Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > 25 ezer magyar nyelvű tankönyvet kapott ...

25 ezer magyar nyelvű tankönyvet kapott a Délvidék

A könyveket ma osztották szét a könyvet igénylő vajdasági intézmények és civil szervezetek között Magyarkanizsán.

Valamivel több mint 25 ezer magyar nyelvű tankönyvet adományozott Délvidéknek a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A könyveket ma délelőtt a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben vehették át a felnőttképzéssel és szakképzéssel foglalkozó vajdasági intézmények, illetve civil szervezetek képviselői.

A Százezer tankönyv és több ezer oldalnyi elektronikus szakanyag a külhoni szakképzés támogatására elnevezésű akció keretében az érintettek egy előre rendelkezésükre bocsátott lista alapján válogatták ki az őket érdeklő szakkönyveket, amelyeket hiánytalanul át is vehettek a magyarkanizsai színházteremben megtartott, alkalmi kultúrműsorral fűszerezett rendezvényen.

A nem lejárt, modern és ma is használható, a magyarországi oktatási programban eszközölt változások miatt a forgalomból kivont, de a határon túli magyar nyelvű oktatásban még nagyon is jól hasznosítható könyvek a Nemzeti Munkaügyi Hivatal birtokában voltak, és egy együttműködési megállapodás révén kerültek a Nemzetstratégiai Kutatóintézethez jelképes áron, amit a Kutatóintézet teljesen ingyenesen bocsátott a határon túli magyarok rendelkezésére.

- A Nemzeti Munkaügyi Hivatal egyik alapfeladata Magyarországon, hogy a szak- és felnőttképzés országos irányításában tankönyveket minősítsen, illetve a szakképzés szakmai irányítását végezze. Ennek keretében Magyarországon számos olyan könyv van raktáron, amely az adott képzésben már nem használatos, de a határokon túli intézmények számára még fontos tartalmi elemmel bír. Még legalább kétszázezer, ma is használható tankönyv van hivatalunk birtokában. Hamarosan ezekről is listát készítünk és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ismételten felajánlja azokat a határon túli magyar szervezeteknek és intézményeknek – mondta Komáromi Róbert, a hivatal főigazgatója.

- Ezekre a könyvekre mi nem adományként tekintünk, hanem egy olyan lehetőséget látunk benne, ami beépül a tudásba és a határon túli magyar nyelvű szakképzés intézményrendszerébe. Éppen ezért szeretném, hogy ez a mai rendezvény ne záró-, hanem induló napja legyen ennek a folyamatnak, melynek során megkísérelnénk a pedagógusokkal közösen szerkeszteni tankönyveket vagy elérni azt, hogy a Magyarországon jelenleg még használt könyveket a jövőben is el tudjuk juttatni a határok másik oldalára.

Az akció kezdeményezője és kivitelezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt, amelynek Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága már egy évtizede szoros kapcsolatokat ápol a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézménnyel, a délvidéki magyar nyelvű felnőttképzés központjával és az időközben megalakult Vajdasági Felnőttképzők Regionális Hálózatával (FERHA) is.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy a közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnöknek alárendelt Nemzetstratégiai Kutatóintézet hosszú távon tervez és gondolkodik, úgy az oktatásban, mint egyéb területeken.

- Mi egy új fejlesztési rendszer felépítését tervezzük már, amelyet munkaszinten Kárpát-haza fejlesztési rendszernek nevezünk, tehát nem a 93 ezer négyzetkilométeres Magyarországban gondolkodunk, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarságban. Olyan fejlesztési rendszert kívánunk felépíteni, amelyben az egyes nemzetrészek egyébként jelentős erőforrásait közös célok érdekében összefognánk. Jelenleg ezek az erőforrások széttagoltak, a Kárpát-medencei magyarságnak tulajdonképpen nincs közös fejlesztési jövőképe. Mi azt javasoljuk a magyar kormánynak, hogy kezdődjön meg egy fejlesztési programrendszer kialakítása. A 2014-2020-as fejlesztési időszakban Magyarország rendelkezésére álló uniós fejlesztési források egy meghatározott részét fel lehetne használni a Kárpát-medencei szintű fejlesztési programokra, valamennyi magyarlakta térség részvételével. Számos erre alkalmas programot lehet találni. Nyilván valamennyiünk érdeke az egészséges élelmiszer termelés és feldolgozás, a helyben történő értékesítés vagy például az energia-önellátásra való törekvés. Azt nem is kell külön hangsúlyozni, hogy minél inkább önellátó és független egy közösség például az említett területeken, annál inkább önrendelkező is, hiszen ez adja magának az önrendelkezésnek a gazdasági hátterét.
A brüsszeli szabályozás lehetővé teszi, hogy egy tagország az európai szociális alap forrásainak 3 százalékát olyan fejlesztésekre használja fel, amelyek túlnőnek a határain. Intézetünk támogatja ezt, a döntés a magyar kormány kezében van. Februárban vagy márciusban útjára indítunk majd egy fejlesztési fórumsorozatot, amelynek délvidéki állomása Magyarkanizsa lesz. A fórumsorozatok után tisztul majd le a kép, hogy mik is legyenek közös fejlesztési programjaink, célkitűzéseink akár az agrár- és vidékfejlesztés, akár a környezetvédelem vagy energetika, az emberi erőforrás-fejlesztés, a gazdaság- és vállalkozásfejlesztés terén, bárhol.
Ami magát a felnőttképzést illeti, arra törekszünk, hogy az ne csak egy önmagában létező ágazatként működjön, hanem szoros kapcsolatban legyen a gyakorlati igényekkel, hiszen csak akkor lehet eredményes, ha megfelelő színvonalú és igazodik a helyi igényekhez. A mi alapkoncepciónk a felnőttképzési hálózat építésében már a kezdetektől az, hogy a tananyag-fejlesztést közösen végezzük a határokon túli kollégákkal, majd azt mindenki saját környezetében, saját oktatóival vigye át a gyakorlatba. A cél ugyanis nem a vendégképzés szaporítása, hanem a helyi felnőttképzés fejlesztése. A szak- és felnőttképzést egyébként Magyarország nemzetstratégiai ügyként kezeli, mivel a magas szintű, helyi, magyar nyelvű szak- és felnőttképzés nagyon fontos eleme a szülőföldön való boldogulásnak. Itt, Magyarkanizsán, ennek már egy évtizedes szakmai háttere, megalapozottsága van - nyilatkozta Molnár György.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet külhoni szakképzést támogató első tankönyvakciója során a délvidéki 25 ezer tankönyv mellett 65 ezer könyv került az erdélyi intézményekbe, 12 ezer kötetet kapott Felvidék, Kárpátaljára pedig 3.200 tankönyv jutott.

Forrás: Vajdaság Ma – Bödő Sándor, fotó: Puskás Károly

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024