Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > „Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, ...

„Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, kárpátaljai üvegművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Bokotej András, kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában 2015. április 15-én. „Az idővonalak kereszteződése” című tárlatot Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg. Ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és védnöke, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. 

A művész 1938-ban született Kárpátalján. Tanulmányait a Lvivi Állami Ipar- és Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán folytatta. 1965-től a főiskola Kerámia Tanszékének tanáraként kezdett dolgozni. 1993-tól az Üvegművészeti Tanszék docense, majd egy évvel később a tanszék vezetője lett. 2000-től az akkor már Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiaként elnevezett intézmény rektora.

Hazájában és külföldön egyaránt elismert művész, aki magas szakmai szinten foglalkozik az üveggel, mint anyaggal. Kiemelkedő életműve és aktív társadalmi szerepvállalása révén nagyban meghatározta e művészeti ág fejlődését és eredményeit Ukrajnában. Jelentős oktatási tevékenysége elválaszthatatlan a Lvivi Nemzeti Képzőművészeti Akadémiától. 1989-ben hozta létre a háromévenként megrendezésre kerülő Lvivi Nemzetközi Üvegművészeti Szimpóziumot, amelynek azóta is mindenkori elnöke.

Öt éve eljött az ideje a cselekvésnek, eljött az ideje annak, hogy a XX. század tragédiájára XXI. századi gyógyírt találjunk – jelentette ki beszédében Szász Jenő. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke olyan megoldásról beszélt, amely a nemzet határokon átívelő újraegyesítése jegyében új tartalmat és dimenziót ad a haza fogalmának, hogy – ahogy fogalmazott: „ha majd leszármazottaink Bokotej András üvegeit csodálják, az idővonalak kereszteződése ne csak, mint műalkotás, mint üvegbe zárt fantázia, hanem a határokon átívelő magyar kapcsolatok meghatározó minőségét jelentő hálóként jelenjen meg szemük előtt.”

Czunyiné dr. Bertalan Judit kiemelte, hogy a Kárpát-haza Galéria kezdeményezése egyedülálló, hiszen a magyar kultúra egészét, a jelen és a jövő magyar nemzedékét szolgálja azzal, hogy a határon túli magyar művészeket összefogja. Ennek köszönhetően csodálhatjuk meg Bokotej András üvegműveit, amelyet az államtitkár asszony az általunk ismert rideg, halott, használati tárgyakkal szemben élő, lüktető anyagként határozott meg.

A Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte, hogy Bokotej András amellett, hogy a legmagasabb állami kitüntetések birtokosa, valamint nemzetközileg ismert és elismert művész, akit hazájában akadémikussá választottak művésztársai, az egyetlen magyar anyanyelvű rektor Ukrajnában.

Bokotej András „Az idővonalak kereszteződése” című kiállítása május 6-ig látogatható a Kárpát-haza Galériának helyt adó Forrás Galériában.

Tovább a Kárpát-haza Galériába »

 

A megnyitóról készült videó megtekintése:

 

Képgaléria:

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024