sokrétű nyomozás

2022. május 25.
Ungváron és Nagydobronyban díjazták a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat kárpátaljai különdíjasaitUngváron és Nagydobronyban díjazták a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat kárpátaljai különdíjasait

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapjának megünneplése alkalmából – idén is sikeresen bonyolította le rajz- és esszépályázatát. A márciusi budapesti díjátadót követően ezúttal Ungváron és Nagydobronyban vehették át a kárpátaljai díjazottak nyereményeiket Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársaitól.


tovább Ungváron és Nagydobronyban díjazták a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat kárpátaljai különdíjasait

2022. május 16.
Magyarországi, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai fejlesztési központok szerepe a sajátos nevelési igényű gyermekek életminőségének javításában


tovább Magyarországi, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai fejlesztési központok szerepe a sajátos nevelési igényű gyermekek életminőségének javításában

2022. május 4.
NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022
Eredményhirdetés


tovább NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022

2022. április 30.
Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes felvidéki kerületek várai, erődített helyei Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes felvidéki kerületek várai, erődített helyei

2018-ban jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadásában az a hiánypótló várkataszter, melyben Karczag Ákos és Szabó Tibor – Erdély, Partium és a Bánság után – Felvidék és Kárpátalja várait, erődített helyeit foglalta kötetbe. A mintegy másfélezer oldalas, tudományos igényességgel elkészített adattár nagyon pozitív fogadtatásban részesült a szakma részéről, ezért több ízben is felmerült az igénye annak, hogy az összegyűjtött anyagot online adatbázisban is elérhetővé tegyék. Ehhez kínált lehetőséget az INTERREG VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja, amelynek a támogatásával megvalósulhatott Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek várainak, erődített helyeinek adatbázisba rendezése és a világhálón való közzététele magyar és szlovák nyelven egyaránt.


tovább Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes felvidéki kerületek várai, erődített helyei

2022. április 29.
Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórábanAz Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában

Különleges könyvbemutatót tartottak tegnap este a Polgári Magyarországért Alapítvány székházában. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar nemzetpolitika mélyebb összefüggéseiről is beszélt Bába Szilvia Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában címmel megjelent doktori értekezésének bemutatása kapcsán.


tovább Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában

2022. április 11.
Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyeiEgy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei

2022. április 7-én tartották az SK/HU/WETA/2101/4.1/015 azonosítószámú, „Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei” című projekt nyitórendezvényét a felvidéki Martoson.


tovább Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei

2022. április 1.
A sorsszobrok újra aktuálisak – Negyvenévnyi alkotómunkát tár elénk Matl Péter életműalbumaA sorsszobrok újra aktuálisak – Negyvenévnyi alkotómunkát tár elénk Matl Péter életműalbuma

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány közös szervezésében került sor 2022. március 31-én, az NSKI Nagysándor József utcai székházában Matl Péter Munkácsy Mihály-díjas kárpátaljai szobrászművész életmű albumának ünnepélyes bemutatójára. A közelmúltban megjelent kötet a művész életútjának eddigi állomásait, fontosabb sarokköveit, alkotásait mutatja be közel 300 oldalon keresztül.


tovább A sorsszobrok újra aktuálisak – Negyvenévnyi alkotómunkát tár elénk Matl Péter életműalbuma

2022. március 18.
Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat – díjátadó és kiállítás BudapestenMagyar zászló és címer rajz- és esszépályázat – díjátadó és kiállítás Budapesten

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapjának megünneplésére – immár nyolcadik alkalommal hirdette meg rajz- és esszépályázatát a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára. A nyertes pályamunkák alkotóit és szerzőit egy ünnepélyes díjátadó keretében díjazták március 17-én, Budapesten.


tovább Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat – díjátadó és kiállítás Budapesten

2022. március 16.
Az Óbudai Egyetem küldöttsége Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-étAz Óbudai Egyetem küldöttsége Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-ét

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektorának vezetésével a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központot látogatta meg a küldöttség. A delegációt Szász Jenő, a fogadó intézményt működtető Székelyudvarhelyért Alapítvány, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke fogadta.

 


tovább Az Óbudai Egyetem küldöttsége Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-ét

2022. március 7.
A szeretet megnyitja a szíveket – adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai KutatóintézetA szeretet megnyitja a szíveket – adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Több mint 12 millió forint értékben ezer-ezer darab – tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó – csomagot juttat el a Kárpátalján élő, rászoruló emberek számára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jótékonysági gyűjtésből származó felajánlást szombaton, Beregdarócon, sajtótájékoztató keretében adták át a határon túli egyházak képviselőinek.


tovább A szeretet megnyitja a szíveket – adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. február 2.
VIII. Budapesti Székely Bál a Pesti VigadóbanVIII. Budapesti Székely Bál a Pesti Vigadóban

2022 január 29-én, szombaton, nyolcadik alkalommal került sor – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében – a Budapesti Székely Bálra, amelynek kedvezményezettje a néhai Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész által létrehozott Ábel a Székelyföldi Gyermekekért Alapítvány, fővédnöke pedig Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt.


tovább VIII. Budapesti Székely Bál a Pesti Vigadóban

2022. január 28.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022

 


tovább Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022

2021. december 27.
Robbanás előtt az ipari kenderRobbanás előtt az ipari kender

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet átfogó, komplex ipari kendergazdaság-fejlesztési programot dolgozott ki, amely különféle termékpályákat foglal magában a termeléstől a feldolgozáson át az értékesítésig. Az ipari kender számára a Kárpát-medence kifejezetten jó adottságokkal bír, a növény minden része, így a mag, a rost, a pozdorja, a virágzat és a levélzet szempontjából is sokoldalú lehetőségekkel számolhatnak a termelők és a feldolgozók. Míg a Kárpát-medencére kiterjedő magyarországi kezdeményezés éppen csak elindult, addig Kína, a világ ipari kenderfelhasználásának 70%-át képes biztosítani. Pásztor Zsolttal, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet agrárgazdasági referensével beszélgettünk.


tovább Robbanás előtt az ipari kender

2021. december 9.
„Határtalanul a Kárpát-medencében” „Határtalanul a Kárpát-medencében”
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet tudományos konferenciái a Magyar Tudomány Ünnepén 2021-ben


tovább „Határtalanul a Kárpát-medencében”

2021. december 7.
Kihirdették a XX. Lakiteleki Filmszemle díjaitKihirdették a XX. Lakiteleki Filmszemle díjait

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft., illetve a Dunaversitas Egyesület közös szervezésében került megrendezésre 2021. november 17-19. között a jubileumi XX. Lakiteleki Filmszemle. Az idei, Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékére meghirdetett rendezvényre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet – az elmúlt évekhez hasonlóan ismét – különdíjakat ajánlott fel.


tovább Kihirdették a XX. Lakiteleki Filmszemle díjait

2021. december 6.
NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022

Frissítés!


A meghirdetett Diplomamunka pályázatot igen nagy érdeklődés övezte, amelyet ezúton is nagyon köszönünk a rengeteg pályázónak! A beérkezett nagyszámú diplomamunka kiértékelése több időt vesz igénybe, emiatt a pályázat eredményének kihirdetése április elejére tolódik. A végeredményt honlapunkon közzé fogjuk tenni. A pályázók és az érdeklődők türelmét és megértését nagyon köszönjük!


tovább NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022

2021. november 18.
 III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL
VÉGLEGES PROGRAM


tovább  III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

2021. november 16.
A KLÍMAVÁLTOZÁS KÁRPÁT-MEDENCEI ADAPTÁCIÓS KIHÍVÁSAI  ÉS A NEMZETI ALKALMAZKODÁSI TÉRINFORMATIKAI RENDSZER (NATÉR)  KÁRPÁT-MEDENCEI KITERJESZTÉSE (KARPATÉR) című konferenciaA KLÍMAVÁLTOZÁS KÁRPÁT-MEDENCEI ADAPTÁCIÓS KIHÍVÁSAI ÉS A NEMZETI ALKALMAZKODÁSI TÉRINFORMATIKAI RENDSZER (NATÉR) KÁRPÁT-MEDENCEI KITERJESZTÉSE (KARPATÉR) című konferencia

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2021. november 26-án (pénteken) rendezi meg a „A klímaváltozás Kárpát-medencei adaptációs kihívásai és a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) Kárpát-medencei kiterjesztése (KARPATéR)” című konferenciáját. 


tovább A KLÍMAVÁLTOZÁS KÁRPÁT-MEDENCEI ADAPTÁCIÓS KIHÍVÁSAI  ÉS A NEMZETI ALKALMAZKODÁSI TÉRINFORMATIKAI RENDSZER (NATÉR)  KÁRPÁT-MEDENCEI KITERJESZTÉSE (KARPATÉR) című konferencia

2021. november 12.
„Kárpát-medencei oktatáskutatások eredményei az elmúlt öt évben” című konferencia„Kárpát-medencei oktatáskutatások eredményei az elmúlt öt évben” című konferencia

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2021. december 2-án rendezi meg a „Kárpát-medencei oktatáskutatások eredményei az elmúlt öt évben” című konferenciáját.


tovább „Kárpát-medencei oktatáskutatások eredményei az elmúlt öt évben” című konferencia

2021. november 12.
A magyarságszimbólumoktól a hungarikumokigA magyarságszimbólumoktól a hungarikumokig

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet A magyarságszimbólumoktól a hungarikumokig: a kulturális örökség helyzete a Kárpát-medencében címmel rendez konferenciát november 18-án (csütörtök), a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében.


tovább A magyarságszimbólumoktól a hungarikumokig

2021. november 4.
Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi LövéténKálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi Lövétén

Rangos rendezvényre került sor 2021. október 29-én délután öt órától Lövétén, a nemrég felújított régi Római Katolikus Népiskola épületében, amelyen Nagyméltóságú és Főtisztelendő Dr. Kovács Gergely érsek is részt vett és köszöntő beszédet mondott.


tovább Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi Lövétén

2021. október 26.
III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐLIII. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL
TERVEZETT PROGRAM


tovább III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL

2021. október 25.
Zászlók, ha lengenek… - kiállítások Budapesten és FelvidékenZászlók, ha lengenek… - kiállítások Budapesten és Felvidéken

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapja alkalmából – idén is meghirdette ünnepi rajz- és esszépályázatát. A koronavírus járványhelyzet a díjátadót sajnos nem tette lehetővé, október 23-án ugyanakkor kiállítás nyílt a díjnyertes alkotásokból a nemzet fővárosában, míg a felvidéki Alsóbodokon az Esterházy János életéhez és munkásságához köthető pályamunkákat mutatták be szeptemberben.


tovább Zászlók, ha lengenek… - kiállítások Budapesten és Felvidéken

2021. október 19.
Kárpátaljai delegáció a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházábanKárpátaljai delegáció a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Számvitel és Auditálás Tanszékének oktatóiból és hallgatóiból álló – delegációja 2021. október 11–15. között szakmai tanulmányúton vett részt Magyarországon a Makovecz Hallgatói és Oktatói Mobilitási Program keretében. A programsorozat utolsó állomásaként, 2021. október 14-én a kárpátaljai fiatalok és tanáraik a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is látogatást tettek.  

 

 


tovább Kárpátaljai delegáció a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában

2021. október 15.
Kálmáncsehi-breviárium bemutatóKálmáncsehi-breviárium bemutató

Életünk – az európai magyar katolikusok lapja: A Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadta az 1481-ben a Corvina Könyvtár budai műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagypréspost számára készült, jelenleg New York-ban őrzött breviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile-válogatását. A magyar középkor legszebb, legismertebb és legértékesebb emlékei közé tartozó kézirat hasonmás kiadását 2021. október 14-én mutatták be a sajtónak Budapesten. 

 


tovább Kálmáncsehi-breviárium bemutató

2021. október 12.
Urmánczy Nándor Emléknap MaroshévízenUrmánczy Nándor Emléknap Maroshévízen

A kilencedik alkalommal megrendezett Maroshévízi Magyar Művelődési Napok keretében került sor a XIV. Urmánczy Nándor Emléknapra a székelyföldi Maroshévízen. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében 2021. október 8–10-e között lezajlott kulturális rendezvényen könyvbemutató, népzenei koncert, filmvetítés és népművészeti kiállítás is megrendezésre került.


tovább Urmánczy Nándor Emléknap Maroshévízen

2021. október 8.
Az aradi vértanúkra emlékezett az NSKI a nemzeti gyásznaponAz aradi vértanúkra emlékezett az NSKI a nemzeti gyásznapon

Ahogy minden évben, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is megemlékezett az aradi vértanúkról a nemzeti gyásznapon. A Nagysándor József utcai székházban az Intézet falán emléktábla tiszteleg az utcanévadó honvéd tábornokról. 


tovább Az aradi vértanúkra emlékezett az NSKI a nemzeti gyásznapon

2021. október 5.
Gasztrokulturális hagyományaink a Felvidéken Gasztrokulturális hagyományaink a Felvidéken

Három részből álló műhelymunkát tartott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Sacher Polgári Társulás a Kárpát-medencei gasztrokulturális örökségi helyszínek tematikájáról. A rendezvénysorozat az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül közösen megvalósított projektjének, a „Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” (rövidítve: GASTROKULTURA - SKHU/WETA/1901/4.1/205) lezárását jelentette.


tovább Gasztrokulturális hagyományaink a Felvidéken

2021. október 5.
Népviseleti találkozók SzékelyföldönNépviseleti találkozók Székelyföldön

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében október 2-án, szombaton a Homoród-menti Szentegyházán, vasárnap pedig a sóvidéki Alsósófalván találkozhattak a kisrégiók népviseletbe öltözött küldöttei és a szép számú résztvevők.


tovább Népviseleti találkozók Székelyföldön

2021. október 5.
Kárpát-medencei Magyar Segítő Szolgálat VI. Hálózatépítő KonferenciaKárpát-medencei Magyar Segítő Szolgálat VI. Hálózatépítő Konferencia

Az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, illetve a Károli Gáspár Református Egyetem társszervezésében – 2021. szeptember 30. és október 2. között a székelyföldi Kovásznán tartotta meg Kárpát-medencei Magyar Segítő Szolgálat VI. Hálózatépítő Konferenciáját. A konferencián a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Kovács Katalin Tünde, a Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóság munkatársa képviselte.


tovább Kárpát-medencei Magyar Segítő Szolgálat VI. Hálózatépítő Konferencia

2021. szeptember 23.
Komáromban tartotta konferenciáját a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai partnere, a Honismereti SzövetségKomáromban tartotta konferenciáját a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai partnere, a Honismereti Szövetség

A komáromi Tiszti Pavilonban tartotta szeptember 18-19-én éves történelmi konferenciáját az ernyőszervezetként működő Honismereti Szövetség. A szakmai találkozón javarészt felvidéki témákat mutattak be az előadó történészek, kutatók és publicisták. Helyet kapott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet monumentális várkatasztere is, a Felvidék és Kárpátalja erődített helyei.


tovább Komáromban tartotta konferenciáját a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai partnere, a Honismereti Szövetség

2021. szeptember 21.
Határmenti gazdaságfejlesztés: ipari kender feldolgozó üzem épül KarosonHatármenti gazdaságfejlesztés: ipari kender feldolgozó üzem épül Karoson

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyik stratégiai célkitűzése az egykor kiterjedt, rendszerben működő, de évtizedekkel ezelőtt megszűnt ipari kendergazdaság újjáépítésének elindítása és kiterjesztése a Kárpát-medencében, melynek érdekében az intézetünk évek óta kitartóan végzi előkészítő, tudásgyűjtő és partnerség szervező tevékenységét. E folyamat egyik fontos állomása a „Kenderben a jövő” c. INTERREG „Területi Akcióterv”,mely a magyar-szlovák határtérség észak-keleti régiójában valósul meg.


tovább Határmenti gazdaságfejlesztés: ipari kender feldolgozó üzem épül Karoson

2021. szeptember 21.
Énlaka-konferenciák VIII.Énlaka-konferenciák VIII.

Idén a székely népszokások köré csoportosultak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében megtartott konferencia előadásai


tovább Énlaka-konferenciák VIII.

2021. szeptember 9.
Szent István öröksége Szent István öröksége

Kárpát-medencei keresztény magyar alkotóművészeti kiállítás a Bazilikában


tovább Szent István öröksége

2021. augusztus 23.
Szőcs Géza költőre, politikusra emlékeztek – A tavaly elhunyt Kossuth-díjas költőnek állítottak emléktáblát a kincses városbanSzőcs Géza költőre, politikusra emlékeztek – A tavaly elhunyt Kossuth-díjas költőnek állítottak emléktáblát a kincses városban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Áldás Népesség Egyesület közös szervezésében került sor 2021. augusztus 21-én, Kolozsváron a tavaly elhunyt, Kossuth- és József Attila-díjjal is kitüntetett erdélyi magyar költőnek és politikusnak, Szőcs Gézának emléket állító rendezvényre. Az emléktábla avató ünnepségen a társszervező Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Szász Jenő elnök vett részt.


tovább Szőcs Géza költőre, politikusra emlékeztek – A tavaly elhunyt Kossuth-díjas költőnek állítottak emléktáblát a kincses városban

2021. augusztus 23.
Két kisrégió népviseletbe öltözik UdvarhelyszékenKét kisrégió népviseletbe öltözik Udvarhelyszéken

Az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet mindkét – immár hagyományosnak számító – népviseleti rendezvénye, azonban idén októberben újra bemutatják Homoród-mente és Sóvidék viseleteit. A szervezők sajtótájékoztató keretében ismertették a Homoród-mente Népviseletben VII. és a Sóvidék Népviseletben  IV. elnevezésű seregszemlék időpontjait, programjait. Szentegyházán 2021. október 2-án, szombaton, Alsósófalván pedig október 3-án, vasárnap várják a küldöttségeket.


tovább Két kisrégió népviseletbe öltözik Udvarhelyszéken

2021. augusztus 1.
Újabb lépés a Kárpát-medencére kiterjedő ipari kendergazdaságértÚjabb lépés a Kárpát-medencére kiterjedő ipari kendergazdaságért

Észak-magyarországi és kelet-felvidéki magyar vállalkozásokkal együttműködve szervez – európai uniós szinten is egyedülálló kezdeményezésként – ipari kenderre alapozott gazdaságfejlesztő akciótervet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A „FUTURE IN HEMP - Kenderben a Jövő” (SKHU/1802/3.1/012) elnevezésű Területi Akcióterv az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósul meg.


tovább Újabb lépés a Kárpát-medencére kiterjedő ipari kendergazdaságért

2021. július 28.
KONFERENCIA FELHÍVÁSKONFERENCIA FELHÍVÁS
III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL


tovább KONFERENCIA FELHÍVÁS

2021. július 28.
Távoktatás a Kárpát-medencében a járványhelyzet időszakában

A COVID-19 járványhelyzet jelentősen megváltoztatta a 2020. év alap-, közép- és felsőoktatásban tanuló diákjainak és tanáraiknak az életét. Nemcsak a vírus okozta bizonytalansággal kellett megbirkózniuk, hanem minden új helyzettel: az osztályközösség hiányával, a távoktatással, az önálló, tudatos tanulás megszervezésével.


tovább Távoktatás a Kárpát-medencében a járványhelyzet időszakában

2021. július 16.
 A hungarikumoknak a települési identitásra gyakorolt hatását vizsgálta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A hungarikumoknak a települési identitásra gyakorolt hatását vizsgálta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A téma nemzetstratégiai jelentősége okán, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet célul tűzte annak vizsgálatát, hogy a hungarikumok milyen hatást gyakorolnak az érintett települések identitására. 


tovább  A hungarikumoknak a települési identitásra gyakorolt hatását vizsgálta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2021. július 5.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Vajdaság turizmusát vizsgálta

A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja azoknak a magyar-szerb határ menti turisztikai projekteknek az eredményeit és hatásait, amelyek a két állam viszonylatában valósultak meg a 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban. 


tovább A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Vajdaság turizmusát vizsgálta

2021. június 16.
Új könyv az országzászló mozgalomrólÚj könyv az országzászló mozgalomról

Megjelent a Szimbolikus térfoglalásaink – Az országzászló mozgalom kibontakozása 1928–1944 című kötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


tovább Új könyv az országzászló mozgalomról

2021. június 16.
Fenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar módraFenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar módra

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei kiterjedésű, karbon-semleges zöldenergia előállításának lehetőségeit kutatja és tervezi, amelyek moduláris biomassza alapú reaktorok üzemeltetésén alapulnak. Az új Horizont Európa program keretén belül kapcsolatot kezdeményeztünk a fenntartható zöldenergia termelő és értékesítő vállalatokkal és szervezetekkel a Hungarian Energy Investors Forum 2021 elnevezésű energetikai konferencián.


tovább Fenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar módra

2021. június 9.
Megemlékezés a tragikus trianoni békediktátum 101. évfordulójánMegemlékezés a tragikus trianoni békediktátum 101. évfordulóján

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2021. június 4-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai megemlékezést tartottak a budapesti Összetartozás Emlékhelyénél.


tovább Megemlékezés a tragikus trianoni békediktátum 101. évfordulóján

2021. június 2.
In memoriam Jankovics Marcell In memoriam Jankovics Marcell

A Kossuth-díjas, Leonardo da Vinci-díjas, a Magyar Érdemrend Középkereszt a Csillaggal kitüntetett, Magyarország Érdemes Művésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, grafikusművész, filmrendező, könyvillusztrátor, művelődéstörténész a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nagy barátja volt.


tovább In memoriam Jankovics Marcell

2021. június 2.
A vidéki örökség értékei – Orfű, 2021. május 28. A vidéki örökség értékei – Orfű, 2021. május 28.

Az Orfűi Turisztikai Egyesület szervezésében, a Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus-, Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi-, Földrajzi és Földtudományi-, illetve Vidékfejlesztési Intézetei, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének, a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága II. és X. Oszt. Turizmusföldrajzi, Gazdaság- és Társadalomtörténeti Munkabizottságának részvételével került sor arra a nemzetközi konferenciára, amelynek fókuszában a vidéki örökség témaköre szerepelt.


tovább A vidéki örökség értékei – Orfű, 2021. május 28.

2021. június 1.
KONFERENCIA FELHÍVÁSKONFERENCIA FELHÍVÁS
III. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL


tovább KONFERENCIA FELHÍVÁS

2021. április 8.
Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásábanMegjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.


tovább Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

2021. március 12.
„Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” GASTROKULTURA című projekt

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával, a zselízi (SK - Želiezovce) Sacher Polgári Társulás együttműködésével kerül sor az SKHU/WETA/1901/4.1/205 azonosító számú, Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című 40 162,96 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


tovább „Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein” GASTROKULTURA című projekt

2021. március 4.
Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. számKárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

Idén új külsővel és tartalommal jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai folyóirata, a Kárpát-haza Szemle. A kiadvány az idei évtől lektorált folyóiratként, és új, számos műhelyt képviselő interdiszciplinális szerkesztőbizottsággal működik tovább.


tovább Kárpát-haza Szemle 2020/ 1–2. szám

2021. március 2.
Tizenhat osztályközösség kapott okostáblát Hargita megyébenTizenhat osztályközösség kapott okostáblát Hargita megyében

Tizenhat multimédiás okos táblával gazdagodtak Hargita megyei oktatási intézmények: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) jóvoltából megvalósuló eszközfejlesztés egy hosszabb távú stratégia része, melynek célja a székelyföldi magyar elemi és általános oktatási intézmények versenyképességének növelése.


tovább Tizenhat osztályközösség kapott okostáblát Hargita megyében

2021. március 2.
Molnos Zoltán erdélyi festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza GalériábanMolnos Zoltán erdélyi festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában

A Kárpát-haza Galéria online tárlatának 2021. februári kiállító művésze: Molnos Zoltán erdélyi festőművész

A kiállítás időtartama: 2021. február 25 – március 19.


tovább Molnos Zoltán erdélyi festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában

2021. február 18.
Székelyföldi Vándorbölcső ProgramSzékelyföldi Vándorbölcső Program

Újabb székelyföldi babákat ringatnak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székelyföldi vándorbölcsői.


tovább Székelyföldi Vándorbölcső Program

2021. február 10.
Televíziós interjú a Rajz-és esszépályázat kapcsánTelevíziós interjú a Rajz-és esszépályázat kapcsán

Intézetünk által idén újra meghirdetett Rajz- és esszépályázatról az M5 televíziócsatorna híradója is beszámolt 2021. február 6-án.


tovább Televíziós interjú a Rajz-és esszépályázat kapcsán

2021. február 3.
Ezért (is) érdemes!Ezért (is) érdemes!

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén hetedik alkalommal hirdeti meg Ünnepi rajz- és esszépályázatát a magyar zászló és címer megünneplésére. Ebből az alkalomból teszünk közzé néhány kedves, tavalyi visszajelzést, annál is inkább, mert a vírushelyzet miatt az elmúlt évben elmaradt a budapesti díjátadó, a személyes találkozás öröme. Reméljük, hogy idén már másképp lesz!


tovább Ezért (is) érdemes!

2021. február 2.
Animációs film készült a határokon átívelő kenderipari együttműködés programjáról

Meghatározó lépést jelent a Kárpát-medencére kiterjedő ipari kendergazdaság-fejlesztési program tervezésének és bemutatásának folyamatában egy szemléltető film, mely a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) megrendelésére készült.


tovább Animációs film készült a határokon átívelő kenderipari együttműködés programjáról

2021. január 25.
Magyar Nemzet: Külhoni magyar művészeket mutat be a Kárpát-haza GalériaMagyar Nemzet: Külhoni magyar művészeket mutat be a Kárpát-haza Galéria

KULTÚRÁNK EGY ÉS OSZTHATATLAN

Budapesten, a Teréz körúton rendszerint megakad a szemem a 9-es szám alatt található, az egykori Derkovits-teremnek helyet adó épület előtt kifeszített molinókon, és mindig jóleső érzéssel állapítom meg, hogy a megannyi reklám és hirdetés közt, amely a modern, felgyorsult életünk valamelyik új vívmányát kínálja megvételre, létezik egy olyan, amely a történelmében, nyelvében és kultúrájában is egységes magyar nemzet oszthatatlanságát hirdeti.


tovább Magyar Nemzet: Külhoni magyar művészeket mutat be a Kárpát-haza Galéria

2021. január 22.
Dr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész, akcióművész, tanár - virtuális tárlat a Kárpát-haza GalériábanDr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész, akcióművész, tanár - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában

A Kárpát-haza Galéria online tárlatának 2021. januári kiállító művésze: Dr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész, akcióművész, tanár

A kiállítás időtartama: 2021. január 22 – február 19.


tovább Dr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész, akcióművész, tanár - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában

Hírarchívum
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Hírek
2023. március 28.
Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és Ungváron

Március 17-én, pénteken, illetve március 21-én, kedden, Budapesten és Ungváron került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó rendezvényeire. 


2023. március 27.
A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában – kutatási jelentés

A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában címmel jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet újabb kutatási jelentése.


2023. március 14.
Petőfi 200 – Marosvásárhelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Petőfi 200 kiállítássorozata Marosvásárhelyre érkezett. Nagy Miklós Kund művészeti író, a társszervező Bernády Alapítvány alelnökének, a kiállítás szakmai megnyitójának Népújságban megjelent cikkét olvashatják.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu