Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Udvarhelyszék Népviseletben

Udvarhelyszék Népviseletben

Egynapos tanácskozást szervezett a lövétei Zöld Erdély Egyesület által működtetett Népiskolában a Nemzet­stratégiai Kutatóintézet (NSKI). A pénteki esemény apropóját Mihály János történész alapötlete szolgáltatta, az az elképzelés, amely alapján az elmúlt évtizedben létrejöttek a Homoródmentén és a Sóvidéken a népviseleti találkozók.

Nagyjából tíz évvel ezelőtt fogalmazta meg a Lövétén élő ötletgazda – még a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársaként – ezeknek a találkozóknak a programját. Első évben Hargita Megye Tanácsa, a továbbiakban pedig az NSKI szervezésében és anyagi támogatásával valósult meg a rendezvények sora, előbb a két Homoródmentén, aztán a Sóvidéken is. Tavalyelőtt a koronavírus-járvány, idén az orosz–ukrán konfliktus miatti forráselvonások következtében torpantak meg a jelentős tömegeket megmozgató és komoly értékeket felvonultató rendezvények.

Szász Jenő, az NSKI elnöke – újragondolva, továbbfejlesztve az alapkoncepciót – most Udvarhelyszék egész területére kiterjesztené az ilyen találkozókat, amelyek beágyazhatók akár egy-egy többnapos, az egész régiót megmozgató események sorozatába. Ezzel a megfontolással hívták meg a megyei tanács tisztségviselőit erre az alkalomra – Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke és Sinka Arnold megyei tanácsos mellett –, az érintett községek polgármestereit és a kulturális intézmények munkatársait, a civileket, valamint a sajtó munkatársait.

Úgy tűnik, a felek kellőképpen nyitottak a „módszertan” kidolgozására, a közös munkára, amelyhez igénybe vehetnek helyi és magyarországi forrásokat, bevonhatnak itt élő támogatókat, hagyományőrzőket, kézműveseket és együttműködhetnek majd az Udvarhelyszéken működő történelmi egyházak lelkészeivel is. Lesznek még ilyen egyeztetések.

Az NSKI elnöke mellett Mihály János ötletgazda elmondta a továbbiakban, nagyon bízik a folytatásban, hiszen önismeretünk, önbecsülésünk komoly fórumáról van szó, amely tágítható, és jórészt önerőből is megvalósítható, ha lankadatlan türelemmel és kreativitással állunk hozzá.
Az Udvarhelyszék Népviseletben programjaiba a jövő évtől bevonnának minden kisrégiót – a Nagy-Küküllőmentét, a Nyikómentét, a Havasalját, Keresz­túrszéket, a Sóvidék/Firtos­alját, a Homoród­mentét és Erdő­vidéket –, és készek úgy tervezni, úgy gondolkodni, hogy megtalálják a módját a közös fellépésnek, a helyi ünnepségek mellett az udvarhelyszéki találkozást, amelyen a viseletbe öltözöttek mellett jelen lehetnek majd a viseletek készítői, a népi mesterek, a népzenészek és a helyi termelők egyaránt, hiszen az értékfelmutatás mellett valós piac is létrejöhetne.
– Ha együtt gondolkodunk, akkor egyazon időben, minden kistájegységben lennének helyi események, amelyek egy közös programon folytatódhatnának másnap, hogy ily módon is erősítsük Székelyudvarhely központi szerepét az egykori Udvarhelyszéken/Udvarhely vármegye területén. Ez az ötlet aztán akár át is vihető Csíkba, Gyergyóba, illetve más történelmi székekbe is – hangzott el.


Forrás: HN-információ; https://hargitanepe.ro/
Fotó: Mezei András

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024