Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek

Hírek

2024. február 27.

X. Budapesti Székely BálFebruár 3-án a Pesti Vigadóban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálok tizedik, jubileumi alkalmára, amelynek fővédnöke – a korábbiakhoz hasonlóan – Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A bál teljes bevétele kárpátaljai gyermekek megsegítését fogja szolgálni.


tovább » 

2024. január 11.

Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratbanA Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


tovább » 

2024. január 4.

Templomi kivetítőrendszerek SzékelyudvarhelyenAz elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


tovább » 

2023. december 22.

Jótékonysági koncert a Szent István BazilikábanAdvent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


tovább » 

2023. december 18.

| Kárpát-haza Életminőség és Jólét Kutatás 2023 |Hogy élnek a magyarok?


tovább » 

2023. december 5.

Címvédés a XI. Székelyföldért Teremlabdarúgó TornánA Nemzetstratégiai Kutatóintézet főszervezésében, valamint a DNS – Diósdi Nonprofit Sportközpont, a Székelyföldért Társaság és a székelyudvarhelyi Hargita Sportegyesület társszervezői szerepvállalásával – Dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének a fővédnöksége alatt – került megrendezésre 2023. december 2-3-án, Diósdon a XI. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna. A jótékony célú sportrendezvény székelykeresztúri címvédést hozott.


tovább » 

2023. november 30.

Hungarikumok – Podcast-beszélgetésA közelmúltban megjelent A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában című egyetemi tankönyv szerzőjével és intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel készített podcast-beszélgetést Sallai Zsófia, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kommunikációs Irodájának vezetője.


tovább » 

2023. november 28.

Lezajlott az NSKI ötödik interdiszciplináris konferenciája DebrecenbenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó interdiszciplináris konferenciáját a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről. Idén Debrecen adott otthont a rendezvénynek. 


tovább » 

2023. november 21.

XXII. Lakiteleki Filmszemle2023. november 15-17. között került megrendezésre a Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékének ajánlott XXII. Lakiteleki Filmszemle. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet hagyományos partnere a rendezvénynek, a szakmai zsűriben intézetünket munkatársunk, Matkovics Annamária színművész képviselte.


tovább » 

2023. november 21.

Nemzetpolitika és szuverenitás konferencia Duray Miklós emlékéreA Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Magyar Tudományos Akadémia VEAB Gazdaság-, Jog-, és Társadalomtudomány Szakbizottsága, valamint a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhelye tudományos konferenciát szervezett Nemzetpolitika és szuverenitás címmel a veszprémi várban.


tovább » 

2023. október 18.

Észak-magyarországi Stratégiai FüzetekA Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara gondozásában évente négy alkalommal megjelenő Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek című tudományos folyóirat számai a jövőben Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való együttműködésben jelennek meg.


tovább » 

2023. október 18.

Acta Academiae Beregsasiensis. Economics2023-ban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közös gondozásában jelenik meg az Acta Academiae Beregsasiensis. Economics című tudományos folyóirat.


tovább » 

2023. október 17.

Légy felkészült! – projektindító konferenciaA Nemzetstratégiai Kutatóintézet konzorciumi partnerként vesz részt az Európa Unió HORIZON elnevezésű kutatási és innovációs programja keretében megvalósuló B-prepared! projektben.


tovább » 

2023. október 16.

Udvarhelyszék Népviseletben I.2023 október 14-én, szombat délelőtt gyönyörű népviseletbe öltözött csoportok, fiatalok és szépkorúak igyekeztek a Belvárosi Református Templom előtti térre Székelyudvarhelyen, hogy részt vegyenek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, valamint az Orbán Balázs Intézet által szervezett I. Udvarhelyszék Népviseletben rendezvényen.


tovább » 

2023. október 2.

Népviseleti találkozók UdvarhelyszékenUdvarhelyszék hat kisrégiójából több mint nyolcvan település öltözött népviseletbe az elmúlt hétvégén: ezernél több résztvevő – kicsik és nagyok, fiatalok és szépkorúak – vették ki és öltötték magukra a ládafiából a féltve őrzött ünnepi viseletet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett rendezvényeken.


tovább » 

2023. szeptember 27.

A Kárpát-Haza sorskérdései. Interaktív előadások az NSKI-ban.Intézetünk idén is részt vesz a Kutatók Éjszakáján, melyet ezen a héten pénteken (09.29.) tartunk a földszinti díszteremben, 17:30 és 20:00 között.


tovább » 

2023. szeptember 26.

Déván a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítássorozatA dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban – a Hunyad Megyei Magyar Napok kiemelt programjaként – nyílt meg a Nemeztstratégiai Kutatóintézet Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítása, amelynek nyitórendezvényén az NSKI négyszáz könyvet adományozott az erdélyi magyar nyelvű oktatási intézménynek.


tovább » 

2023. szeptember 21.

Konferencia Szekciók – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről 

 


tovább » 

2023. szeptember 11.

Konferencia Szekciók 1.0 – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság HelyzetérőlMegjelent az V. Interdiszciplináris Konferencia szekcióinak első listája (Szekciók 1.0). További szekciók szeptember 18-tól várhatóak.


tovább » 

2023. szeptember 5.

Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz részt a Nemzetstratégiai KutatóintézetAz Európa Unió kutatási és innovációs programja, a HORIZON keretében valósíthat meg egy környezeti katasztrófahelyzetekre felkészítő kutatás-fejlesztési projektet az NSKI.


tovább » 

2023. augusztus 28.

Új egyetemi tankönyv a hungarikumokrólA hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában címmel egyetemi tankönyv jelent meg, melynek szerzője intézetünk munkatársa, Dr. Tőzsér Anett.


tovább » 

2023. július 28.

NSKI részvétel TusványosonA Béke ideje... mottóval idén megrendezett 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényein a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai is részt vettek.


tovább » 

2023. július 17.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2023Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


tovább » 

2023. július 17.

NSKI Diplomamunka pályázat 2023Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására. A diplomamunka pályázaton a 2022/2023-as tanévben megvédett diplomamunkákkal lehet pályázni, amennyiben a diplomamunka értékelése átlagban legalább négyes (romániai osztályozás szerint legalább 8; szlovákiai rendszerben legalább 2). A pályázaton részt vehetnek a felhívásban felsorolt témakörökhöz kötődő szakokon tanuló hallgatók magyar vagy angol nyelvű diplomamunkáikkal. A beérkezett pályázatokat és diplomamunkákat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársaiból és felkért anyaországi és külhoni szakértőkből álló Bírálóbizottság bírálja el.


tovább » 

2023. június 30.

Tudományos előadás az NSKI-ban az etnikumközi viszonyok gazdasági aspektusairól2023. június 21-én zajlott a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság előadássorozatának negyedik rendezvénye, amelyen a személyesen és az online térben jelen lévő érdeklődők az etnikumközi viszonyok gazdasági aspektusairól Kárpát-medencei metszetben beszámoló tudományos előadást hallgathattak meg. Csata Zsombor, az intézet külhoni kutatási hálózatának tagja, a Babes-Bolyai Tudományegyetem docense, a közel öt éve az NSKI irányításával lefolytatott szociológiai felmérés – az Életminőség és Jólét 2018–2019 elnevezésű kutatás – eredményeit is felhasználva tartotta meg előadását. 


tovább » 

2023. június 23.

Konferencia felhívás – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről
tovább » 

2023. május 18.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 20232023 május 17-én lezajlott az első Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dísztermében. Az eseményen bemutatásra kerültek a 2022. évben kiírt Tudományos Alkotás pályázat győztes pályamunkái, illetve az azokból készült tudományos kutatások. A pályázat és a rendezvény szakmai koordinációját a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság végezte.


tovább » 

2023. május 15.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023. május 17-én!A Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában május 17-én, szerdán megrendezésre kerül a 2023. évi Tudományos Alkotás Konferencia.


tovább » 

2023. május 15.

Május 23-án rendezzük a KSKI Előadások harmadik eseményét!Borbély Mátyás folyamatban lévő doktori kutatása eddigi eredményeinek összefoglalását hallhatják az érdeklődők. Az előadás címe „Az etnikai esélyhátrányok „új” terei – egy folyamatban lévő doktori kutatás keretei, dilemmái és előzetes eredményei” lesz.


tovább » 

2023. május 12.

A Magyar Zászló és Címer pályázat erdélyi díjátadó ünnepsége2023. május 9-én a székelyudvarhelyi Művelődési Házban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kilencedik alkalommal kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó ünnepségére. A bensőséges és meghitt rendezvényre Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Kalotaszegről is érkeztek különdíjas pályázók.


tovább » 

2023. március 28.

Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és UngváronMárcius 17-én, pénteken, illetve március 21-én, kedden, Budapesten és Ungváron került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó rendezvényeire. 


tovább » 

2023. március 27.

A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában – kutatási jelentésA hungarikumok szerepe az országimázs formálásában címmel jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet újabb kutatási jelentése.


tovább » 

2023. március 14.

Petőfi 200 – MarosvásárhelyenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Petőfi 200 kiállítássorozata Marosvásárhelyre érkezett. Nagy Miklós Kund művészeti író, a társszervező Bernády Alapítvány alelnökének, a kiállítás szakmai megnyitójának Népújságban megjelent cikkét olvashatják.


tovább » 

2023. február 21.

Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokértSzombaton, február 18-án kilencedik alkalommal rendezte meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Budapesti Székely Bált, amelynek fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, kedvezményezettjei pedig a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium voltak.


tovább » 

2023. január 17.

In memoriam Duray MiklósHa valaki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapjának keresőjébe beírja Duray Miklós nevét, több tucat találattal szembesül.
Nem véletlenül…


tovább » 

2023. január 16.

Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség SzékelyudvarhelyenPetőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – a Magyar Országgyűlés által kihirdetett bicentenáriumi emlékév programjaihoz kapcsolódva – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti költőnk életpályájának és költészetének üzenetét közvetítő kiállítássorozatot indított. A hetven kortárs magyar művész olvasatában ábrázolt Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.


tovább » 

2022. december 2.

Iparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán határ melletti BarabásonIparirostkender-feldolgozó üzemet építettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabáson, az európai uniós forrás segítségével, csaknem 594 ezer euróból (243 millió forint) megvalósított beruházást csütörtökön adták át a magyar-ukrán határ melletti községben.


tovább » 

2022. december 1.

Ember és társadalom a 21. században: hálózatok, terek és határhelyzetek


IV. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) közös szervezésében került sor a Kárpát-medencei magyar kutatók tanácskozására Nagyváradon. 


tovább » 

2022. november 18.

KONFERENCIA FELHÍVÁS


IV. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL


tovább » 

2022. november 14.

Udvarhelyszék NépviseletbenEgynapos tanácskozást szervezett a lövétei Zöld Erdély Egyesület által működtetett Népiskolában a Nemzet­stratégiai Kutatóintézet (NSKI). A pénteki esemény apropóját Mihály János történész alapötlete szolgáltatta, az az elképzelés, amely alapján az elmúlt évtizedben létrejöttek a Homoródmentén és a Sóvidéken a népviseleti találkozók.


tovább » 

2022. november 11.

Aranyhintó, aranykardSzékelyudvarhelyre látogatott dr. Kálmán Attila történész, aki kedd délután Magyar arisztokrácia Erdélyben címmel tartott előadást a Tamási Áron Gimnázium dísztermében.


tovább » 

2022. november 9.

Hazatértek az egyházi zászlókÜnnepeltek a temesvári Milleniumi templomban: hazahozták azt a két, 19. század végén, a dualizmus korában készült egyesületi zászlót, amelyeket 2019 és 2020 között az anyaországban restauráltak. A Temesvár-gyárvárosi Katolikus Legényegylet zászlajának (1896, 1897) és a Temesvári Ruhakészítők zászlajának és zászlószalagjának (1895) felújításához a budapesti székhelyű Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyújtott támogatást. A zászlók a koronavírus-járvány miatt értek csak most haza: október 30-án áldották meg őket a Pál József Csaba megyés püspök által celebrált szentmisén.


tovább » 

2022. október 28.

Tudományos konferencia Fűrön a felvidéki magyarság értékrendjéről és kulturális változásairólA Fórum Kisebbségkutató Intézet és a CP Polgári Társulás 2022. október 14-15-én kétnapos tudományos konferenciát tartott Fűrön A szlovákiai magyar közösség értékrendje és kulturális változásai címmel.


tovább » 

2022. október 7.

„Felejthetetlen az ő halálok!”Az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett tizenhárom vértanú tábornokra emlékezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nagysándor József utcai székházánál, majd az első független magyar kormány miniszterelnökére, a Budapesten kivégzett Batthyány Lajosra az örökmécsesnél.


tovább » 

2022. október 6.

A nagybetűs Fény útjaTeltház előtt nyílt meg Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész és Sárba Katalin fotográfus, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársának fotókiállítása Budapesten, a Józsa Judit Galériában. Ünnepi köszöntőt Szász Jenő, az NSKI elnöke mondott.


tovább » 

2022. szeptember 28.

Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete – tíz éve a nagycsaládosok szolgálatában.2022. szeptember 24-én a Munkácsy Mihály Magyar Házban ünnepelte tízedik születésnapját a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet a rendezvényen Kudlotyák Krisztina, az Intézet kárpátaljai munkatársa képviselte.


tovább » 

2022. szeptember 14.

Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit GalériábanSzeptember 13-án rendhagyó ünnepségnek adott otthont a Józsa Judit Galéria: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyolcadik alkalommal meghirdetett rajz- és esszépályázatának Tamási Áronra vonatkozó díjnyertes alkotásaiból összeállított tárlat nyitotta meg kapuját a „belvárosi kicsi Erdélynek” is nevezett kiállítótérben.


tovább » 

2022. szeptember 1.

A matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitására
tovább » 

2022. augusztus 30.

Szent Korona-emlékművet állítottak Zselízen az államalapítás ünnepénSzent Korona-emlékművet állítottak Zselízen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével, valamint a Csemadok és a zselízi DAC-drukkerek, YBS-tagok hozzájárulásából.


tovább » 

2022. augusztus 22.

A Magyar Hősök Arcképcsarnoka SzékelyudvarhelyenAz államalapítás ünnepségeihez kapcsolódva a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban került kiállításra Somogyi Győző, Kossuth-díjas grafikus és festő ikonosztáza. A megnyitó ünnepségen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott ünnepi beszédet.


tovább » 

2022. július 21.

Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról TusványosonGyermekvállalás, szülőföldön maradás a Székelyföldön címmel zajlott beszélgetés a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) vándorbölcsőprogramjáról Tusványos első napján, a Mikó Imre-sátorban. Az eseményen – rendhagyó módon – bölcsőátadás is történt, ezúttal egy ötödik gyermekét váró csíkszentmártoni család vehette át a bölcsőt születendő gyermekük számára.


tovább » 

2022. július 12.

Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet2022. július 6–10. között a felvidéki Martoson első alkalommal került megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.


tovább » 

2022. június 30.

Budapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka Pályázatának díjaitA Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában került sor az Intézet által első alkalommal meghirdetett Diplomamunka Pályázat díjátadó ünnepségére. A Kárpát-medence különböző szegleteiből érkező díjazottak részére a nyereményeket Szász Jenő, az NSKI elnöke és Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára adták át.


tovább » 

2022. június 30.

Utazik a Zászlók, ha lengenek… című kiállításVándorútra indult a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Zászlók, ha lengenek… elnevezésű pályázatának díjazott alkotásaiból rendezett kiállítás. Az elmúlt hónapokban Makón, Békéscsabán és Kétegyházán fogadták a közel száz alkotásból rendezett tárlatot.


tovább » 

2022. június 29.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részvétele a Partiumi Keresztény Egyetemen megrendezett II. Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencián
tovább » 

2022. június 28.

A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretébenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kassai D § D Group Invest s.r.o közös szervezésében került sor a „FUTURE IN HEMP – Kenderben a jövő” című Területi Akcióterv keretében – annak első beruházásaként – megvalósított varroda ünnepélyes átadására 2022. június 15-én, Kassán. Az NSKI részéről Nádasi László igazgató köszöntötte a résztvevőket.


tovább » 

2022. június 24.

Gasztrokulturális örökségi helyszínekAz Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül valósul meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, illetve a zselízi Sacher Polgári Társulás gasztrokulturális projektje.


tovább » 

2022. június 20.

Énlaka és Udvarhelyszék építészeti örökségeA Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Akadémia Egyesület, illetve a székelykeresztúri Molnár István Múzeum közös szervezésében került sor június 15-én a Tamási Áron Gimnázium Nyirő József dísztermében Énlaka kulturális öröksége című kötet bemutatójára. A kiadvány az NSKI Kárpát-haza Könyvek sorozatában jelent meg 2020-ban, nyilvános bemutatását a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások akkor nem tették lehetővé.


tovább » 

2022. június 10.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022


Eredményhirdetés


tovább » 

2022. június 7.

Székelyföldi Vándorbölcső ProgramA Nemzetstratégiai Kutatóintézet által gondozott Székelyföldi Vándorbölcső Program újabb eseményére Székelyudvarhelyen, a Bethlen-negyedi III. Református Egyházközségben került sor.


tovább » 

2022. június 3.

Második alkalommal rendeztek nemzetközi konferenciát Orfűn a vidéki örökségi értékekrőlAz Orfűi Turisztikai Egyesület és a Dél-dunántúli Lovas Egyesület főszervezésében valósult meg 2022. május 26-28-án Az elmélet és a jógyakorlat találkozása című, a vidéki örökségi értékek jelentőségére rámutató nemzetközi konferencia. A két nap során több Kárpát-medencei vonatkozású téma is terítékre került. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – társszervezőként – saját szekcióval is hozzájárult a konferencia sikeréhez.


tovább » 

2022. június 2.

Tudományos konferencia Kolozsváron a nemzetpolitikárólAz anyaállami politika keretezése: nyilvános színtér és tudományos viták. Közép-Kelet-Európa és Magyarország” címmel rendezett tudományos konferenciát a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2022. május 26-27-én, a kincses városban. A kétnapos nemzetközi tanácskozás a határon túli kisebbségekkel rendelkező anyaállamok (kin-state) nemzetpolitikáinak vizsgálatát állította a középpontba. A rendezvényen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Schwarcz Gyöngyi osztályvezető tartott előadást.


tovább » 

2022. május 25.

Terei György: Erődített helyek a Felvidéken és KárpátaljánMegjelent a Felvidék és Kárpátalja erődített helyei című kétkötetes várkataszter recenziója a Honismeret folyóiratban. 


tovább » 

2022. május 25.

Lampl Zsuzsanna: Sokrétű nyomozásMegjelent a Kárpát-haza Szemle 2021/1–2. számának recenziója a Fórum Társadalomtudományi Szemlében


tovább » 

2022. május 25.

Ungváron és Nagydobronyban díjazták a Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat kárpátaljai különdíjasaitA Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapjának megünneplése alkalmából – idén is sikeresen bonyolította le rajz- és esszépályázatát. A márciusi budapesti díjátadót követően ezúttal Ungváron és Nagydobronyban vehették át a kárpátaljai díjazottak nyereményeiket Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársaitól.


tovább » 

2022. május 16.

Magyarországi, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai fejlesztési központok szerepe a sajátos nevelési igényű gyermekek életminőségének javításában
tovább » 

2022. május 4.

NSKI Diplomamunka pályázat 2021-2022


Eredményhirdetés


tovább » 

2022. április 30.

Online adatbázisban is elérhetővé válnak egyes felvidéki kerületek várai, erődített helyei2018-ban jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiadásában az a hiánypótló várkataszter, melyben Karczag Ákos és Szabó Tibor – Erdély, Partium és a Bánság után – Felvidék és Kárpátalja várait, erődített helyeit foglalta kötetbe. A mintegy másfélezer oldalas, tudományos igényességgel elkészített adattár nagyon pozitív fogadtatásban részesült a szakma részéről, ezért több ízben is felmerült az igénye annak, hogy az összegyűjtött anyagot online adatbázisban is elérhetővé tegyék. Ehhez kínált lehetőséget az INTERREG VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja, amelynek a támogatásával megvalósulhatott Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek várainak, erődített helyeinek adatbázisba rendezése és a világhálón való közzététele magyar és szlovák nyelven egyaránt.


tovább » 

2022. április 29.

Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórábanKülönleges könyvbemutatót tartottak tegnap este a Polgári Magyarországért Alapítvány székházában. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar nemzetpolitika mélyebb összefüggéseiről is beszélt Bába Szilvia Az Óperenciás tengeren túl – Magyar identitás a diaszpórában címmel megjelent doktori értekezésének bemutatása kapcsán.


tovább » 

2022. április 11.

Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei2022. április 7-én tartották az SK/HU/WETA/2101/4.1/015 azonosítószámú, „Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei” című projekt nyitórendezvényét a felvidéki Martoson.


tovább » 

2022. április 1.

A sorsszobrok újra aktuálisak – Negyvenévnyi alkotómunkát tár elénk Matl Péter életműalbumaA Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány közös szervezésében került sor 2022. március 31-én, az NSKI Nagysándor József utcai székházában Matl Péter Munkácsy Mihály-díjas kárpátaljai szobrászművész életmű albumának ünnepélyes bemutatójára. A közelmúltban megjelent kötet a művész életútjának eddigi állomásait, fontosabb sarokköveit, alkotásait mutatja be közel 300 oldalon keresztül.


tovább » 

2022. március 18.

Magyar zászló és címer rajz- és esszépályázat – díjátadó és kiállítás BudapestenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapjának megünneplésére – immár nyolcadik alkalommal hirdette meg rajz- és esszépályázatát a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára. A nyertes pályamunkák alkotóit és szerzőit egy ünnepélyes díjátadó keretében díjazták március 17-én, Budapesten.


tovább » 

2022. március 16.

Az Óbudai Egyetem küldöttsége Székelyudvarhelyen ünnepelte március 15-étProf. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektorának vezetésével a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központot látogatta meg a küldöttség. A delegációt Szász Jenő, a fogadó intézményt működtető Székelyudvarhelyért Alapítvány, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke fogadta.

 


tovább » 

2022. március 7.

A szeretet megnyitja a szíveket – adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai KutatóintézetTöbb mint 12 millió forint értékben ezer-ezer darab – tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó – csomagot juttat el a Kárpátalján élő, rászoruló emberek számára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jótékonysági gyűjtésből származó felajánlást szombaton, Beregdarócon, sajtótájékoztató keretében adták át a határon túli egyházak képviselőinek.


tovább » 

2022. február 2.

VIII. Budapesti Székely Bál a Pesti Vigadóban2022 január 29-én, szombaton, nyolcadik alkalommal került sor – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében – a Budapesti Székely Bálra, amelynek kedvezményezettje a néhai Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész által létrehozott Ábel a Székelyföldi Gyermekekért Alapítvány, fővédnöke pedig Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt.


tovább » 

2022. január 28.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás pályázat 2022 


tovább » 

Hírarchívum
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024