akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > A KLÍMAVÁLTOZÁS KÁRPÁT-MEDENCEI ADAPTÁCIÓS KIHÍVÁSAI  ...

A KLÍMAVÁLTOZÁS KÁRPÁT-MEDENCEI ADAPTÁCIÓS KIHÍVÁSAI ÉS A NEMZETI ALKALMAZKODÁSI TÉRINFORMATIKAI RENDSZER (NATÉR) KÁRPÁT-MEDENCEI KITERJESZTÉSE (KARPATÉR) című konferencia

PROGRAM

Az éghajlatváltozás egy adott országra, térségre gyakorolt hatásai nem állnak meg az országhatároknál, a légköri folyamatok és az ezeket befolyásoló domborzati és vízrajzi viszonyok jelentősen alakítják egy térség klímaváltozásból fakadó, helyben megjelenő kockázatait. Magyarország táji ökorendszerei a Kárpát-Pannon nagytérségi rendszerek részeként minden irányában átlépnek az országhatárokon. A klímaváltozás hazánkat érintő hatásainak jobb megértéséhez elengedhetetlen tehát a kapcsolódó jelenségek Kárpát-medencei léptékű vizsgálata.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat által alakított konzorcium ezért a „NATéR Kárpát-medencei kiterjesztésének előkészítése” című projekt keretében adatelérhetőségi és sérülékenységi helyzetfeltáró vizsgálatokat bonyolított le, és ezekre építve elkészítette az alapvetően magyarországi fókuszú Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) Kárpát-medencei kiterjesztését(a leendő KARPATéR rendszert) megalapozó Megvalósíthatósági Tanulmányt.

Az előkészítő projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Energia- és Klímapolitikai Modernizációs Rendszer fejezeti kezelésű előirányzatának finanszírozásával valósult meg. A konzorcium a projekt keretében feltárta a jövőben kialakítandó KARPATéR során potenciálisan alkalmazható, a térséget vagy a szomszédos országokat érintő klimatológiai és sérülékenységvizsgálati adatbázisok és klímamodellezési eredmények elérhetőségét, az adatbázisok integrációjához szükséges lépéseket, a Kárpát-medencei részrégiók és ezek alapján az egész makrorégió klímakockázatait és kihívásait, továbbá a leendő KARPATéR rendszer potenciális munkacsomagjait és megvalósításának lépéseit, ütemezését és végrehajtási kereteit.

A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi, Politikai és Regionális Tanulmányok Intézet házigazdai szerepvállalásával megrendezett projektzáró konferencián egyrészt a projekt főbb eredményeit ismertetjük, másrészt Magyarország, valamint a szomszédos országok és magyar közösségeik aktuális klímapolitikai kihívásai kerülnek bemutatásra regionális szakértőink előadásában. A konferencia 2021. november 26-án (pénteken) kerül megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetemen, de online részvételre is lehetőséget kínálunk.

A rendezvényen személyesen résztvevőknek kötelező az orrot és szájat eltakaró arcmaszk használata, valamint a belépés feltétele a védettségi igazolvány vagy 72 óránál nem régebbi negatív COVID-teszt bemutatása.

JELENTKEZÉS

A konferencián nem előadóként való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, jelezze részvételi szándékát 2021. november 24-ig az anita.szigeti@nski.gov.hu címen. 

A rendezvény tervezett programja az alábbi linken tölthető le: PROGRAM

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu