akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A nagybetűs Fény útja

A nagybetűs Fény útja

Teltház előtt nyílt meg Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész és Sárba Katalin fotográfus, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársának fotókiállítása Budapesten, a Józsa Judit Galériában. Ünnepi köszöntőt Szász Jenő, az NSKI elnöke mondott.

Az október 24-ig megtekinthető tárlaton közel negyven fotó mutatja be a közelmúltban Péliföldszentkereszten felavatott Via Lucis stációit, Jézus feltámadásától a mennybe meneteléig.

A szobrászművész által megfogalmazott bibliai jelenteken látható szenvedés, a halál és a feltámadás a fotók olvasatában annyit jelent, mint a nagybetűs Fény útján szemlélni a világot.
A fény és az árnyék játéka, a vonalak hangsúlyossága, a formák mélysége jelenik meg mindkét művész képein.

Párkányi Raab Péter fotóin a tizennégy stáció  teljes valójában látható, míg Sárba Katalin egyéni látásmódja más megközelítésbe, egyéni perspektívába helyezi a hangsúlyosan kiemelt  szobor részleteket.

Párkányi Raab Péter művészetében az egyik legnehezebben megmunkálható anyag, a kő válik egy felszabadító üzenet forrásává, a kő lesz a feltámadás, az öröm és a világosság útja felénk, e tárlat csodálói számára – fogalmazott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Ha nem lenne feltámadás, akkor Jézus keresztútja Pilátus palotájából egészen a sírig, semmiben sem különbözne egy szokványos kivégzési menettől, amit megannyiszor gyakoroltak a császár nevében a birodalom területén. Szent Pál apostol mindezt úgy fogalmazza meg a korintusi hívekhez írt első levelében, hogy „ha (…) Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is.” – fogalmazott az elnök.

A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg.  A vendégeket az est házigazdája, Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész köszöntötte, közreműködött Kéri Gábor gitárművész  és Meskó Bánk előadóművész.

 

Hírek
2022. november 18.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

2022. november 14.
Udvarhelyszék Népviseletben

Egynapos tanácskozást szervezett a lövétei Zöld Erdély Egyesület által működtetett Népiskolában a Nemzet­stratégiai Kutatóintézet (NSKI). A pénteki esemény apropóját Mihály János történész alapötlete szolgáltatta, az az elképzelés, amely alapján az elmúlt évtizedben létrejöttek a Homoródmentén és a Sóvidéken a népviseleti találkozók.


2022. november 11.
Aranyhintó, aranykard

Székelyudvarhelyre látogatott dr. Kálmán Attila történész, aki kedd délután Magyar arisztokrácia Erdélyben címmel tartott előadást a Tamási Áron Gimnázium dísztermében.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu