Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek

Hírek

2024. július 20.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024!!! FIGYELEM! 

Tisztelt Érdeklődők! Felhívjuk figyelmüket, hogy mind a Diplomamunka Pályázat (BA és MA hallgatók), mind a Tudományos Alkotás Pályázat (kutatók részére kiírt) határidejét meghosszabbítottuk augusztus 15-ig.


tovább » 

2024. július 19.

NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024!!! FIGYELEM! 

Tisztelt Érdeklődők! Felhívjuk figyelmüket, hogy mind a Diplomamunka Pályázat (BA és MA hallgatók), mind a Tudományos Alkotás Pályázat (kutatók részére kiírt) határidejét meghosszabbítottuk augusztus 15-ig.

 


tovább » 

2024. július 16.

A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai KutatóintézetA Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


tovább » 

2024. június 20.

VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL


SZAKPOLITIKÁN INNEN ÉS TÚL – Egészségügyi és felsőoktatási dilemmák külhonban és Magyarországon

Konferencia felhívás


tovább » 

2024. május 28.

Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 kiállításMájusban további két erdélyi helyszínen mutatkozott be a bicentenáriumi Emlékév alkalmából meghirdetett Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás.


tovább » 

2024. május 21.

Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványbanFolytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


tovább » 

2024. április 19.

Kálmáncsehi-imakönyv bemutatóKálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


tovább » 

2024. április 4.

A Nagyhéten Kárpátaljára látogatott a Nemzetstratégiai KutatóintézetHárom esemény szerepelt a az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos, Szász Jenő NSKI-elnök vezette delegáció programjában: Ekkel György (1826–1905) nemzetőr magyarországi támogatással felújított sírhelyének ünnepélyes átadása, a IV. Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia ünnepélyes megnyitója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve a „Zászlók, ha lengenek…” rajz- és esszépályázat kárpátaljai díjazottjainak díjátadó ünnepsége.


tovább » 

2024. április 2.

Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításA temesvári Új Ezredév Központban mutatták be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott, nemzeti költőnket megidéző kiállítást – számolt be a temesvári Heti Új Szó. A bemutatott anyagot hetven Kárpát-medencei alkotóművész műveiből válogatták.


tovább » 

2024. március 25.

Budapesti világörökségekA budapesti világörökségi helyszínek fenntartható turisztikai hasznosítása és nemzetstratégiai jelentősége címmel a közelmúltban megjelent a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási jelentése, melynek szerzője Dr. Tőzsér Anett.


tovább » 

2024. március 21.

Díjátadó ünnepség a Nemzeti MúzeumbanRekordszámú alkotás – több mint hétezer rajz és több mint 80 esszé – érkezett a Kárpát-medence, illetve a nagyvilág számos szegletéből a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt jubileumi, tizedik rajz- és esszépályázatra. A nyertesek patinás és szimbolikus helyszínen, a Nemzeti Múzeumban vehették át nyereményeiket.


tovább » 

2024. március 13.

Felhívás rövid kérdőíves kutatásban való részvételreÚjra az ifjú korosztályt szólítjuk meg, azok közül is főleg azokat, akik ismerik a virtuális játékok világát.


tovább » 

2024. március 8.

Könyvbemutató SzékelyudvarhelyenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet szakmai partnerségével készült, és a székely iskolaváros magyar nyelvű egészségügyi oktatását feldolgozó kötet bemutatójára az I. Kórházi Napok rendezvénysorozat keretében került sor Székelyudvarhelyen.


tovább » 

2024. március 6.

Szakmai műhelymunka FelvidékenA felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet szakmai műhelymunkát tartott a szlovákiai magyarok politikai viselkedéséről, amelyre Somorján, az intézmény székházában került sor.


tovább » 

2024. február 8.

X. Budapesti Székely BálFebruár 3-án a Pesti Vigadóban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálok tizedik, jubileumi alkalmára, amelynek fővédnöke – a korábbiakhoz hasonlóan – Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A bál teljes bevétele kárpátaljai gyermekek megsegítését fogja szolgálni.


tovább » 

2024. január 11.

Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratbanA Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


tovább » 

2024. január 4.

Templomi kivetítőrendszerek SzékelyudvarhelyenAz elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


tovább » 

2023. december 22.

Jótékonysági koncert a Szent István BazilikábanAdvent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


tovább » 

2023. december 18.

| Kárpát-haza Életminőség és Jólét Kutatás 2023 |Hogy élnek a magyarok?


tovább » 

2023. december 5.

Címvédés a XI. Székelyföldért Teremlabdarúgó TornánA Nemzetstratégiai Kutatóintézet főszervezésében, valamint a DNS – Diósdi Nonprofit Sportközpont, a Székelyföldért Társaság és a székelyudvarhelyi Hargita Sportegyesület társszervezői szerepvállalásával – Dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének a fővédnöksége alatt – került megrendezésre 2023. december 2-3-án, Diósdon a XI. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna. A jótékony célú sportrendezvény székelykeresztúri címvédést hozott.


tovább » 

2023. november 30.

Hungarikumok – Podcast-beszélgetésA közelmúltban megjelent A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában című egyetemi tankönyv szerzőjével és intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel készített podcast-beszélgetést Sallai Zsófia, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kommunikációs Irodájának vezetője.


tovább » 

2023. november 28.

Lezajlott az NSKI ötödik interdiszciplináris konferenciája DebrecenbenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó interdiszciplináris konferenciáját a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről. Idén Debrecen adott otthont a rendezvénynek. 


tovább » 

2023. november 21.

XXII. Lakiteleki Filmszemle2023. november 15-17. között került megrendezésre a Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékének ajánlott XXII. Lakiteleki Filmszemle. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet hagyományos partnere a rendezvénynek, a szakmai zsűriben intézetünket munkatársunk, Matkovics Annamária színművész képviselte.


tovább » 

2023. november 21.

Nemzetpolitika és szuverenitás konferencia Duray Miklós emlékéreA Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Magyar Tudományos Akadémia VEAB Gazdaság-, Jog-, és Társadalomtudomány Szakbizottsága, valamint a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhelye tudományos konferenciát szervezett Nemzetpolitika és szuverenitás címmel a veszprémi várban.


tovább » 

2023. október 18.

Észak-magyarországi Stratégiai FüzetekA Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara gondozásában évente négy alkalommal megjelenő Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek című tudományos folyóirat számai a jövőben Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való együttműködésben jelennek meg.


tovább » 

2023. október 18.

Acta Academiae Beregsasiensis. Economics2023-ban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közös gondozásában jelenik meg az Acta Academiae Beregsasiensis. Economics című tudományos folyóirat.


tovább » 

2023. október 17.

Légy felkészült! – projektindító konferenciaA Nemzetstratégiai Kutatóintézet konzorciumi partnerként vesz részt az Európa Unió HORIZON elnevezésű kutatási és innovációs programja keretében megvalósuló B-prepared! projektben.


tovább » 

2023. október 16.

Udvarhelyszék Népviseletben I.2023 október 14-én, szombat délelőtt gyönyörű népviseletbe öltözött csoportok, fiatalok és szépkorúak igyekeztek a Belvárosi Református Templom előtti térre Székelyudvarhelyen, hogy részt vegyenek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, valamint az Orbán Balázs Intézet által szervezett I. Udvarhelyszék Népviseletben rendezvényen.


tovább » 

2023. október 2.

Népviseleti találkozók UdvarhelyszékenUdvarhelyszék hat kisrégiójából több mint nyolcvan település öltözött népviseletbe az elmúlt hétvégén: ezernél több résztvevő – kicsik és nagyok, fiatalok és szépkorúak – vették ki és öltötték magukra a ládafiából a féltve őrzött ünnepi viseletet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett rendezvényeken.


tovább » 

2023. szeptember 27.

A Kárpát-Haza sorskérdései. Interaktív előadások az NSKI-ban.Intézetünk idén is részt vesz a Kutatók Éjszakáján, melyet ezen a héten pénteken (09.29.) tartunk a földszinti díszteremben, 17:30 és 20:00 között.


tovább » 

2023. szeptember 26.

Déván a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítássorozatA dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban – a Hunyad Megyei Magyar Napok kiemelt programjaként – nyílt meg a Nemeztstratégiai Kutatóintézet Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítása, amelynek nyitórendezvényén az NSKI négyszáz könyvet adományozott az erdélyi magyar nyelvű oktatási intézménynek.


tovább » 

2023. szeptember 21.

Konferencia Szekciók – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről 

 


tovább » 

2023. szeptember 11.

Konferencia Szekciók 1.0 – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság HelyzetérőlMegjelent az V. Interdiszciplináris Konferencia szekcióinak első listája (Szekciók 1.0). További szekciók szeptember 18-tól várhatóak.


tovább » 

2023. szeptember 5.

Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz részt a Nemzetstratégiai KutatóintézetAz Európa Unió kutatási és innovációs programja, a HORIZON keretében valósíthat meg egy környezeti katasztrófahelyzetekre felkészítő kutatás-fejlesztési projektet az NSKI.


tovább » 

2023. augusztus 28.

Új egyetemi tankönyv a hungarikumokrólA hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában címmel egyetemi tankönyv jelent meg, melynek szerzője intézetünk munkatársa, Dr. Tőzsér Anett.


tovább » 

2023. július 28.

NSKI részvétel TusványosonA Béke ideje... mottóval idén megrendezett 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényein a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai is részt vettek.


tovább » 

2023. július 17.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2023Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


tovább » 

2023. július 17.

NSKI Diplomamunka pályázat 2023Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására. A diplomamunka pályázaton a 2022/2023-as tanévben megvédett diplomamunkákkal lehet pályázni, amennyiben a diplomamunka értékelése átlagban legalább négyes (romániai osztályozás szerint legalább 8; szlovákiai rendszerben legalább 2). A pályázaton részt vehetnek a felhívásban felsorolt témakörökhöz kötődő szakokon tanuló hallgatók magyar vagy angol nyelvű diplomamunkáikkal. A beérkezett pályázatokat és diplomamunkákat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársaiból és felkért anyaországi és külhoni szakértőkből álló Bírálóbizottság bírálja el.


tovább » 

2023. június 30.

Tudományos előadás az NSKI-ban az etnikumközi viszonyok gazdasági aspektusairól2023. június 21-én zajlott a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság előadássorozatának negyedik rendezvénye, amelyen a személyesen és az online térben jelen lévő érdeklődők az etnikumközi viszonyok gazdasági aspektusairól Kárpát-medencei metszetben beszámoló tudományos előadást hallgathattak meg. Csata Zsombor, az intézet külhoni kutatási hálózatának tagja, a Babes-Bolyai Tudományegyetem docense, a közel öt éve az NSKI irányításával lefolytatott szociológiai felmérés – az Életminőség és Jólét 2018–2019 elnevezésű kutatás – eredményeit is felhasználva tartotta meg előadását. 


tovább » 

2023. június 23.

Konferencia felhívás – V. Interdiszciplináris Konferencia a Kárpát-medencei Magyarság Helyzetéről
tovább » 

2023. május 18.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 20232023 május 17-én lezajlott az első Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet dísztermében. Az eseményen bemutatásra kerültek a 2022. évben kiírt Tudományos Alkotás pályázat győztes pályamunkái, illetve az azokból készült tudományos kutatások. A pályázat és a rendezvény szakmai koordinációját a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság végezte.


tovább » 

2023. május 15.

Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Konferencia 2023. május 17-én!A Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában május 17-én, szerdán megrendezésre kerül a 2023. évi Tudományos Alkotás Konferencia.


tovább » 

2023. május 15.

Május 23-án rendezzük a KSKI Előadások harmadik eseményét!Borbély Mátyás folyamatban lévő doktori kutatása eddigi eredményeinek összefoglalását hallhatják az érdeklődők. Az előadás címe „Az etnikai esélyhátrányok „új” terei – egy folyamatban lévő doktori kutatás keretei, dilemmái és előzetes eredményei” lesz.


tovább » 

2023. május 12.

A Magyar Zászló és Címer pályázat erdélyi díjátadó ünnepsége2023. május 9-én a székelyudvarhelyi Művelődési Házban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kilencedik alkalommal kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó ünnepségére. A bensőséges és meghitt rendezvényre Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Kalotaszegről is érkeztek különdíjas pályázók.


tovább » 

2023. március 28.

Zászlók, ha lengenek… – díjátadó ünnepségek Budapesten és UngváronMárcius 17-én, pénteken, illetve március 21-én, kedden, Budapesten és Ungváron került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a magyar zászló és címer emléknapjának megünneplésére kiírt rajz- és esszépályázat díjátadó rendezvényeire. 


tovább » 

2023. március 27.

A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában – kutatási jelentésA hungarikumok szerepe az országimázs formálásában címmel jelent meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet újabb kutatási jelentése.


tovább » 

2023. március 14.

Petőfi 200 – MarosvásárhelyenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Petőfi 200 kiállítássorozata Marosvásárhelyre érkezett. Nagy Miklós Kund művészeti író, a társszervező Bernády Alapítvány alelnökének, a kiállítás szakmai megnyitójának Népújságban megjelent cikkét olvashatják.


tovább » 

2023. február 21.

Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokértSzombaton, február 18-án kilencedik alkalommal rendezte meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Budapesti Székely Bált, amelynek fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, kedvezményezettjei pedig a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium voltak.


tovább » 

2023. január 17.

In memoriam Duray MiklósHa valaki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapjának keresőjébe beírja Duray Miklós nevét, több tucat találattal szembesül.
Nem véletlenül…


tovább » 

2023. január 16.

Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó ünnepség SzékelyudvarhelyenPetőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – a Magyar Országgyűlés által kihirdetett bicentenáriumi emlékév programjaihoz kapcsolódva – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti költőnk életpályájának és költészetének üzenetét közvetítő kiállítássorozatot indított. A hetven kortárs magyar művész olvasatában ábrázolt Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.


tovább » 

Hírarchívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024