Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > A szeretet megnyitja a szíveket – ...

A szeretet megnyitja a szíveket – adományokat juttat el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Több mint 12 millió forint értékben ezer-ezer darab – tartós élelmiszereket és higiéniai eszközöket tartalmazó – csomagot juttat el a Kárpátalján élő, rászoruló emberek számára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jótékonysági gyűjtésből származó felajánlást szombaton, Beregdarócon, sajtótájékoztató keretében adták át a határon túli egyházak képviselőinek.

Szász Jenő, az Intézet elnöke az eseményen elmondta, hogy az adományokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség segítségével juttatják el a bajban lévő emberekhez.

Megjegyezte, hogy az Intézet már tíz éve tart szoros kapcsolatot a kárpátaljai szervezetekkel és egyházakkal, rajtuk keresztül több iskolát, fogyatékossággal élő gyermekek intézményeit tudta támogatni. „A szomszédban zajló háború okán úgy érezték, kötelességük jönni, hívó szavukra pedig nagyon sokan ajánlották fel segítségüket” – fogalmazott Szász Jenő.

Az Intézet dolgozóitól néhány nap alatt közel kétmillió forint értékű felajánlás érkezett, amelyhez az NSKI intézményi szinten is csatlakozott, ennek köszönhetően összesen több mint tizenkét millió forintot fordítottak a háború miatt rendkívül súlyos problémákkal és kihívásokkal küzdő nemzettársaink megsegítésére.

Mi Kárpátaljára hazajárunk. Közel tíz éve minden adventkor és karácsonykor felkeresünk közösségeket: a református püspökséget és katolikus esperességet. A Beregszászi 6. Sz. Horváth Anna Általános Iskolát, illetve a településen élő fogyatékos gyerekeket is rendszeresen látogatjuk. Eddig általában azért jöttünk, mert úgy tartjuk, a magyar a magyarral együvé tartozik, de ez talán most ennél is többről szól – nem csak magyar-magyar kapcsolatról van szó, hanem egész Kárpátaljáról és azon keresztül Ukrajnáról, s az ott kialakult borzasztó helyzetről. Nem tehetünk mást, mint amit sok magyar ember tesz, mi is segítünk” – mondta Szász Jenő.

A CBA magyarországi üzletlánc – átérezve a kialakult kárpátaljai társadalmi helyzetet – beszerzési áron biztosította a termékeket, Valent Viktor egyéni vállalkozó pedig térítésmentesen járult hozzá az adományok szállításához.

II. János Pál pápának van egy gyönyörű gondolata, miszerint a szeretet megnyitja a szíveket. Talán éppen ez a legfontosabb ebben a helyzetben – hogy a szeretet mindannyiunkat megindít és segítségnyújtásra hív. Azt látom, hogy egész Magyarország és az egész Kárpát-medencei magyarság megmozdult” – magyarázza az NSKI vezetője.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány segítséget nyújt minden, a háború miatt bajba jutott és Magyarországra menekülő ember számára.

Újabb hárommilliárd forint támogatást biztosít a kormány a hat legjelentősebb, menekülteket ellátó karitatív szervezet számára, amelyek a hat segítségponton tevékenykednek – közölte a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra megjegyezte, ha szükséges, a kormány további segítséget is tud adni annak érdekében, hogy minden bajba jutott, Ukrajnából érkező menekült a megfelelő ellátásban részesüljön.

Felemelő, hogy a magyar emberek hovatartozástól függetlenül össze tudnak fogni, együtt dolgoznak és egyetlen cél lebeg a szemük előtt, az, hogy a szomszédos országból menekülő embereket segítsék”– fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje elmondta, a választókörzet 88 települése közül 24 közvetlenül határos Kárpátaljával.

Minket “élesben érint”, ami a szomszédban kialakult, a települések egy emberként állnak a nemes ügy mellé és minden erőforrásukkal megpróbálnak segíteni a menekülőkön” – tette hozzá a képviselő.

Az adományátadáson részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Magyarország ungvári főkonzulátusának és beregszászi konzulátusának, valamint a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközségnek a képviselői is.

A beregdaróci eseményt követően Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Tiszabecsre látogatott, ahol az ott kialakított segítségpontot tekintette meg, valamint segédkezett a menekültek elszállásolásában.

Forrás: MTI, Mandiner
Képek forrása: MTI, Mandiner

TV21 Ungvár helyszíni riportja

Jónak lenni jó! 

 

 

 

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024