akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható ...

A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kassai D § D Group Invest s.r.o közös szervezésében került sor a „FUTURE IN HEMP – Kenderben a jövő” című Területi Akcióterv keretében – annak első beruházásaként – megvalósított varroda ünnepélyes átadására 2022. június 15-én, Kassán. Az NSKI részéről Nádasi László igazgató köszöntötte a résztvevőket.

Az Európai Unió Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programja keretében megvalósuló Területi Akcióterv célkitűzése a munkanélküliség csökkentése, új munkahelyek létrehozása a magyar-szlovák határtérség észak-keleti régiójában, valamint a helyi adottságokra épülő gazdaság fejlesztése. Az együttműködés központi elemeként pedig egy nagy hagyományokkal rendelkező, ökológiai elvek mentén is eredményesen termeszthető haszonnövény, az ipari kender szolgál.

A Területi Akcióterv keretében megvalósuló első jelentős beruházás eredményeként Kassa ipari negyedében – egy négyszintes épület teljes rekonstrukciója után – egy varróüzem kezdte meg működését, amely 4 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.

A varroda ünnepélyes átadásán Nádasi László, az NSKI Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának vezetője kiemelte a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és elődje, Molnár György kezdeményező szerepét a határon átnyúló fejlesztési projektben, s egyúttal megköszönte a partnerek együttműködését.

A rendezvényen köszöntőt mondott továbbá Gyimesi György, a pozsonyi parlament képviselője, Dr. Hetey Ágota, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, valamint Ján Nigut, Kassa-Téhány városrész polgármestere.

A projekt folytatásaként további ipari kender feldolgozó üzemek jönnek létre a jövőben Barabáson, Géberjénben és Karoson, ahol – ugyancsak az Akcióterv részét képező – kidolgozott oktatási tananyag alapján képzett munkaerő kerül majd foglalkoztatásra. Ezen túl Nagygéresen egy újabb varroda, valamint egy Expo is létesül, amely a kendertermesztés hagyományait kívánja majd széleskörűen megismertetni a látogatókkal. A magyarországi Nagyrozvágy és a szlovákiai Nagygéres között pedig egy eddig nem létező új útszakasz jön létre, amely a határ két oldalán fekvő településeket köti majd össze. 

Hírek
2024. július 22.
Díjátadó a Sándor-palotában

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta a Szász Jenő elnök által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet küldöttségét, hogy átadja a Szép Magyar Könyv 2023 Köztársasági Elnöki Különdíját.


2024. július 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

!!! FIGYELEM! 

Tisztelt Érdeklődők! Felhívjuk figyelmüket, hogy mind a Diplomamunka Pályázat (BA és MA hallgatók), mind a Tudományos Alkotás Pályázat (kutatók részére kiírt) határidejét meghosszabbítottuk augusztus 15-ig.


2024. július 19.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

!!! FIGYELEM! 

Tisztelt Érdeklődők! Felhívjuk figyelmüket, hogy mind a Diplomamunka Pályázat (BA és MA hallgatók), mind a Tudományos Alkotás Pályázat (kutatók részére kiírt) határidejét meghosszabbítottuk augusztus 15-ig.

 


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu