akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Iparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán ...

Iparirostkender-feldolgozó üzemet adtak át a magyar-ukrán határ melletti Barabáson

Iparirostkender-feldolgozó üzemet építettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabáson, az európai uniós forrás segítségével, csaknem 594 ezer euróból (243 millió forint) megvalósított beruházást csütörtökön adták át a magyar-ukrán határ melletti községben.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter emlékeztetett, a 19. században, az ipari kender termesztésének fénykorában mintegy 82 ezer hektáron termesztették ezt a növényt Magyarországon, nagyobb területen, mint 2010-ben az egész világon.
Az ipari kender népszerűsítése érdekében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kidolgozott egy komplex fejlesztési programot, amely határon átnyúlva kapcsolja össze a magyar és a szlovák határtérséget – emelte ki a beruházás jelentőségét a tárcavezető.
Nagy István elmondta: egykor Magyarországon állították elő a világ legjobb rostkendervetőmagját, a növényre épülő gazdaság feltétele pedig a rostkender újbóli meghonosítása.

Termesztése mellett számos érv szól: gyorsan nő, nagy terméshozamot produkál és sokoldalúan feldolgozható, sok biomasszát termel, ezért energetikai felhasználásra is alkalmas – sorolta a miniszter. Megjegyezte, a rostkendermag termesztése ugyanakkor kézi munkát igényel, szakértői számítások szerint 4 ezer hektár termesztésbe vonásával 3 ezer embernek és 200 kisvállalkozásnak lehet munkát adni.

Az ünnepségen részt vett Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki méltatta a beruházást, és kitért a kendertertermesztés hagyományaira.
Szász Jenő, a programot koordináló Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke arról beszélt, a barabási üzem felépítése része a hat különböző beruházást magában foglaló – több mint 7 millió euró összértékű –, az Interreg Szlovákia-Magyarország program keretén belül megvalósuló Területi akcióterv elnevezésű projektnek.
A Kenderben a jövő című alprojekt során az Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. beruházásában egy 630 négyzetméter alapterületű, nyolc munkavállalót foglalkoztató gyárcsarnok épült fel, amelyben kenderrost és ipari kender alapú építőanyag előállítására alkalmas gépeket telepítettek – ismertette. A komplex program segítségével további ipari kenderfeldolgozó üzemek jönnek létre Géberjénben és a felvidéki Karoson, ezekre alapozva pedig két új varroda is megkezdi működését Nagygéresen és Kassán.
Szász Jenő megjegyezte, az akcióterv külön részeként megvalósul a korábbi kormányközi megállapodás alapján elindított összekötő út építése Nagyrozvágy és szlovákiai Nagygéres között.


Forrás: https://kormany.hu/
Fotók: Pelsőczy Csaba

 

Hírek
2024. május 28.
Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 kiállítás

Májusban további két erdélyi helyszínen mutatkozott be a bicentenáriumi Emlékév alkalmából meghirdetett Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás.


2024. május 21.
Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu