akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható ...

A határon átívelő gazdaságfejlesztés újabb kézzelfogható eredménye a Kenderben a jövő című program keretében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kassai D § D Group Invest s.r.o közös szervezésében került sor a „FUTURE IN HEMP – Kenderben a jövő” című Területi Akcióterv keretében – annak első beruházásaként – megvalósított varroda ünnepélyes átadására 2022. június 15-én, Kassán. Az NSKI részéről Nádasi László igazgató köszöntötte a résztvevőket.

Az Európai Unió Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programja keretében megvalósuló Területi Akcióterv célkitűzése a munkanélküliség csökkentése, új munkahelyek létrehozása a magyar-szlovák határtérség észak-keleti régiójában, valamint a helyi adottságokra épülő gazdaság fejlesztése. Az együttműködés központi elemeként pedig egy nagy hagyományokkal rendelkező, ökológiai elvek mentén is eredményesen termeszthető haszonnövény, az ipari kender szolgál.

A Területi Akcióterv keretében megvalósuló első jelentős beruházás eredményeként Kassa ipari negyedében – egy négyszintes épület teljes rekonstrukciója után – egy varróüzem kezdte meg működését, amely 4 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.

A varroda ünnepélyes átadásán Nádasi László, az NSKI Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának vezetője kiemelte a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és elődje, Molnár György kezdeményező szerepét a határon átnyúló fejlesztési projektben, s egyúttal megköszönte a partnerek együttműködését.

A rendezvényen köszöntőt mondott továbbá Gyimesi György, a pozsonyi parlament képviselője, Dr. Hetey Ágota, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, valamint Ján Nigut, Kassa-Téhány városrész polgármestere.

A projekt folytatásaként további ipari kender feldolgozó üzemek jönnek létre a jövőben Barabáson, Géberjénben és Karoson, ahol – ugyancsak az Akcióterv részét képező – kidolgozott oktatási tananyag alapján képzett munkaerő kerül majd foglalkoztatásra. Ezen túl Nagygéresen egy újabb varroda, valamint egy Expo is létesül, amely a kendertermesztés hagyományait kívánja majd széleskörűen megismertetni a látogatókkal. A magyarországi Nagyrozvágy és a szlovákiai Nagygéres között pedig egy eddig nem létező új útszakasz jön létre, amely a határ két oldalán fekvő településeket köti majd össze. 

Hírek
2022. július 21.
Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson

Gyermekvállalás, szülőföldön maradás a Székelyföldön címmel zajlott beszélgetés a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) vándorbölcsőprogramjáról Tusványos első napján, a Mikó Imre-sátorban. Az eseményen – rendhagyó módon – bölcsőátadás is történt, ezúttal egy ötödik gyermekét váró csíkszentmártoni család vehette át a bölcsőt születendő gyermekük számára.


2022. július 20.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

2022. július 12.
Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. július 6–10. között a felvidéki Martoson első alkalommal került megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu