akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat 2023
Nyitóoldal > Hírarchívum > Böjte Csaba árvái a Nyirő-lakban – ...

Böjte Csaba árvái a Nyirő-lakban – Kettős házavatás Székelyzsomboron

Kilencvenkét éve lakatlan épületben, Nyirő József író egykori családi házában nyíltak meg az ajtók: ahol régen gyermekek tanultak, újra élettel telik meg. Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese szerint a két épület megőrzése a magyar jövőt szolgálja.

Böjte Csaba árvái a Nyírő-lakban – Kettős házavatás Székelyzsomboron Böjte Csaba egy feszületet akaszt a falra az alapítvány új gyermekvédelmi központjának felszentelésén (MTI fotó: Haáz Sándor)

Hármas ünnepséget tartottak csütörtökön, Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén a Brassó megyei Székelyzsomboron: az egyházközség búcsúján Jakubinyi György érsek kért áldást a felújított régi plébánia, illetve egykori iskola épületére, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány legújabb gyermekvédelmi központjára.

Csaba testvér az egyház egyik legnagyobb szentjének és a gyulafehérvári főegyházmegye egyetlen, Avilai Nagy Szent Teréz védelmébe ajánlott templomának, a zsomborinak az ünnepén kiemelte: az ötszáz éve született misztikus jubileumi évében a karmelita rend megújítójának nevét viseli a most induló gyermekvédelmi központ. Jelenleg Patakfalvi-Nagy József és felesége, Emese Tünde két saját és négy rájuk bízott gyermekkel népesíti be.

Az egyháztanító példája utat mutat – mondta Jakubinyi érsek, felajánlva a szentmisét a gyermekvédelmi központért és az egyházközségért. A szárnyakat bontó helyi intézmény munkájához a védőszent gondolatát kínálta útravalóul: „Semmitől ne félj, semmi meg ne rettentsen. Minden elmúlik. Egyedül Isten marad ugyanaz. A türelem mindent elér. Ha Isten a tiéd, semmid nem hiányzik: Isten egyedül elég!"

Azért, hogy Homoródkarácsonyfalva leányegyházközségében két, példaértékűen felújított egyházi épület megtelik gyermekkacagással, az érsek köszönetet mondott Csaba testvérnek és Tamás Huba plébánosnak, akik külföldi és belföldi segítséggel, összefogva vitelezték ki azt, bízva, hogy folytatódik a templom renoválása is.

Tamás Huba plébános kiemelte a falu lakóinak vendégszeretetét, azt a példaértékű módot, ahogyan négy nemzet hat felekezete együtt él. Az ünnepségen is részt vettek a helybéli evangélikus, unitárius hívek és lelkészeik. Hasonlóképpen a karácsonyfalvi egyházközséghez tartozó filiák is keresztaljával érkeztek számos településről.

         Böjte Csaba árvái a Nyírő-lakban – Kettős házavatás Székelyzsomboron

Nyirő József felújított családi háza Székelyzsomboron az átadás napján (MTI fotó: Haáz Sándor)

A zsomboriak szellemi és lelki életének művelői voltak a kántorok, iskolaigazgatók, köztük Nyirő Mihály, Nyirő József édesapja is. A család képviseletében az író unokája, Balázsfi Csaba és felesége vett részt az ünnepségen. Elhangzott, Nyirő Mihály idejében a szentmise helyszíne osztályteremként működött, harminc diák tanult ott, köztük fia, József is. Az 1892-ben épült és a közelmúltban Bogos Ernő tervei alapján Bálint Antal és csapata által felújított épület visszanyerte patináját, az ajtókon a régi zárak is működnek. A helyiségekben könyvtár-vendégszobát is berendeznek. Utóbbi bútorzatát Haáz Rezső festette.

Böjte Csaba árvái a Nyírő-lakban – Kettős házavatás Székelyzsomboron Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszédet mond Nyirő József felújított szülőházának átadásán (MTI fotó: Haáz Sándor)

Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese kifejtette: a két épület megőrzése a gyermekeken keresztül – az épített örökségen túl – a magyar jövőt szolgálja. Ezért álltak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a plébánia tervei mellé, ugyanis minden erőfeszítés a gyermekek felé irányul, hogy élettel töltsék meg a falakat.

Forrás:kronika.ro

Hírek
2023. november 30.
Hungarikumok – Podcast-beszélgetés

A közelmúltban megjelent A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában című egyetemi tankönyv szerzőjével és intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel készített podcast-beszélgetést Sallai Zsófia, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kommunikációs Irodájának vezetője.


2023. november 28.
Lezajlott az NSKI ötödik interdiszciplináris konferenciája Debrecenben

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó interdiszciplináris konferenciáját a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről. Idén Debrecen adott otthont a rendezvénynek. 


2023. november 21.
XXII. Lakiteleki Filmszemle

2023. november 15-17. között került megrendezésre a Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékének ajánlott XXII. Lakiteleki Filmszemle. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet hagyományos partnere a rendezvénynek, a szakmai zsűriben intézetünket munkatársunk, Matkovics Annamária színművész képviselte.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu