Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum >  A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a ...

A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

Több mint hetven Kárpát-medencei gazda, mezőgazdasági szakirányon tanuló vagy tanulmányait befejező fiatal vett részt augusztus 7-e és 9-e között A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében című háromnapos konferencián Székelykeresztúron. A rendezvényen megnyitó beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetvezetője, valamint előadást tartott Csapó György, az NSKI osztályvezetője.

A rendezvény a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesületének és az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületének közös szervezésévben valósult meg, több szervezet, köztük a Nemzetstratégiai Kutatóintézet partnerségével. Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és Magyarországról is érkeztek részvevők. A konferencia a mezőgazdaság jelenlegi és múltbeli helyzetének elemzésére és jövőbeli perspektíváinak felvázolására összpontosított.

 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

A rendezvényt Dr. Pálffy Zoltán helyi önkormányzati képviselő, Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium részéről, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, illetve Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetvezetője nyitotta meg.

 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

Az előadássorozatot Dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának vezetője nyitotta meg, ezt követően Csapó György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője, illetve Jakab István is prezentált. Lázár Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke a NAK határon átnyúló támogatási lehetőségeiről beszélt. Dr. Ferenczy Ferenc a tej feldolgozásáról és értékesítéséről tartott előadást. A konferencia első napja népzenei esttel zárult, mely keretében a részvevők megkóstolták azokat a helyi jellegzetes ételeket is, melyeket a többiek hoztak származási helyükről.

 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

A rendezvény második napján a résztvevők a hegyvidéki gazdálkodás új szempontjaiba nyertek betekintést, illetve sikeres növénytermesztési, állattenyésztési és mezőgazdasági termelési kezdeményezéseket ismertek meg. A részvevők olyan fiatal gazdáktól informálódhattak, meríthettek ötleteket, kérdezhettek, akik már sikereket értek el valamelyik területen. Ezt követően a csoport Segesvárra látogatott, ahol a történelmi központot tekintették meg, mely 1999 óta a Világörökség része.

 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

A rendezvény nemcsak hasznos mezőgazdasági ismeretek asszimilálását, tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztását tette lehetővé, hanem együttműködési kapcsolatok kezdeményezését az erdélyi, magyarországi, vajdasági és kárpátaljai gazdaszervezetek között, illetve a Kárpát-medence különböző pontjairól származó és mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalok ismerkedését, egymás kultúrájának megismerését.

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024