akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > A nagybetűs Fény útja

A nagybetűs Fény útja

Teltház előtt nyílt meg Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész és Sárba Katalin fotográfus, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársának fotókiállítása Budapesten, a Józsa Judit Galériában. Ünnepi köszöntőt Szász Jenő, az NSKI elnöke mondott.

Az október 24-ig megtekinthető tárlaton közel negyven fotó mutatja be a közelmúltban Péliföldszentkereszten felavatott Via Lucis stációit, Jézus feltámadásától a mennybe meneteléig.

A szobrászművész által megfogalmazott bibliai jelenteken látható szenvedés, a halál és a feltámadás a fotók olvasatában annyit jelent, mint a nagybetűs Fény útján szemlélni a világot.
A fény és az árnyék játéka, a vonalak hangsúlyossága, a formák mélysége jelenik meg mindkét művész képein.

Párkányi Raab Péter fotóin a tizennégy stáció  teljes valójában látható, míg Sárba Katalin egyéni látásmódja más megközelítésbe, egyéni perspektívába helyezi a hangsúlyosan kiemelt  szobor részleteket.

Párkányi Raab Péter művészetében az egyik legnehezebben megmunkálható anyag, a kő válik egy felszabadító üzenet forrásává, a kő lesz a feltámadás, az öröm és a világosság útja felénk, e tárlat csodálói számára – fogalmazott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Ha nem lenne feltámadás, akkor Jézus keresztútja Pilátus palotájából egészen a sírig, semmiben sem különbözne egy szokványos kivégzési menettől, amit megannyiszor gyakoroltak a császár nevében a birodalom területén. Szent Pál apostol mindezt úgy fogalmazza meg a korintusi hívekhez írt első levelében, hogy „ha (…) Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is.” – fogalmazott az elnök.

A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg.  A vendégeket az est házigazdája, Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész köszöntötte, közreműködött Kéri Gábor gitárművész  és Meskó Bánk előadóművész.

 

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu