A tanulmányút egyik állomása az Idea Toscana nevű vállalkozás volt Sesto Fiorentinoban. A vállalkozás olyan kozmetikai, „lakásápolási” termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, amelyek készítése során természetes alapanyagokat használnak fel. A felhasznált alapanyagok között megtalálható az olajbogyó és az abból sajtolt olaj, az aloe vera, a mandulaolaj, valamint a rózsasziromból készült olaj. Az alapanyagok helyiek, a régióból származnak. A vállalkozás ügyel arra, hogy a gyártott és forgalmazott termékeik környezetbarát termékek legyenek, melyek rendelkeznek levédett termék címkével.
A következő állomás a San Gimignano településen található Podere Montese gazdaság volt, ahol elsősorban sáfránytermesztéssel foglalkoznak. A gazdaság tulajdonosa ismertette a sáfrány, mint fűszernövény termesztésének folyamatát az ültetéstől kezdve a növény gondozásán keresztül a betakarításig, valamint felhasználási lehetőségeit. Használják többek között kelmefestésre, rizottó ízesítésére, színezésére. Mindemellett kevésbé ismert, hogy a növény gyógyhatással is bír, többek között nyugtató hatású. Ezt követően a közelben megtekintettek egy levendulaföldet is, ahol az idegenvezető ismertette a levendula termesztésének és betakarításának, valamint gyógyhatásának sajátosságait.
A szakmai helyszínek sora a Morelli likőrgyárral folytatódott, amely ugyancsak gyógynövény-alapanyagból dolgozik. A gyár egy családi vállalkozásból nőtte ki magát. A szakértői gárda megismerkedhetett a likőrüzem születésének történetével, a felhasznált alapanyagok sokféleségével, valamint természetesen a végtermékkel, a gyártott likőrökkel. Minden felhasznált alapanyag, mint a citrom, narancs, illetve a különböző gyógynövények egyaránt hazai eredetűek. A gyár különlegessége, hogy kísérleti jellegű likőröket is gyártanak más és más gyógynövények kivonataiból, melyeket saját maguk termesztenek.
Végül a résztvevők betekintést nyerhettek egy sajtkészítő műhely, az Azzienda Agricola l’Avvenire tevékenységébe is, ahol tehén- és juhtejből olívaolajban és sáfrányban érlelt sajtok készülnek. De van olyan sajtjuk is, amelyet lucernában forgatnak és tárolnak.
A programban résztvevők nem utolsósorban szakmai tapasztalatokat cseréltek egy olívaolaj-préselő üzemben is, ahol megismerték az ágazat termelési technológiáját. A naranccsal és citrommal ízesített olajok a vállalkozás kuriózumértékét jelentik. Gyakori felhasználása az olajaiknak a szappangyártás is. Ezért a tanulmányút során egy kézműves szappangyártót is meglátogattak, ahol alapanyagként olívaolajat használnak fel. Ezeket a szappanokat szállodákban értékesítik.
A látogatások elsősorban arra irányultak, hogy olyan gyógynövényes élőhelyeket keressenek fel a szakmai vezetővel, ahol a projekt tevékenységekhez kapcsolódó tudástárat a jó gyakorlatokon keresztül gyarapítani tudják és oda-vissza alapú tapasztalatátadást indikáljanak a szakirányzat egyes résztvevői között.