akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > A területfejlesztők víkendjén jártak a Nemzetstratégiai ...

A területfejlesztők víkendjén jártak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

A Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület idén XIII. alkalommal szervezte meg 2016. május 6-án és 7-én a Területfejlesztők Víkendjét. Az összejövetelt a területfejlesztők szakmai körének kötetlen, szakmai és emberi kapcsolatok ápolására egyaránt alkalmas rendezvényének álmodták meg a szervezők. Az idei rendezvény is ebben a szellemiségben zajlott a Lajosmizse melletti Geréby kúriában, ahol intézetünket Schwarcz Gyöngyi osztályvezető és Siklósi Rozália kutatási és stratégiai referens képviselte. 

Az idei konferencia a rövid Szemle címet kapta, utalva ezzel arra, hogy tisztában kell lennünk helyzetünkkel, lehetőségeinkkel és amennyiben ez szükséges, újra kell tudni pozícionálni térségeinket is. Schwertner János, az egyesület elnökének köszöntője után Dr. Baráth Etele, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Európa 2020 Stratégiai Irányító Bizottságának elnöke beszélt a növekedési és foglalkoztatási stratégiák újragondolásának lehetőségeiről és szükségességéről. Ezt követte Dr. Németh Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesének előadása, aki a térbeli folyamatok értékeléséhez alkalmazható új módszereket és eljárásokat ajánlott a hallgatóság figyelmébe. Tipold Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a területfejlesztés aktuális kérdéseiről és intézményrendszerének állapotáról beszélt, Dr Trocsányi András, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője pedig a várossá nyilvánítások szerepét elemezte az urbanizáció szemszögéből.

A kerekasztal-beszélgetést az idei évben a Kárpát-medencei vidék helyzetének megvitatására szánták a szervezők. A program moderátora, G. Fekete Éva, a Miskolci Egyetem tanára, az értékekről, a legfőbb problémákról és a lehetséges megoldási módokról kérdezte a beszélgetés résztvevőit: Dr. Csatári Bálintot, az MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetének nyugalmazott igazgatóját, Dr. Szepesi Balázst, a Hétfa Kutatóintézet stratégiai igazgatóját, Biróné Marton Juditot a Földművelésügyi Minisztérium tanyafejlesztési referensét és Schwarcz Gyöngyit, az NSKI Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatósága Fenntartható gazdasági és területi együttműködések osztályának vezetőjét.

A találkozó szakmai programját olyan kötetlenebb események színesítették, mint a területfejlesztőből galériatulajdonossá avanzsált egykori kolléga tapasztalatainak elemzése, vagy a csemői és ceglédi tanulmányút, amelyen a kulturális értékek megtekintése mellett jutott idő üzemlátogatásra és szakmai szervezetek képviselőivel szervezett találkozásokra is. 

 

Csoportkép a résztvevőkről

 A területfejlesztők víkendjén jártak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

 

A kerekasztal beszélgetés

 A területfejlesztők víkendjén jártak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői G. Fekete Éva kérdéseit hallgatják

A területfejlesztők víkendjén jártak a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu