Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Az infokommunikációs szektor a gazdaság motorja

Az infokommunikációs szektor a gazdaság motorja

Az ágazat GDP-n belüli részaránya 11-12 százalékos, és a következő években további növekedésére lehet számítani – mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az Információs Társadalom Parlamentje című szakmai konferencián az Országházban.

A Fidesz frakcióvezetője megnyitó beszédében hozzátette: a szektor növekedését az a tény is jól mutatja, hogy 2012-ben, amikor a GDP stagnált, az infokommunikáció részaránya 4,5 százalékkal emelkedni tudott. Kiemelte: az infokommunikációs szektorban benne van a növekedés lehetősége, a gazdaság egyik motorjának számít, súlya a gazdaságon belül az elmúlt években is nőtt.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke arról beszélt, hogy a magyarság jövője a Kárpát-medencében és a 15 milliós magyar nemzetben van, és nem a 93 ezer négyzetkilométernyi területen és a tízmilliós országban keresendő. „A NATO és az európai uniós integráció után a 21. században eljött az ideje a nemzeti integrációnak is” – állapította meg. Az európai közösségi térben nincsenek határon innen és túli magyar ügyek, csak közös magyar ügy van – szögezte le.

Fontosnak nevezte az ágazati szakemberhiány leküzdését, mert jelenleg 10-15 ezer informatikus, mérnök, programozó hiányzik a szektorból. Kidomborította: a digitális technológia a kapcsolattartás és a nemzetegyesítés fontos eszköze, ezért az e-Magyarország pontok újraszervezésének szükségességére mutatott rá.

Javasolta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal tevékenységét terjesszék ki a Kárpát-medencére. Történelmi lehetőségnek nevezte az EU 2014–2020-as fejlesztési időszakában a Strukturális Alapokon belül megnyíló transznacionális támogatási lehetőségeket, mert így tagországon kívül is – magyar vonatkozásban kárpátaljai és délvidéki területeken – lehet projekteket finanszírozni.

Forrás: MTI/NSKI

Kapcsolódó dokumentumok

A konferencia programja
BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024