akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Budapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ...

Budapesten adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka Pályázatának díjait

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában került sor az Intézet által első alkalommal meghirdetett Diplomamunka Pályázat díjátadó ünnepségére. A Kárpát-medence különböző szegleteiből érkező díjazottak részére a nyereményeket Szász Jenő, az NSKI elnöke és Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára adták át.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – mely küldetéséből eredően mindig is kiemelten fontosnak tartotta a jövő generációinak felkarolását, az anyanyelven való tanulás ösztönzését, a tehetséggondozást – az elmúlt években sikeresen szervezett és bonyolított le fiatalokat megszólító pályázatokat, programokat, illetve végzett a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában élő magyar ifjúságot érintő kutatásokat.

E tevékenység újabb állomása annak a Diplomamunka Pályázatnak az első kiírása, amelyet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére tett az Intézet elérhetővé. A pályázat során nemzetstratégiai témájú vagy jelentőségű diplomamunkákat vártak a megszólított 20 anyaországi és külhoni felsősoktatási intézmény diákjaitól. A megadott határidőig összesen 50 pályamunka érkezett Magyarországról és az elcsatolt nemzetrészekből, amelyeket egy 35 tagú – anyaországi és külhoni szakértőkből álló – bíráló bizottság értékelt.

A pályázat eredményeként nyolc pályázó pénzjutalomban, további tizenegy pedig különdíjban részesült. Külön kiemelendő, hogy a díjnyertes pályamunkák több mint fele külhonból érkezett.

A díjazottak nyereményeiket egy ünnepélyes díjátadó keretében vehették át 2022. június 29-én, az NSKI Nagysándor József utcai székházában.

A rendezvényen Szász Jenő, a házigazda Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntőjében a tálentum, a tehetség sokféle értelmezésére, meghatározására hívta fel a figyelmet. Szerinte a magyarságnak akkor van jövője a Kárpát-medencében, ha lesznek olyan kiemelkedően tehetséges fiatalok, akik példát mutatnak és a közösség vezető egyéniségeivé válnak. Az NSKI elnöke kiemelte, hogy a beérkező pályamunkák a nemzetstratégia rendkívül széles spektrumát ölelték át, s emiatt az Intézet egy olyan kiadványt tervez, amely bemutatja a pályázók tehetségét és szorgalmát, valamint a Kárpát-medencei magyarság iránt érzett felelősségüket és hűségüket.

A magyar kormány kiemelt stratégiai célja a külhoni felsőoktatás fejlesztése és a magyar nemzet megerősítése, a külhoni magyarság kiemelt támogatása – mondta köszöntő beszédében Dr. Hankó Balázs. Kulturális és Innovációs minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint a külhoni felsőoktatási képzés stratégiája két alapvető elven nyugszik: egyrészt a Kárpát-medencei felsőoktatás egészének versenyképessé tételén, másrészt azon a magyar nemzetpolitikai célkitűzésen, amely a külhoni magyarság boldogulását szolgálja. A versenyképes és vonzó kárpát-medencei magyar felsőoktatási tér létrehozása a külhoni felsőoktatás megerősítésén keresztül valósulhat meg, ez pedig kulcsszerepet tölt be a külhoni magyar lakta régiók fejlődésében. A külhoni fiatal generációk számára minden lehetőséget meg kell teremteni arra, hogy szülőföldjükön tanulhassanak és dolgozhassanak, gazdaságilag és szellemileg is gyarapítva ezzel régiójukat. Ezzel nem csupán szülőföldjük és a Kárpát-medence egészének fejlődését szolgálják, hanem a nemzeti összetartozást is erősítik.

Dr. Péti Márton, az NSKI elnökhelyettese szakmai értékelésében a pályázattal kapcsolatos alapinformációkat osztott meg, valamint betekintést engedett a bíráló bizottság munkájába. Beszédében kiemelte, nagyon fontos kérdés ma az, hogy Magyarország vagy a Kárpát-medencei magyarság képes-e lépést tartani a globális folyamatokkal, illetve alkalmazkodni hozzájuk vagy megújulni. E megfontolások mentén hirdették meg a pályázatot elsősorban a Kárpát-medencével és a külhoni magyarsággal foglalkozó műhelyek körében, s minden tudományterületről azokat a munkákat várták, amelyek Magyarországon jelentős innovációt képviselnek.

A nyertes pályázók – a szakdolgozataik témáját, jelentőségét bemutató rövid laudáció kíséretében – vehették át díjaikat Szász Jenőtől, az NSKI elnökétől és Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkártól.

A pályázat eredményei

A díjátadón készült felvétel itt tekinthető meg:

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu