Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Ars Sacra Fesztiválon

 

Az immár nyolcadik alkalommal útjára indult Ars Sacra Fesztivál evangéliumi mottója: „Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14). A tíznapos rendezvénysorozat szervezői legfontosabb célul tűzték a remény jeleinek felkutatását és felmutatását a kultúrában. Ehhez a különböző művészeti ágak képviselőit szólítják meg. Olyanokat, akik a legfőbb erő ihletésére alkotnak, ezáltal maguk is az isteni világosság hordozóivá válnak.

Az Erdő Péter bíboros úr és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita fővédnöksége alatt zajló rendezvény nyitóünnepségén a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Horkay Nándor kutatási, stratégiai és koordinációs igazgató képviselte. Köszöntőjében hangsúlyozta: miképpen a művészet dolga, hogy felfedezze és megismertesse az igazat, szépet és jót, úgy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet rendeltetésszerűen hivatásának tekinti, hogy összekapcsolja a Kárpát-medence magyar művészeit. Ezt úgy valósítja meg, hogy a nemzet fővárosában kiállításokat szervez egy-egy határon túli művésznek a Kárpát-haza Galériában. Kiemelte, a nemzeti egység és a Kárpát-medencei magyarság felemelkedésének záloga nemcsak gazdasági és tudományos kérdés, hanem lelki-szellemi is. Így a művészetek is szolgálhatják e célt.

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a külföldi magyarok főpapja Istent jelölte a szakrális művészetek legfőbb forrásának. Ő ajándékozza az embernek azt a képességet, mely által a művész alkot, és művészete révén fölemeli, átvezeti a mindennapi embert a láthatatlan valóságba.

Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében a szakrális művészeteknek egyetemes emberi és a magyar kultúra megértését segítő szerepét emelte ki. Az emberi lélek és gondolkodás egyetemes összefüggései jelennek meg a művészetekben, melyek ugyanakkor vallanak sajátos magyar történelmünkről is.

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában


 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024